Vijolniece Vineta Sareika: «Vijoli atradu zem eglītes»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

«Artemis Quartet» pirmā vijole Vineta Sareika, kura starptautisku atpazīstamību guva kļūstot par Beļģijas karalienes Elizabetes starptautiskā vijolnieku konkursa uzvarētāju 2009. gadā, teic, ka mūziķa profesija nav darbs – tā ir dzīve un dzīvesveids. 24. jūlijā Dzintaru koncertzāles Lielajā zālē koncertā «Dzimuši Latvijā» Sareika muzicēs kopā ar Latvijas Simtgades jauniešu orķestri, kas valsts simtgades svētku programmas ietvaros ļauj labākajiem Latvijas jaunajiem mūziķiem pilnveidot savas mākslinieciskās prasmes un uzstāties kopā ar pasaulslaveniem Latvijas mūziķiem.

Jūrmalā dzimusī vijolniece Vineta Sareika studējusi Parīzē, kur ar izcilību absolvējusi Parīzes Nacionālo konservatoriju. Turp viņa devusies viena pati vien 16 gadu vecumā. Spēlējusi solo kopā ar Beļģijas Nacionālo orķestri, Londonas kamerorķestri, Londonas filharmonisko orķestri un citiem pasaulslaveniem kolektīviem. Viņa saņēmusi arī Lielo Mūzikas balvu. Šobrīd Vineta dzīvo Berlīnē.

Kad Vinetai bijuši pieci gadi, un zvanījusi mammas māsa, lai noskaidrotu, ko bērnam dāvināt Ziemassvētkos. Mamma atbildējusi vienkārši – vijoli. Ar smagu darbu un milzīgu pašatdevi, mūziķe, kura līdz savam instrumentam nonākusi teju nejauši, šodien kļuvusi par vienu no Latvijas klasiskās mūzikas lielākajiem dārgakmeņiem. «Bērnība, tas, protams, bija arī diezgan pamatīgs darbs – tās bija neskaitāmas stundas pie maniem pedagogiem. Pat sestdienās, svētdienās pa piecām, sešām stundām – tas bija fanātisks darbs, viņi neskaitīja stundas un tiešām gāja uz mērķi. Viņiem bija ļoti svarīgi, lai mēs, viņu audzēkņi, arī attīstāmies un nesam Jūrmalas vārdu pasaulē,» par smago darbu teic pati Vineta. Pārceļoties uz Parīzi, slodze tikai palielinājās: «Īstenībā man pat liekas, ka toreiz man bija vairāk ko darīt nekā tagad. Bija jāapvieno parastā skola, jo es no Latvijas aizbraucu pēc 10. klases – vēl bija jāpabeidz vidusskola, jāiemācās franču valoda»

Neskatoties uz intensīvo grafiku visas karjeras garumā, Vineta nekad nav zaudējusi degsmi un mīlestību pret mūziku. Tāda brīža, kad šķistu, ka viss jāmet pie malas, viņas karjerā nav bijis: «Jau no pašas bērnības man ļoti patika spēlēt koncertos un tā adrenalīna deva bija vajadzīga.»

Koncertu organizē «Latvijas koncerti» sadarbībā ar Kultūras ministriju un tas norisinās Latvijas valsts simtgades programmas koncertcikla «Dzimuši Latvijā» ietvaros. Koncertcikls «Dzimuši Latvijā» aicina baudīt Latvijā dzimušu pasaulslavenu klasiskās mūzikas zvaigžņu priekšnesumus. Vairākos koncertos uzstāsies arī topošie mūziķi – bērni un jaunieši, un augstākās raudzes profesionāļu līdzmuzicēšanas piemērs būs nozīmīgs impulss mūsu profesionālo mūziķu nākamo paaudžu izaugsmei.

28. jūlijā, plkst. 21.20 to demonstrēs LTV.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu