LNSO uzstāšanās Francijā un Šveicē apmeklējuši vairāk nekā 4000

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Porietis

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra () uzstāšanās Francijā un Šveicē apmeklējuši vairāk nekā 4000 klausītāji, informē LNSO pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska. No 17. augusta līdz 18. augustam LNSO uzstājās Rokdanteronas starptautiskajā klaviermūzikas festivālā Francijā, kur spēlēja divus noslēguma koncertus. Katru no tiem apmeklēja ap 1800 klausītāju.

Publikas ovācijas izpelnījās Antonīna Dvoržāka Astotās simfonijas un Pētera Čaikovska simfonijas «Manfrēds» atskaņojums. Jūsmīga kāju rībināšana sveica jauno franču pianistu Likā Debargu, kurš kopā ar LNSO un Andri Pogu atskaņoja Čaikovska Pirmo klavierkoncertu, kā arī lietuviešu talantu Luku Geņušu, kurš spēlēja solo Čaikovska Otrajā klavierkoncertā.

«Ar aizturētu elpu gandrīz 2000 galvu lielā auditorija noklausījās Emīla Dārziņa «Melanholisko valsi», kas brīnumskaisti izskanēja siltajā Provansas naktī, cikāžu dziesmu pavadīts,»

pauda Dižbite-Svarinska.

19. augustā orķestris uzstājās Šveices festivālā «Tanē muzikālās variācijas» un šo koncertu klausījās ap 500 cilvēku. Koncerta pirmajā daļā LNSO atskaņoja Dārziņa «Melanholisko valsi» un Edvarda Grīga Klavierkoncertu, kur solo spēlēja bulgāru pianists Plamena Mangova. «Koncertu noslēdza Dvoržāka Astotā simfonija, kuras atskaņojums izpelnījās stāvovācijas,» uzsvēra Dižbite-Svarinska.

LNSO koncerti Francijā un Šveicē bija Latvijas valsts 100. jubilejas svinību oficiālās starptautiskās programmas sastāvdaļa, un šis fakts tika atspoguļots abu festivālu programmas burtnīcās.

Kā ziņots, LNSO no 17. augusta līdz 19. augustam koncertēja mūzikas festivālos Francijā un Šveicē, aģentūru LETA informēja simfoniskā orķestra pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Foto: Jānis Porietis

Rokdanteronas starptautiskais klaviermūzikas festivāls Francijā notiek kopš 1981.gada, tā mākslinieciskais vadītājs un idejas autors ir mūziķis un koncertu producents Renē Martēns. Festivāls ilgst vienu mēnesi un tajā koncertē solo pianisti, kameransambļi, kamerorķestri un simfoniskie orķestri. Līdzās klavierēm festivālā skan arī citi taustiņinstrumenti, tostarp klavesīns, ērģeles, āmuriņklavieres, klavihords.

Festivāla galvenā koncertvieta ir speciāli būvēta estrāde, kas atrodas Floransas pils parkā un kurā ir 2020 sēdvietu. Šis ir viens no Eiropas lielākajiem vasaras festivāliem un to dēvē par «klaviermūzikas Meku».

«Tanē muzikālās variācijas» notiek astoto reizi netālu no Ženēvas un tajā šogad tajā piedalījās «dzejisko pirkstu virtuozs» skotu pianists Bendžamins Grovenors, vijolnieks Reno Kapisons duetā ar Hatiju Buniatišvili un kā atskaņojuma vadītājs ar Bāzeles kamerorķestri. Tāpat festivālā uzstājās māsas stīginstrumentālistes Žilī un Kamila Bertolē, Ženēvas kamerorķestris un citi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu