«Lielajā dzintarā» skanēs amerikāņu komponistiem veltīta programma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 28. oktobrī pulksten 19 Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» Kamermūzikas sēriju turpinās daudzveidīga amerikāņu komponistu mūzikas programma «5 Amerikā». Projektā «5 Amerikā» piedalās 5 latvieši - vijolnieks Sandis Šteinbergs, čellists Ēriks Kiršfelds, pianiste Sanita Glazenburga, sitaminstrumentālists Elvijs Endelis, bet pūšaminstrumentus - saksofonu un armēņu duduku - pārvaldīs Ainars Šablovskis.

Rūdīti kamermūzikas repertuārā un ar bagātīgu pieredzi dažnedažādu ansambļu un orķestru sastāvos, šajā programmā Latvijā labi pazīstamie mākslinieki satiekas, lai aicinātu līdzi aizraujošā muzikālā ceļojumā ar amerikānisku piesitienu. Mūsdienu mūzika savijas ar salsas ritmiem, džeza intonācijas - ar atsaucēm uz tautas mūziku, bet popmūzika ar atmiņām par aizgājušajiem gadsimtiem.

Skaņdarbos atklāsies amerikāņu komponistu krāsaini bagātīgie raksturi - sākot no meditācijas līdz ritmiskas enerģijas pilniem skaņu rakstiem. Bet instrumentālajā ziņā koncertprogrammā parādīta kamermuzicēšanas krāsainība, krāšņas instrumentu kombinācijas un pārsteidzošas skanējuma iespējas - no dažādiem duetu variantiem līdz pat kvintetam.

Vairāki no programmā iekļautajiem skaņdarbiem Latvijas klausītājiem būs interesanti atklājumi, jo Latvijā tie piedzīvos pirmatskaņojumu. Programmā: Lū Harisons, Džons Keidžs, Libija Larsena, Roberts Patersons, Artūrs Futs un Miša Zupko.

Koncerts vienā daļā, aptuvenais norises ilgums – 1 stunda 20 minūtes.

Biļetes uz koncertu no 7 līdz 12 eiro nopērkamas «Biļešu paradīzes» kasēs visā Latvijā, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv, kā arī koncertzāles «Lielais dzintars» informācijas centrā. Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem, I un II grupas invalīdiem, kā arī ģimenēm un grupām pieejamas atlaides. Koncertu organizē SIA «Lielais dzintars», atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Liepājas pašvaldība. Koncerts tapis sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju.

Uzziņai:

Sandis Šteinbergs no 1996. gada līdz 2012. gadam bijis orķestra Kremerata Baltica koncertmeistars, pašlaik ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vijoļu grupas koncertmeistars un Valērija Gergijeva vadītā Pasaules miera orķestra mūziķis.

Čellists Ēriks Kiršfelds ir Liepājas Simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars, bijis ilggadējs Kremerata Baltica čellu grupas koncertmeistars. Regulāri spēlē Sinfonietta Amsterdam un sadarbojas ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docētājs, ieguvis «Lielo Mūzikas balvu 2009» par izcilu darbu ansamblī.

Pianiste Sanita Glazenburga uzstājusies kopā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentu orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālās operas orķestri, regulāri piedalījusies Festivāla orķestra, Rīgas kamermūziķu un kamerorķestra Sinfonietta Rīga koncertos. Pašlaik strādā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā kā koncertmeistare stīgu instrumentu un pūšaminstrumentu katedrās.

Sitaminstrumentālists Elvijs Endelis ieguvis augstas godalgas vairākos starptautiskos konkursos Latvijā un Lietuvā, 2013. gadā kļuvis par prestižā «Yamaha Music Foundation of Europe» konkursa uzvarētāju. Regulāri sadarbojas ar nozīmīgākajiem Latvijas orķestriem – Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kamerorķestri Sinfonietta Rīga, Liepājas Simfonisko orķestri un jau ceturto sezonu ir Latvijas Nacionālās operas orķestra mūziķis.

Ainars Šablovskis atskaņojis saksofona partijas Latvijas Nacionālās operas orķestrī, Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī, profesionālajā pūtēju orķestrī Rīga un Rīgas Festivāla orķestrī. Kopš 2001. gada spēlē Rīgas Saksofonu kvartetā, strādā par saksofona spēles pedagogu Pāvula Jurjāna mūzikas skolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, ir JVLMA studiju programmu direktora vietnieks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu