Dzintaru koncertzālē Vineta Sareika un Edvarda Grīga vijoļsonātes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pasaulslavenā latviešu vijolniece, «Artemis Quartet» pirmā vijole Vineta Sareika kopā ar vienu no spilgtākajām jaunās paaudzes franču pianistēm Amandīni Savarī aicina uz ziemeļnieciski romantisku koncertu 14. oktobrī Dzintaru koncertzālē. Viņu izpildījumā baudīsim nepieradināto Norvēģijas dabas skaistumu Edvarda Grīga vijoļsonātēs.

Vineta Sareika šobrīd ir savu radošo spēku pilnbriedā – spoža gan solistes lomā, gan ansambļa saspēlē. Vīne, Ņujorka, Parīze, Brisele, Londona, Berlīne... Starp koncertiem uz nozīmīgākajām pasaules koncertskatuvēm Vineta regulāri atgriežas arī dzimtenē. Šoreiz, lai muzicētu kopā ar Amandīni Savarī – vienu no spilgtākajām jaunās paaudzes franču pianistēm, kura līdz ar čellistu Kristianu Pjēru Lamarku savulaik bijusi Vinetas saspēles partnere Trio Dali.

Koncertā Dzintaru koncertzālē virtuozās mūziķes izgaismos slavenā norvēģu liriķa Edvarda Grīga mūziku un vētraino dzīvi, to ilustrējot ar viņa trim vijoļsonātēm, kuras, kā atzinis pats komponists, visuzskatāmāk raksturo viņa dzīves trīs radošos periodus. No jauneklīgas jūsmas un siltas vienkāršības līdz gaišai smeldzei un brieduma pilnai pārliecībai. Ne ar vienu citu nesajaucams ir Grīga rokraksts, kurā allaž klātesošs Norvēģijas dabas nepieradinātais skaistums un atskaņas no norvēģu folkloras.

«Artemis Quartet» pirmā vijole Vineta Sareika pieder pie Latvijas klasiskās mūzikas aprites spožākajiem lepnumiem. Pēc studijām Jūrmalā, Parīzē un Briselē Vineta 2009. gadā kļuva par Beļģijas karalienes Elizabetes starptautiskā vijolnieku konkursa laureāti. 2011. gadā Vineta Sareika kļuva par Flandrijas Karaliskā filharmoniskā orķestra galveno koncertmeistari. 2012. gadā Vineta saņēma piedāvājumu kļūt par pirmo vijoli vienā no pasaules spožākajiem stīgu kvartetiem, un mūziķes dzīvē sākās jauns posms, muzicējot visaugstākās līgas ansamblī. Vineta Sareika spēlē Džozefa Gvadaņīni darinātu vijoli (1793), ko viņai uz laiku uzticējis privāts sponsors.

Viena no spilgtākajām jaunās paaudzes franču pianistēm Amandīne Savarī beigusi Kaenas konservatoriju Francijā. Pēc tam viņa ieguva stipendiju studijām Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā pie Kristofera Eltona un Aleksandra Zaca. A. Savarī pabeidza akadēmiju ar atzinību gan bakalaura, gan maģistra studijās. Jaunā mūziķe saņēmusi arī citas prestižas stipendijas. 2007. gadā jauno mūziķu atbalsta organizācija Nīderlandes mūzikas sesijas izvēlējās viņu savai programmai Jauno meistaru turneja 2008./2009. gada sezonā, kas ļāva pianistei debitēt Amsterdamas Concertgebouw zālē, Rīgas Melngalvju namā, Bukarestes Ateneul Roman koncertzālē un Tokijas Santori zālē. Amandīne Savarī uzstājusies arī dažādos prestižos starptautiskos mūzikas festivālos un tādās koncertzālēs kā Dienvidkrasta centrs un Vigmora zāle Londonā, Daiļo mākslu pils Briselē, Le Triangle centrs Rennā, Luvras auditorija, Flažē koncertzālē Briselē un Izumi zāle Osakā. Kopā ar kolēģiem Vinetu Sareiku un Kristianu Pjēru Lamarku pianiste muzicējusi Klavieru trio Dali. Citi viņas partneri kamermūzikas atskaņojumos bijuši altists Pols Noibauers, čellisti Matss Lidstrēms un Cujoši Cucumi, flautists Andrē Žils Dišemēns un baritons Ronans Kolets.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu