Perts jau septīto gadu ir visvairāk atskaņotais starp dzīvajiem komponistiem

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Arvo Perts septīto gadu pēc kārtas atzīts par mūsdienu klasiskās mūzikas komponistu, kura skaņdarbi pasaulē izpildīti visbiežāk, liecina datubāzes «Bachtrack» apkopotā informācija.

Tiesa, šogad Perta pozīcijas vairs nav tik stabilas, viņam uz pēdām min Džons Adamss (John Adams) un Džons Viljamss (John Williams).

1935. gada 11. septembrī Paidē dzimušais Arvo Perts ir pasaulē populārākais igauņu komponists, pazīstams kā savas skaniskās paradigmas jeb tintinnabuli izveidotājs. Tintinnabuli ir kompozīcijas tehnika, kas balstās uz ideju par mazu zvaniņu sasaukšanos visdažādākajās kombinācijās, to varētu saukt par stikla pērlīšu spēles tuvu radinieci.

Karjeras sākumā Perts dzīvoja un strādāja dzimtajā Igaunijā, bet 1980. gadā pārcēlās uz Rietumiem – vispirms dzīvoja Vīnē, pēc tam Berlīnē. Daiļrades sākumposmā Perts bija aktīvs modernists, par ko komunistu vara viņu bargi pēla. Kopš 70. gadu otrās puses viņš ir sakrālās paradigmas piekritējs, metafiziskas mūzikas telpas būvētājs. Perts ir vairāku paaudžu kulta komponists.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu