«Baltajā naktī» 20 minūtes varēs baudīt re mažoru

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Succession Yves Klein, ADAGP, Paris 2017 © Photo Agence Dalmas

Mūsdienu kultūras foruma «Baltā nakts» ietvaros 9. septembra pusnaktī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā gaidāms vērienīgs un nebijis notikums - pirmo reizi Latvijā tiks atskaņots viens no savdabīgākajiem skaņdarbiem pasaules mūzikas un mākslas vēsturē «Monotonā klusuma simfonija». Tas ir skaņdarbs divās daļās, pirmajā 20 minūšu ilgumā atskaņojot nepārtrauktu re mažora akordu, bet otrajā – absolūtu klusumu.

Tā autors ir franču mākslinieks Īvs Kleins (1928-1962), kas pazīstams kā viena no ievērojamākajām personībām Eiropas pēckara mākslā, jaunā reālisma kustības aizsācējs, bieži dēvēts arī par «zilās krāsas ģēniju». 20. gadsimta 50. gados Kleins kļuva slavens ne vien ar vizuālās mākslas darbiem, bet arī performancēm un hepeningiem.

«Monotonā klusuma simfonija» savulaik tika atskaņota kā kādas Kleina performances pavadījums, taču tā iecerēta un uztverama arī kā neatkarīgs skaņdarbs. Pēdējo gadu laikā simfonija bieži kuplā izpildītāju sastāvā izskanējusi daudzās pasaules koncertzālēs.

«Baltās nakts» laikā skaņdarbs tiks atskaņots, pulcējot kopā 32 mūziķu orķestri un 40 dziedātāju kori. Pie diriģenta pults būs viens no starptautiski atzītākajiem šā skaņdarba interpretiem Rolands Dahindens no Šveices.

Dahindens ir trombonists, komponists un diriģents ar ievērojamu pieredzi un sasniegumiem laikmetīgajā mūzikā, džezā un skaņas instalāciju mākslā. Kā džeza mūzikas izpildītājs sadarbojies ar Mailzu Deivisu (Miles Davis), Entoniju Brekstonu (Antxony Braxton), Kvinsiju Džonsu (John Quincy) un citiem pasaulslaveniem mūziķiem.

Savukārt laikmetīgās mūzikas jomā īstenota sadarbība ar Džonu Keidžu (John Cage), Kristianu Volfu (Christian Wolff), Pīteru Albingeru (Peter Albinger) un citiem. Viņa diskogrāfijā ir dalība vairāk nekā 40 ierakstos.

Diriģenta vadībā Īva Kleina «Monotonā klusuma simfonija» iepriekš atskaņota Ņujorkā, Milānā, Luksemburgā un Porto.

Koncerta sākums Sv.Pētera baznīcā būs tieši pusnaktī, ieeja no plkst. 23.30. Koncertam sākoties, ieeja tiks slēgta. Pirms koncerta ievadvārdus teiks muzikologs Orests Silabriedis.

Lai labāk iepazītu Īva Kleina daiļradi, «Splendid Palace» telpās esošajā kultūras klubā «Cafe Film Noir» «Baltās nakts» laikā notiks Īva Kleina filmu vakars un tikšanās ar mākslinieka modeli Elenu Palumbo. Tieši viņa savulaik, 20. gadsimta 50. gadu izskaņā, piedalījās daudzu leģendāru Kleina darbu tapšanā.

Tikšanās laikā par Īvu Kleinu, viņa daiļradi un ietekmi Eiropas mākslā stāstīs mākslas zinātniece Inese Baranovska.

Tikšanās notiks plkst. 21.00, bet plkst. 22.00 – 02.00 ikkatrs interesents aicināts skatīties Īva Kleina filmu programmu, kuras saturā ir gan dokumentāli kadri par mākslinieka dzīvi, gan performanču fiksācijas.

Ieeja visos «Baltās nakts» pasākumos ir par brīvu.

Īva Kleinam veltītos pasākumus «Baltās nakts» ietvaros ar Rīgas domes atbalstu, sadarbībā ar Īva Kleina arhīvu (Yves Klein Archives) īsteno biedrība «I Did It».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu