Diriģents Jurģis Cābulis uzvar kordiriģentu konkursā Lietuvā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pagājušajā nedēļā no 24. līdz 27. oktobrim Viļņā, Lietuvā norisinājās 3. Starptautiskais Juozas Naujalis kordiriģentu konkurss, kurā triumfējis latviešu kordiriģents Jurģis Cābulis, sīvā konkurencē izcīnot pirmo vietu.

Lietuviešu komponista un kordiriģenta Juoza Naujalis vārdā nosauktajā konkursā dalībai aicināti kordiriģenti no visas pasaules, vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Šajā gadā konkurss ieguva īpaši starptautisku rezonansi, pulcinot dalībniekus no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Baltkrievijas, Lielbritānijas, Austrijas, Polijas, Slovēnijas un Šveices. Sīvajā konkurencē Jurģis Cābulis ieguvis pirmo vietu, kā arī specbalvu par labāko J. Naujalis kora motetes interpretāciju. Finālistu pulkā bija arī latviešu diriģente Krista Audere, kas ieguva ceturto vietu un speciālbalvu par labāko Lietuvas mūsdienu komponistu skaņdarba atskaņojumu. Konkursā veiksmīgi startēja arī latviete Nora Žeigure.

Konkursa gaita noritēja trijās kārtās. Pirmā kārta sastāvējusi no divām daļām, kurās tika vērtēta diriģēšana pie klavierēm, kā arī darbs ar Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijas jaukto kori. Otrajā kārtā diriģenti strādāja ar Viļņas Valsts kori. Trešajā kārtā, kas norisinājās koncerta formā, finālisti atskaņoja skaņdarbus, kas abās pirmajās kārtās tika iestudēti ar iepriekšminētajiem koriem. Papildu tam, vien 30 minūšu mēģinājumā ar Lietuvas profesionālo kori «Jauna mūzika», tika iestudēts arī kāds mūsdienu lietuviešu komponista skaņdarbs.

Jurģis Cābulis ir Nacionālās Mākslu vidusskolas Rīgas Doma kora skolas (NMV RDKS) kordiriģēšanas nodaļas vadītājs, Carnikavas kamerkora «Vēja balss» mākslinieciskais vadītājs un diriģents, kopš 2013. gada ir profesionālā kamerkora «Ave Sol» diriģents. Šobrīd Jurģis studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā, Kaspara Ādamsona diriģēšanas klasē. Viņš ar koriem aktīvi koncertē Latvijā un pasaulē, kā arī guvis atzinību un godalgotas vietas daudzos citos starptautisko diriģentu konkursos. Šonedēļ Cābulis ar RDKS jaukto kori dosies uz koru konkursu Prāgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu