Koncerta apskats: Braiens Adamss jau ceturto reizi Rīgā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtinš Otto

«Someday I'll be 18 goin' on 55,» vienā no savām populārākajām dziesmām zīmīgi dzied nu jau tiešām 55 gadus vecais kanādiešu mūziķis Braiens Adamss (Braiens Adamss), kas trešdienas vakarā sniedza jau ceturto romantisko balāžu un astoņdesmito gadu ritmisko rokenrola grāvēju koncertu Latvijā (atgādināšu, ka mūziķis Latvijā jau uzstājās 1999., 2007. un 2012. gadā).

Arī šoreiz Arēna bija ļaužu pilna, varbūt ne pārpildīta, taču brīvu vietu tajā nebija daudz.

Skatuves tehniskais risinājums bija gluži tāds pats kā pirms trīs gadiem - tradicionāls dzīvais roka sastāvs (bungas, taustiņi, bass, divas ģitāras - ritma un solo), liels video ekrāns un trīs mikrofoni - katrā skatuves malā pa vienam.

Adamsa lielākais trumpis arīdzan kā allaž tas pats - vienkāršas dziesmas ar viņam raksturīgo viegli piesmakušo vokālu Dona Henlija manierē - par vienkāršām lietām - mīlestību, jaunību un sievietēm.

Uz Rīgu Adamss šoreiz bija atvedis īpašu programmu - sava vairāku miljonu tirāžā pārdotā albuma «Reckless» muzikālo materiālu, kas pagājušogad svinēja savu trīsdesmito gadskārtu. Tam par godu 2014. gadā izdots «Reckless Deluxe Anniversary set»*. Blakus labi zināmiem šā 1984. gada hitiem Rīgas koncertā izskanēja arī pāris, kas savulaik albuma sesijās ierakstīti, bet neizdoti, - «Boys night out» un arī tituldziesma «Reckless».

Šis albums Braienu toreiz iecēla superzvaigznes statusā. Viņš bija iekļuvis labā kompānijā - tas bija laiks, kad tika izdots Brūsa Springstīna (Bruce Springsteen) «Born to Run», Prinsa (Prince) «Purple Rain», Maikla (Michael Jackson) «Thriller», Iron Maiden «Powerslave» un «Bon Jovi» debija.

Klausoties nu jau trīsdesmit gadus vecos skaņdarbus - «Heaven», «Run to You», «Kids Wanna Rock», «Somebody», «Summer of '69», «One Night Love Affair» un «It's Only Love» (duets ar Tīnu Tērneri), neviļus piezogas kaut kāda netverama nevainīgo astoņdesmito romantiskā izjūta.

Jā, Adamss nav Bobs Dilans, arī Springstīns viņš nav, taču viņa vienkāršajās dziesmās jūtams patiesums.

Vēl šodien atceros savulaik astoņdesmito otrajā pusē no ārzemēm atvestās videokasetes, kur bez montāžas bija ierakstīts britu mūzikas kanāls «Music Box» ar visām reklāmām un ziņām... tieši «Kids Wanna Rock» tur tika izmantota kā muzikālā galviņa (skat. video).

Ne tikai 80., bet arī deviņdesmito gadu pirmās puses paaudzi Adamss piesējis sev klāt ar smeldzīgo balādi «(Everything I do) I Do It For You» no filmas «Robins Huds». Dziesmai atskanot, telefonu gaismiņas bija gaisā un Arēna uz brīdi pārvērtās par Dziesmu svētku estrādi.

Koncerta otrajā daļā (tās atdalīja akustiski izpildītā dziesma «Let Me Down Easy» - arī no «Reckless» sesijām) izskanēja gandrīz visi dziedātāja lielākie grāvēji - gan no astoņdesmitajiem, gan pēdējos gados tapušie. «When You're Gone», kuru oriģinālā versijā Adamss ieskaņojis ar «Spice Girls» dalībnieci Melanie C, «Can't Stop This Thing We Started», «Cloud Number Nine», «Please Forgive Me» u.c.

Tā jau, protams, koncerts Adamsam ir nostrādāts līdz pēdējam sīkumam. Ja paskatās citas uzstāšanās, tad gan komunikācija ar publiku (viena no dāmām publikā pat kļuva par vakara zvaigzni, dejodama tribīnēs visu klātesošo priekšā), gan visas pauzes, solo vietas u.c. nianses atkārtojas gandrīz identiski no koncerta uz koncertu, taču tas netraucē. Adamss ar vīriem tiešām spēlē dzīvu, izjustu rokmūziku bez nekādiem īpašiem muzikālā «uztura bagātinātājiem», un tieši par to mēs šo vīru... ja ne gluži mīlam, tad cienām gan.

Jāpiebilst, ka fotogrāfam bija atļauts fotografēt tikai pirmo dziesmu, no skatuves sāna, un izmantot publikācijā sešas bildes.

Reckless Deluxe Anniversary set: 1. kompaktdiskā ir pagājušajā gadā remāsterēts 1984. gada albuma materiāls; 2. kompaktdiskā iespējams noklausīties dzīvo uzstāšanos Londonas koncertzālē «Hammersmith Odeon»; DVD ar 10 oriģinālajām kompozīcijām un visbeidzot Blu-ray disks ar oriģinālajām un papildu kompozīcijām 5.1 skaņas formātā. Īpašs bonuss ir nekad agrāk nepublicētas pašu Braienu un ieraksta procesus studijā atspoguļojošas fotogrāfijas, kā arī Braiena un dziesmu līdzautora Džima Velansa sarunu ieraksti. 4 disku komplekts pasūtāms www.bryanadams.com

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu