«Šalc» noslēguma koncertus Šišona vietā diriģēs Guntis Kuzma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Klasiskās mūzikas festivāla organizatori paziņo, ka sakarā ar diriģenta Karela Marka Šišona pēkšņo veselības stāvokļa pasliktināšanos, festivāla noslēguma koncertus «Salut d’Amour» – Ventspilī un Liepājā diriģēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskā vadītāja vietnieks, diriģents Guntis Kuzma.

Vienlaikus festivāla organizatori uzsver, ka festivāla programma, t.sk. trīs festivāla noslēguma koncerti «Salut d’Amour» ar pasaules opernamu zvaigznes, dziedātājas Marinas Rebekas dalību norisināsies pēc iepriekš izsludinātās programmas. Marinas Rebekas sniegumā dzirdēsim Vēstules skatu no Pētera Čaikovska operas «Jevgeņijs Oņegins» un Elizabetes āriju «Dich, teure Halle» no Riharda Vāgnera operas «Tahneizers». Koncerta īpašais brīdis – valsts simtgades godinājums ar Jāņa Mediņa slaveno Āriju no Trešās orķestra svītas. Šo latviešu simfoniskās mūzikas simbolu jaunā veidolā licis pieredzējušais Liepājas diriģents un aranžētājs Jēkabs Ozoliņš – starp orķestra instrumentiem viņš ieaudis vokalīzi sievietes balsij, un jaunās versijas pirmatskaņotājas gods būs Marinai Rebekai.

Savukār Latvijas festivāla orķestra sniegumā dzirdēsim Riharda Vāgnera operas «Rienci» karalisko ievadu, klausītāju iemīļoto Valsi no Pētera Čaikovska baleta «Gulbju ezers» un taktis no Sergeja Prokofjeva baleta «Romeo un Džuljeta», kur Karela Marka Šišona sakārtojumā, pieminot Veronas jauniešus un apcerot mīlestības lielo spēku, baudīsim bezgala valdzinošo, populāro, dramatisko un maigo Prokofjeva mūziku.

Latvijas koncertdzīvei tik unikālajā mākslinieciskajā vienībā - Latvijas Festivāla orķestrī - festivāla «Šalc» ietvaros pulcēsies izcila, starptautiski daudzveidīga mūziķu komanda. Orķestra sastāvā muzicē Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra čellu grupas koncertmeistara vietnieks Johans van Īrsels, otro vijoļu grupas mūziķe Annabeta Veba un mežragu grupas koncertmeistars Laurenss Vaudenbergs, Jevgēņija Svetlanova Krievijas valsts simfoniskā orķestra koncertmeistars Sergejs Grišins, Sanktpēterburgas filharmonijas Akadēmiskā simfoniskā orķestra altu grupas koncertmeistars Andrejs Dogadins un kontrabasu grupas otrais koncertmeistars Rostislavs Jakovļevs, kā arī daudzi izcili mūziķi no Latvijas un citām Eiropas valstīm.

Jau vakar, festivāla atklāšanas koncertā «Maģiskais reālisms» koncertzālē «Lielais dzintars» sanākusī publika ar stāvovācijām sveica vienu no pasaules izcilākajiem trompetistiem, leģendāro zviedru mūziķi Hokanu Hardenbergeru, kurš kopā ar enerģisko skotu sitaminstrumentālistu Kolinu Kariju piedāvāja aizraujošu muzikālu ceļojumu cauri 20. un 21. gadsmita skaņu tēlu pasaulei.

Guntis Kuzma

Klarnetists un diriģents Guntis Kuzma ir LNSO diriģents un JVLMA Koka pūšaminstrumentu klases vadītājs. Bijis LNSO klarnešu grupas koncertmeistars no 2008. līdz 2014. gadam un Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga pirmā klarnete no orķestra dibināšanas 2006. gadā līdz 2016. gadam.

Gunta Kuzmas diriģenta karjera sākās 2007. gadā. Vienā no saviem pirmajiem koncertiem ar Sinfonietta Rīga Guntis vadīja Marinas Gribinčikas Obojas koncerta Voyager pirmatskaņojumu. Regulāri diriģē Sinfonia concertante programmas, kurās bieži iekļauti Latvijas komponistu opusi. LNSO mūziķu priekšā Guntis Kuzma stājies, vadot koka pūšaminstrumentu un stīginstrumentu sastāvus. Koncertējis ASV, Dānijā, Zviedrijā, Lietuvā, Ukrainā, Vācijā, Polijā u. c.

Guntis Kuzma mācījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie Gunāra Kļaviņa, JVLMA pie Ģirta Pāžes, ieguvis maģistra grādu Sigurda Circeņa klasē. Studējis arī pie Šella Stīvensona un Edvarda Brunnera. JVLMA apguvis simfoniskā orķestra diriģēšanu Mārtiņa Ozoliņa klasē (bakalaura grāds 2014. gada jūnijā). Patlaban turpina studijas JVLMA maģistrantūrā Andra Vecumnieka klasē. Diriģēšanas prasmes papildinājis pie Žolta Naģa un Luca Kēlera.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu