Festivāla apskats: Metāla leģendas atgriešanās

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no sociālajiem tīkliem

Latvijas festivālu vasara šogad sākās karsti visādās nozīmēs. Pirmais šā gada festivāls 16. un 17. jūnijā notika kārtīgā vasaras tveicē, un ne mazāk karsts bija arī pats pasākums - atgriešanos pie klausītājiem piedzīvoja iepriekš visā Baltijā zināmais un atzinīgi vērtētais smagās mūzikas festivāls «Metalshow.lv».

Festivāla «Metalshow» atgriešanās pēc septiņus gadus ilgušas pauzes šogad arī atklāja vasaras mūzikas festivālu sezonu.

Pagājušajā gadā Klaņģu kalnā norisinājās festivāls «Klang», un tas šogad izraisīja zināmu neskaidrību, radot iespaidu, ka «Metalshow.lv» varētu būt «Klang» oficiāla reinkarnācija. Neskaidrību neilgi pirms «Metalshow» sākuma sociālajos tīklos kliedēja festivāla «Klang» pārstāvji, uzsverot, ka viņiem ar «Metalshow» rīkošanu nav nekāda sakara un ka abus festivālus saista vien to norises vieta.

«Metalshow.lv» rīkotāji pirms festivāla bija solījuši, ka festivāls paliks uzticīgs savām tradīcijām, skatuvi atvēlot visdažādāko smagās mūzikas stilu pārstāvjiem.

Lai arī svelmainās piektdienas vidū uz festivāla atklāšanu Klaņģu kalna virsotnē bija ieradušies vien daži desmiti cilvēku, piektdienas novakarē apmeklētāju skaits jau pārsniedza dažus simtus.

Šogad «Metalshow» apmeklētājiem divu dienu laikā tika piedāvāta kopumā 21 grupas uzstāšanās - piektdien klausītājus priecēja deviņas grupas, bet sestdien savus priekšnesumus sniedza vēl 12 kolektīvi.

Starp galvenajiem festivāla māksliniekiem jāmin Krievijas folk/pagan metal grupa «Arkona» un Somijas melodiskā death/doom metal grupa «Swallow the Sun», kas sniedza iespaidīgus priekšnesumus.

Nelika vilties arī ukraiņu stoner doom meistari «Stoned Jesus», Japānas trash/death metal kolektīvs «Survive», kā arī pašmāju grupas - postmetālisti «Soundarcade» un detah'n'roll pionieri «Sanctimony».

«Metalshow» šogad uzstājās arī vietējās grupas «Oceanpath», «Mayla», «Stagnant Project», «Urskumug», «Oghre», «Dehead», «Varang Nord» «Pulse of Nebulae», «Heaven Grey», «Preternatural», kā arī ārvalstu ciemiņi «The Hypothesis» (Somija), «Amatory» (Krievija) un «Autism» (Lietuva).

Ļoti patīkamu pārsteigumu ar enerģijas un atdeves pilniem koncertiem sagādāja Latvijā mazāk zināmā Igaunijas stoner doom grupa «Estoner» un Somijas melodic death/thrash metal kolektīvs «Dead Shape Figure».

Kā nelielā sarunā ar TVNET pēc koncerta atzina «Dead Shape Figure» dalībnieki, viņi pirms festivāla nedaudz bažījās par koncerta sniegšanu «divdesmit cilvēkiem nekurienes vidū», tomēr šīs bažas izrādījās pilnīgi nepamatotas – vieta bija lieliska un publika, lai arī ne pārāk kuplā skaitā, ne mazāk lieliska.

«Dead Shape Figure»
«Dead Shape Figure» Foto: no sociālajiem tīkliem

Festivāls «Metalshow.lv» pirmo reizi notika 2005. gadā un ātri vien kļuva par vienu no vadošajiem smagās mūzikas festivāliem Baltijas valstīs.

Sākotnēji festivāls norisinājās Blomē, bet pēdējais no «pirmā posma» festivāliem 2010. gadā notika Rīgā klubā «Melnā piektdiena» un teritorijā pie kluba, bet tad «Metalshow» pazuda no Latvijas festivālu aprites. Klusēšanas periodā par festivālu brīnišķīgā veidā tika atgādināts nu jau par leģendāru grāvēju kļuvušajā Jāņa Joņeva Latvijas metāla kultūrai veltītajā grāmatā «Jelgava 94».

Iepriekšējo gadu laikā «Metalshow» līdzās daudzām vietējām grupām uzstājušās tādas ārvalstu smagās mūzikas zvaigznes kā «Cradle Of Filth», «Napalm Death», «Dark Tranquillity», «Rotting Christ», kā arī daudzas citas.

«Metalshow» sākums bija labs, atgriešanās ne mazāk laba, un tagad atliek vien cerēt uz tikpat labu turpinājumu nākotnē.

Īsumā par nedēļas nogali Klaņģu kalnā - bija karsti, odi pārāk nemocīja, lietus nelija, mūzika bija kopumā laba, bet kalna nogāzes telšu pilsētiņa abas festivāla dienas savu uzdzīvi pēc pēdējo koncertu izskanēšanas turpināja līdz nenosakāmai rīta stundai. Lai arī sagurusi un pārkarsusi, festivāla publika kopumā izskatījās apmierināta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu