Rīgā postmetāla grupa «Dirge» no Francijas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rīgas klubā «Melnā piektdiena» 8. maijā uzstāsies franču postmetāla un «atmospheric sludge» meistari «Dirge», igauņu eksperimentālā, psihedēliskā un melnā metāla pārstāvji «Odota», kā arī pašmāju izpildītājs «Aon», kas gādās par smagu un psihedēlisku atmosfēru, informēja koncerta organizators Arvīds Brazevičs.

«Dirge» pirmsākumi meklējami 1994. gadā Parīzē. Sākot radošo darbību, dalībnieki dod priekšroku industriālā metāla skaņām. Laika gaitā, kolektīvā iekļaujoties jauniem cilvēkiem, radītā mūzika no sākotnējā stila pamazām attālinās. 1998. gadā tika izdots pirmais pilnais albums «Down, Last Level». Gadu vēlāk kolektīvam pievienojās vēl divi jauni cilvēki, un kopējā darba rezultāts ir 2000. gadā izdotais albums «Blight and Vision Below a Faded Sun». Albums skan daudz smagāk, ģitāras kļūst par tā gravitācijas centriem.

2001. gadā kolektīvs piedzīvoja dalībnieku sastāva maiņu. Iekļaujoties jauniem dalībniekiem, kopīga darba rezultātā trīs gadus vēlāk, 2004. gadā, tika izdots trešais pilnais grupas albums «And Shall The Sky Descend», kas ataino grupas muzikālo evolūciju no industriālā metāla uz vairāk atmosfērisku un progresīvu metālmūzikas paveidu, savā ziņā saistītu ar tādiem postmetāla/ «atmospheric sludge» stila grandiem kā «Neurosis», «Isis» un «Cult of Luna». Šis albums aptver klausītāju ar nesteidzīgu, tumšu un hipnotizējošu mūziku. Kļuva skaidrs, ka grupa ir atradusi savu skanējumu un savu attīstības ceļu, kas atšķiras no citiem zīmīgiem šī stila pārstāvjiem.

2007. gads pavēra jaunu lappusi grupas pastāvēšanas vēsturē. Dubultalbums «Wings of Lead Over the Dormant Seas», kura tapšanā bija iesaistīts arī franču industriālā roka pārstāvju «Kill the Thrill» vokālists Nikolass, guva daudz pozitīvu atsauksmju grupas cienītāju un kritiķu vidū. Kaut arī albumā ir tikai sešas kompozīcijas, tas spēj pārsteigt klausīju ar harmonisku dažādību. «No lēna, dažkārt pat asinis stindzinoša «doom» līdz pat trauslām «ambient» partijām, šis masīvais, tomēr arī ļoti delikāti smalkais albums nepamet klausītāju līdz pat pašām tā beigām, liekot vēlāk atgriezties pie tā atkal un atkal, nenožēlojot ne mirkli no pavadītā laika,» stāsta Brazevičs.

2011. gadā «Dirge» izdeva savu piekto pilno albumu - «Elysian Magnetic Fields», kas ir viens no gada gaidītākajiem albumiem šī stila cienītāju un piekritēju vidū. Lai arī tas ir citāds, atšķirīgs no «And Shall The Sky Descend» un «Wings of Lead Over the Dormant Seas», tā skanējums ir ļoti masīvs, atmosfēriski piesātināts, taču kolektīva agrākos albumus nekopējošs un tajā pašā laikā ļoti labi atpazīstams.

2012. gadā kolektīvs devās «Maydays in the East 2012» tūrē kopā ar igauņu industriālā metāla pārstāvjiem «Pedigree», apmeklējot tādas valstis kā Polija, Lietuva, Krievija, Vācija un Latvija.

2014. gadā grupa laida klajā savu sesto albumu «Hyperion». No iepriekšējā albumā «Elysian Magnetic Fields» saklausāmās aukstās pulsācijas grupa ir pārgājusi uz vairāk miglainu, melanholisku skanējumu ar dažādu virzienu elementiem, kas ir tikpat jaudīgs un arī progresīvs.

Savā pastāvēšanas laikā "Dirge" ir uzstājusies kopā ar tādām grupām kā "Unsane", "Earth", "Cult Of Luna", "Nasum", "Kill The Thrill, "Baroness" un "Knut".

Koncerts sāksies plkst.20. Ieejas biļetes būs pieejamas kluba kasē pasākuma norises dienā, to cena būs septiņi eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu