JVLMA simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 1. oktobrī, Starptautiskajā mūzikas dienā, plkst. 16 Lielajā zālē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija visus mūzikas mīļotājus aicina uz JVLMA simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertu.

Dienu iepriekš, 30. septembrī, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam, orķestris viesosies Smiltenes Kultūras centrā. Tradicionāli sezonas pirmajā koncerta programmā iekļauti romantisma caurstrāvoti īpaši melodiskas un harmoniskas simfoniskās mūzikas paraugi. Diriģenta Andra Vecumnieka vadībā izskanēs pasaules dižgaru darbi – Fēliksa Mendelszona -Bartoldi Uvertīra Sapnis vasaras naktī, Jozefa Horovica Koncerts eifonijam ar orķestri, kura atskaņojumā pirmo reizi kā solists uzstāsies Erasmus apmaiņas students no Spānijas - Viktors Iglesias Sančess (Victor Iglesias Sanchez) un romantisma ģēnija Antona Bruknera Trešā simfonija d moll /veltījums Vāgneram/.

Taujāts par sezonas atklāšanas koncerta programmas raksturojumu, diriģents Andris Vecumnieks atklāj, ka klausītājus sagaida īpaši mirkļi un izvēlētie skaņdarbi uzrunās no dažādiem rakursiem, no pasakas līdz pat dzīves filozofiskai apcerei. Programmas tematisms – romantika, romantika, romantika… Kā atkalredzēšanās sveiciens koncerta sākumā skanēs jauneklīgas jūsmas caurstrāvotā uvertīra Sapnis vasaras naktī, kuru agrīnā romantisma pārstāvis Mendelszona- Bartoldi sacerēja 17 gadu vecumā, balstoties uz vienu no labākajām V. Šekspīra komēdijām. Koncerta turpinājumā nosacīts neoromantisms - Jozefa Horovica Koncerts eifonijam ar orķestri. Skaņdarbs sacerēts 1972. gadā un uzskatāms par vienu no pirmajiem koncertiem eifonijam kā solo instrumentam, tā skanējumā savijas komponista lirisms, kas sakņojas tautiskā melodismā un virtuozitāte, kas prasa no solista lielisku sagatavotību.

Koncerta otrajā daļā JVLMA simfoniskais orķestris savas pastāvēšanas laikā pirmo reizi atskaņos vēlīna romantisma pārstāvja Antona Bruknera Trešo simfoniju, ko autors veltījis savam apbrīnas un pielūgsmes objektam Rihardam Vāgneram. To raksturo bagātīga harmoniskā valoda, stingra polifoniskā domāšana un ievērojams opusa garums, bet pāri tam debešķīgi skaistas mūzikas valdzinājums.

Kopumā JVLMA simfoniskais orķestris šajā sezonā klausītājiem piedāvās vēl piecas koncertprogrammas, kas izskanēs ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās un ārpus valsts robežām. Jau oktobra beigās ar JVLMA simfoniskā orķestra līdzdalību tiks atklāts Jāzepa Vītola 7. starptautiskais pianistu konkurss. Sezonas laikā orķestris sadarbosies ar dažādiem Latvijas un ārvalstu diriģentiem, tostarp, Atvars Lakstīgala, Normunds Šnē, Guntis Kuzma, Kristiāns Jervi (Igaunija), Modests Barkausks (Lietuva), Pjotrs Vandilovskis (Baltkrievija). Tradicionāls būs arī koncerts ar jaunajiem, topošajiem diriģentiem - Mārci Miķelsonu un Jāni Stafecki.

Īpaši jāizceļ dalība Baltijas Akadēmiju orķestrī jeb BAO, kas apvieno jaunos talantus no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas mūzikas akadēmijām, lai daudzinātu savu valstu simtgades. Aizsācies 2017. gada pavasarī ar koncertiem Rīgā un Tartu, 2018. gadā jeb simtgades viesturnejas ietvaros, BAO sniegs vairākus koncertus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kā arī Gdaņskā un Berlīnē.

JVLMA simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerti notiks:

Smiltenē - 30. septembrī plkst. 16.00 Smiltenes Kultūras centrā.

Ieeja brīva.

Rīgā – 1. oktobrī plkst. 16.00 JVLMA Lielajā zālē.

Biļetes Biļešu Paradīzes kasēs, www.bilesuparadize.lv vai stundu pirms koncerta norises vietā.

Biļetes cena - 5 €

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu