Introvertās mākslas festivāls «Musiques Nouvelles»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jūnija beigās, uzreiz pēc vasaras saulgriežiem, uz trīs unikāliem koncertiem aicinās 16. Introvertās mākslas festivāls «Ad Lucem». 27. jūnijā Rīgas Reformātu baznīcā plkst. 20 festivālu ieskandinās izcilā beļģu kamermūzikas grupa Musiques Nouvelles ar savu jauno programmu «Skaņas Meditācija».

«Skaņas Meditācija» ir koncertsērija, kuras Opuss #1 ar lieliem panākumiem tika prezentēts Bozar koncertzālē Briselē 2015. gada decembrī, savukārt Opuss #2 tika pirmatskaņots 2017. gada janvārī Monsas jaunajā koncertzālē Arsonic (Beļģija). Latvijas klausītājiem šīs koncertsērijas izlasi būs iespējams dzirdēt pirmo reizi.

Programmā «Skaņas meditācija» iekļauta Arvo Perta, Olivjē Mesiāna, Johana Sebastiāna Baha, Gijoma de Mašo, Lučāno Berio, Andrē Ristika, Žana Pola Desī u.c. komponistu mūzika. Tā ir kontemplatīva skaņas liturģija, kas, meistarīgi sakausējot vienotā skaņu pasaulē mūsdienu laikmetīgās mūzikas kompozīcijas ar vecmeistaru darbiem, aizved iekšējā ceļojumā uz intīmu, īpaši smalku klausīšanās pasauli bezlaika skaņas telpā.

Beļģu kamermūzikas grupa «Musiques Nouvelles» ir radoša laboratorija jaunām idejām, ansamblis gan atskaņo mūziku, gan organizē dažādus projektus starptautiskā mērogā, tostarp ārzemju komponistu rezidences Monsā. «Musiques Nouvelles» 1962. gadā nodibināja komponists Pjērs Bartolomejs (Pierre Bartholomée), bet kopš 1998. gada līdz šodienai ansambli vada komponists un čellists Žans Pols Desī. Ansambļa rezidences vieta ir Monsas pilsēta, kur ansamblis ir izveidojis īpašu kultūras centru Le Manège Mons, atjaunojot kādreizējo ugunsdzēsēju staciju.

Šogad Introvertās mākslas festivālā AD LUCEM izskanēs trīs koncerti ar izcilu mākslinieku sastāvu – beļģu kamermūzikas grupas Musiques Nouvelles «Skaņas Meditācija» 27. jūnijā plkst. 20.00 unDienvidindijas senie garīgie dziedājumi 28. jūnijā plkst. 20.00, Rīgas Reformātu baznīcā, kā arī leģendārā astoņu stundu nakts meditācija ar izcilo britu čellistu Metjū Bārliju, ko šoreiz varēsim baudīt 30. jūnijā no plkst. 22:00 – 06:00 Kristiana Karla fon Stricka villā, Rīgā, Aristīda Briāna ielā 9.

Starptautiskais Introvertās mākslas festivāls «Ad Lucem» (latīn. – uz gaismu) ieņem īpašu nišu Latvijas bagātajā kultūras norišu klāstā – tas meklē un izceļ garīgumu kā mākslas darba virsvērtību, izvirza to kā galveno mākslinieciskā izpildījuma kritēriju. Festivāls ar mākslas spēka palīdzību aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt ceļu uz pašatklāsmi un gaismu sevī. Festivāla kontekstā ‘garīgums’ saistīts ar cilvēka dvēseles dziļāko būtību, ‘introverts’ apzīmē spēju apzināti iedziļināties būtiskajā un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Biļetes uz šī gada Introvertās mākslas festivāla Festivāla «Ad Lucem» koncertiem pieejamas «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās, kā arī internetā www.bilesuserviss.lv un www.bezrindas.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu