Metālmūzikas paraugstunda ar «Mastodon» (44)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Šī nedēļa pašmāju smagās mūzikas cienītājiem īpaši blīva. Pirmdien klubā «Melnā piektdiena» uzstājās «Fear Factory», bet 20.jūnija vakarā koncertzālē «Palladium» metālmūzikas paraugstundu sniedza Atlantas progresīvā metāla kolektīvs «Mastodon», kas devies jaunā albuma «The Hunter» veicināšanas tūrē.

Pirms «Mastodon» klātesošajiem, kas man par lielu izbrīnu nebija apgāzuši koncertzāli «Palladium» kājām gaisā (vien daži simti cilvēku), uzstājās divas pašmāju grupas - «Soundarcade» (nedzirdēju) un «Sia Radikal». Pēdējie, manuprāt, sniedza korektu, tehniski precīzu trešmetāla (thrash metal) devu latviešu mēlē, spēlējot galvenokārt dziesmas no sava pirmā albuma «Monokarš».

Katru nedēļu izskrienot cauri divdesmit vai pat vairāk jaunajiem albumiem, esmu ievērojis, ka smagā mūzika pasaulē ir pie labas veselības - regulāri tiek izdoti dažādu subžanru (simfoniskais metāls, dūmmetāls u.c.) ieraksti gan no jauniem māksliniekiem (aktīvi ir skandināvi), gan klasiķiem (pagājušonedēļ, piemēram, atgriezušies dūmmetāla pionieri «Candlemass»). «Mastodon» šajā metālmūzikas ainavā ieņem stabilu līdera lomu - grupa ne tikai spējusi iekarot žanra cienītāju sirdis, bet uzrunājusi plašāku auditoriju.

2011.gadā izdotais piektais albums «The Hunter» atzīts par gada labāko ne vien žanriski ierobežotajā žurnālā «Metal Hammer», bet arī plašāku rokmūzikas spektru aptverošajos žurnālos «Classic Rock» un «Rock Sound», bet ietekmīgais mūzikas žurnāls «Rolling Stone» viņus nodēvējis par labākajiem savas paaudzes metālistu vidū, kuriem līdzās neturas neviens. 2007. un 2012. gadā «Mastodon» nominēti «Grammy» balvai.

Tāpēc esmu mazliet izbrīnīts par Latvijas smagās mūzikas klausītāju pasivitāti. Šādas grupas katru gadu uz Rīgu nebrauc!


Kā jau sagaidāms,

«Mastodon» koncertā nenotika motociklu šovs, nebija lidojošu sikspārņu vai uguns liesmu.

Četri noauguši, notetovēti amīši, no kuriem viens (ģitārists Bill Kelliher) atgādināja kādas mazpilsētas policijas šerifu, bez jelkādām ārišķībām nospēlēja gandrīz divu stundu garu koncertu, pasakot publikai varbūt vien divus teikumus.

Rudmatainais ģitārists Brents Hindss (Brent Hinds) gluži kā Jānis Grodums bija nekustīgs savā skatuves stūrī, laiku pa laikam tikai nodziedot savas partijas un atkal noslēdzoties sevī. Īpaši labi izskanēja Hindsa dziedātā «Curl of the Burl» no jaunā albuma: «I killed a man 'cause he killed my goat». Grupas redzamākais tēls bija basģitārists un galvenais solists Trojs Sandress (Troy Sanders), kura komunikācija galvenokārt izpaudās ar ķermeņa valodu - paceltu pirkstu vai basģitāru.

Brents Hindss
Brents Hindss Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Jau pie trešās dziesmas (ja nemaldos, «Crystal Skull») zālē sākās publikas virpuļi, kas tomēr ātri vien noplaka. Par smaidu uz īsu brīdi parūpējās arī kāds vietējais fans, kurš pamanījās uzskriet uz skatuves. Apsardzes darbinieki reaģēja zibenīgi.

Interesanti, ka «Mastodon» uzstāšanās nebija skaļa, iespējams, iesildītāji «Sia Radikal» trokšņoja pat skaļāk. Iespējams, tas darīts ar nolūku, galu galā

«Mastodon» mūzikas šarms, manuprāt, nav pumpējošā skaļā troksnī

- grupas zemo stīgu vibrācijas, sladžmetāla (sludge metal) un «southern metal» citāti rada melodisku, muzikāli niansētu muzikālo ainavu. Īpaši jaunā albuma materiāls. To apliecināja arī koncertā izskanējušais plates titulskaņdarbs «The Hunter», kurā dzidras ģitāru arpedžijas sakausētas ar velkošu vokālu «Alice In Chains» garā. Arī līdzi dziedamais «Creature Lives», ko jaunajā albumā sacerējis un pats iedziedājis bundzinieks Brens Deilors (Brann Dailor).

Koncertā izskanēja «Aqua Dementia» no plates «Leviathan», «Crack the Skye» no 2009.gada albuma un daudzi citi grupas cienītājiem zināmi skaņdarbi.

Kvalitatīva smagās mūzikas deva.

«The Hunter» piecu nedēļu laikā iemūžināts «Doppler» studijā Atlantā. Albuma nosaukums radies pēc traģiska negadījuma, kad medību laikā bojā gājis ģitārista Brenta Hindsa brālis. Šīs ir grupas otrais bezkoncepta albums (kopš «Remission») un, kā komentē grupas dalībnieki, nav tik ļoti «orientēts uz progroku, bet vairāk uz rifiem».

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET
Komentāri (44)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu