«Nabaklab» vienīgo koncertu sniegs grupa «Pasaules gaisma»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 2. novembrī klubā «Nabaklab» (Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 12) plkst. 20 notiks vienīgais grupas «Pasaules gaisma» apvienošanās koncerts. Dziesminieka, jeb kliedzošā folka pārstāvja Imanta Dakša dziesmas esam pieraduši dzirdēt, viņam uzstājoties vienatnē un pašam sevi pavadot uz akustiskās ģitāras. Emocionālās un sevi plosošās uzstāšanās manieres dēļ reizēm rodas pat iespaids, ka tā var nospēlēt tikai vienreiz mūžā, vai arī šī reize ir vienīgā un liktenīgā. Klausītājam, kas to redz un dzird pirmoreiz, pavisam noteikti.

Klausoties Imanta dziesmās, var iztēloties arī, kā tās skanētu rokmūzikas aranžējumos grupas izpildījumā, jo Imanta iedvesmas avoti un muzikālās valodas veidotāji ir gan bardi, gan grupas «Black Sabbath», «Joy Division», «Kino», «Graždanskaja Oborona» un citas. Jau 2001. gadā viņam radās grupa «Pasaules gaisma», kura paspēja nospēlēt daudzus koncertus un ierakstīt divus albumus, iegūstot sev stabilu cienītāju loku. Ierakstus joprojām var noklausīsities grupas draugiem.lv mūzikas profilā. «Pasaules gaismā» spēlēja Imants Daksis (balss, ģitāra), Juris Tipa (basģitāra) un Mārtiņš Links (bungas), kura vietā vēlāk nāca Edgars Liljē - abu pēdējo kolēģis no leģendārās underground grupas «Depo», kas piedzīvoja īsu, bet ļoti spilgtu mūžu. Vēlāk «Pasaules gaismai» ar taustiņinstrumentiem pievienojās arī Kalvis Kluburs no tumšā sintpopa grupas «STandART», kurā savukārt ģitāras spēlējuši gan Tipa, gan Links.

Vēlāk Imants vairāk pievērsās solodarbībai, izdodot albumu pēc albuma, jo, kā viņš pats teica, vienatnē ir vieglāk, jo dziesmas ātrāk ir gatavas spēlēšanai. Ja runā par ražīgumu, tad Daksis kā dziesmu autors ir vienīgais, kuram šajā ziņā ir izdevies pārspēt Māri Švernu.

Pirms septiņiem gadiem, «Pasaules gaismas» basģitāristam Jurim Tipam pārceļoties dzīvot uz Meksiku, daudzu mūzikas cienītāju cerības vēl kādreiz dzirdēt šo grupu koncertos izkūpēja gaisā. Tomēr Imants juta vēlmi atkal realizēt savas dziesmas grupā un pat apsvēra iespēju arī pārcelties uz Meksiku, lai atsāktu muzicēt kopā ar Juri – ļoti radošu, muzikāli erudītu un kolorītu pagājušās desmitgades sākuma Latvijas neatkarīgās mūzikas pārstāvi. Pašlaik Juris pirmo reizi pa visiem šiem gadiem viesojas dzimtenē un 2. novembrī «Nabaklab» notiks vienīgais grupas «Pasaules gaisma» koncerts, kurā atkal kopā spēlēs Imants Daksis, Juris Tipa un Edgars Liljē.

Divas dienas pēc koncerta Juris Tipa atgriežas Meksikā. Šoreiz ar visām saknēm pavisam burtiskā nozīmē, ņemot uz turieni līdzi arī savu māti. Arī Meksikā Juris turpina nodarboties ar mūziku, spēlējot basģitāru grupās «Los Robotes» un «Merlussa».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu