Tallina uzņem reģiona mūzikas profesionāļus

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Roberts Neilands speciāli TVNET

«Ja esi ļoti populārs, tad ir iespējams nopelnīt ar mūzikas straumēšanu, ja neesi, tad naudas šajā modelī nav. Ar to jums, autori, jāsamierinās!» šī ir tikai viena no atziņām, kas izskanēja šajā nedēļas nogalē notiekošajā nu jau septītajā Tallinas Mūzikas nedēļā (TMW), kuras ietvaros blakus koncertiem mājīgajā Igaunijas galvaspilsētā norisinās vairāk nekā divdesmit konferences un diskusiju paneļi par un ap mūzikas biznesu.

Jau otro gadu pēc kārtas uz Tallinu devusies arī TVNET komanda. Pagājušā gada konferences apskatu varat lasīt šeit:

Bet piektdienas notikumus bildēs varat aplūkot galerijā zemāk.

Ja runa iet par rokmūziku, tad Igaunija var būt lepna, ka tās prezidents Tomass Hendriks Ilvess ir šīs vēl nosacīti jaunās mākslas formas patrons. Arī šogad TMW oficiāli ievadīja tieši Ilvesa emocionāli inteliģentā runa (skat. video), kurā viņš pakavējās pats savās atmiņās par rokmūziku un uzsvēra, ka labi vien ir, ka TMW netiek dotēta no valsts, bet gan no privātā sektora.

«Rokenrols, panks vienmēr ir bijis opozīcijā pastāvošajai varai, un būtu diezgan dīvaini, ja valsts apmaksātu šādas konferences,»

viņš uzsvēra, un piebilda, ka arī rokmūzika diemžēl var kļūt par propagandas ieroci nepareizajās rokās. Ilvess aicināja «Youtube» uzmeklēt dzīvu piemēru (motociklistu šovu anektētajā Krimā) tam, kā ar rokenrola un hiphopa palīdzību tiek zombēta sabiedrība.

Bike Show Sevastopolē

2014. gadā Tallinā tika izsēdināts iespaidīgs Latvijas mūzikas desants (13 mākslinieki, fanu autobusi un īpašs Latvijas mūzikas eksporta biroja prezentācijas pasākums), šogad gan latviešu aktivitātes Tallinā nav tik apjomīgas. Konferences ietvaros uzstājas «Laika suns», «Momend», «Audience Killers», Mr. Myster, «Carnival Youth», Shipsi un Ģirts Reiniks, un tradicionāli darbojas festivāla «Positivus» un izdevniecības «I Love You» kūrētā skatuve kinoteātra «Sõprus» telpās.

Jāpiebilst, ka atšķirībā no līdzīgām Eiropas vai Ziemeļamerikas (nesen notikušās SXSW) konferencēm, kurās mazajai Latvijai un pat visam Baltijas reģionam kopā ir grūti konkurēt un par sevi ieinteresēt, kompaktais Tallinas modelis ir ļoti pateicīgs ne tikai iekšējā Baltijas tīkla aušanai, bet arī kontaktu dibināšanai ar Skandināvijas, Polijas, Krievijas u.c. tuvāko kaimiņvalstu booking aģentiem, festivālu rīkotājiem, mūzikas kritiķiem u.tml.

Arī mūzikas žurnālistiem šeit ir ko redzēt un dzirdēt. Piektdien notika interesanta saruna ar britu meiteņu pankroka grupas «The Slits» ģitāristi Vivu Albertinu (Viv Albertine), kurā 59 gadus vecā mūziķe atklāja interesantas detaļas par britu pankroka aizsākumiem septiņdesmito gadu vidū, runāja par sievietes lomu pankrokā un par savu nesen izdoto autobiogrāfisko grāmatu, ko ietekmīgais mūzikas žurnāls MOJO atzina par gada grāmatu.

Ar saviem veiksmes stāstiem dalījās daži no Eiropas izcilākajiem festivālu vadītājiem un atbildīgajām personām, piemēram, Live Nation Sweden galvenā promotere Anna Šēlunda (Anna Sjölund), Igaunijas vecākā un respektējamākā festivāla Jazzkar, kas piedzīvos jau 26. gadu, dibinātāja Anne Erma (Anne Erm), Skandināvijas lielākā kongresu un koncertu centra Tamperes Nams direktore Paulina Ahokasa (Paulina Ahokas). Arvo Perta centra vadītājs Mihaels Perts (Michael Pärt) stāstīja par savu neparasto pieredzi kā vienam no pieprasītākajiem mūzikas producentiem un redaktoriem, kura darbu skaitā ir sadarbība ar tādiem māksliniekiem kā Bjorku (Björk), Pīteru Džeksonu (Peter Jackson) un Frensisu Fordu Kopolu (Francis Ford Coppola) u.c.

Konferences un koncerti notiek arī šodien. Vēl var paspēt!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu