Rīgā uzstāsies progresīvie islandiešu šamaņi «Sólstafir»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Reikjavīkas progresīvā metāla kvartets «Sólstafir» ir devies Eiropas koncertturnejā, kuras ietvaros apmeklēs arī Baltijas valstu galvaspilsētas. Jauno albumu («Ótta») izdevusi, grupa ar divu stundu ilgu programmu Rīgā ieradīsies 12. februārī, ceturtdienā, klubā «Melnā Piektdiena».

Sākuši ar vicking metal un black metal stilu, ar katru albumu islandieši, no vienas puses, attālinājās no saviem sākumavotiem, bet no otras puses – kā magnēts pievilka arvien vairāk jauninājumu, vienlaikus saglabājot individuālu skanējumu, ziemeļniecisku melanholiju, islandiešu «kosmiskumu», hipnotizējošu misticismu. Grupas progresu var pielīdzināt «Ulver» un «Katatonia» radošās darbības pavērsieniem – arī «Sólstafir» pēc debitēšanas uz metāla mūzikas skatuves pēc kāda laika pilnībā pārkāpa jebkādas tradicionālās smagās mūzikas robežas.

Vislabāk pāreju uz pilnīgi jaunu muzikalitātes līmeni atspoguļo jaunākais «Sólstafir» albums «Ótta» (2014). «Ótta» ir grupas radošās darbības kulminācija, kas liecina par māku pilnveidoties un spēju atrast jaunus horizontus. Albuma parādīšanās aizrāva elpu ne tikai jau uzticamiem «Sólstafir» cienītājiem, bet kļuva par atradumu arī auditorijai, kas nav saistīta ar smagās mūzikas skatuvi. Lai gan «Ótta» albumā tiek saglabāta black metāla žanram raksturīgā smagnējā skaudruma atmosfēra, tomēr Aðalbjörn Tryggvason vokāls šoreiz ir kā vēl nekad dažāds un translē itin plašu un dramatisku emociju spektru. Instrumentālajās albuma kompozīcijās iezīmējas postrokam raksturīgi kontrasti un folka liriskums, to visu vēl pastiprina vijoles un bandžo skaņas, tāpat klasiskā roka, panka un sludge ietekme.

««Sólstafir» uzstāšanās trīs Baltijas valstu galvaspilsētās – prestižs un ilgi lolots projekts. Visu koncertu laikā, gan Tallinā, gan Rīgā, gan Viļņā, plānojam koncentrēt uzmanību uz nevainojamu skaņas kvalitāti un gaismas efektiem,» sola organizatori ALT Events. Saskaņā ar organizatoru pausto tas nav nekāds brīnums, ka biļetes uz «Sólstafir» koncertiem lielākajās pilsētās tiek ātri izpirktas jau krietni pirms pasākuma dienas. Šo islandiešu fenomenu slavē mūzikas gardēži un visi, kas novērtē asinis stindzinošu psihedēliju, gaumīgu dramatismu, stilu eklektiku, kvalitatīvu un neizzūdošu radošo darbību.

Biļetes no 20. decembra «Biļešu servisa» tirdzniecības tīklā. Biļešu cena no 17 Eur.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu