Festivāla apskats: Zobens, lemess un metāla liturģija

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spītējot Latvijas šā gada nepastāvīgajai vasarai, vairāki simti cilvēku 7. un 8. jūlijā devās uz Viesītes novada Loni, lai apmeklētu trešo smagās mūzikas, mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivālu «Zobens un lemess».

Savu došanos uz festivālu sociālajā tīklā «Facebook» iepriekš bija apstiprinājuši teju 800 cilvēku. Saskaņā ar portāla TVNET novērojumu, festivāla apmeklētāju skaits klātienē varēja būt aptuveni tāds pats, varbūt pat lielāks.

Cilvēki uz no Rīgas 130 kilometru attālumā esošo Loni bija devušies no daudzām Latvijas vietām, kā arī no Lietuvas un Igaunijas.

Portāls TVNET festivāla laikā sastapa vairākus cilvēkus, kas uz «Zobenu un lemesi» bija ieradušies no Somijas un pat tādām valstīm kā Portugāle un Brazīlija.

Cilvēkiem ar automašīnām vai cilvēkiem, kuriem automašīnu īpašnieki ir draugos, lielu problēmu ar nokļūšanu festivāla norises vietā nebija, savukārt citiem nācās būt radošākiem. Festivāla organizētāju norīkotais īpašais festivāla autobusa reiss no Rīgas uz Loni tika izpārdots zibens ātrumā, liekot daļai festivāla apmeklētāju, kuriem nav automašīnu, meklēt netradicionālus risinājumus nokļūšanai Lonē. Daļa cilvēku uz festivālu devās ar sabiedrisko transportu, citi «stopējot», savukārt vēl citi izmantoja sociālo tīklu sniegtās priekšrocības, lai sarunātu nokļūšanu Lonē, tajā pašā laikā iegūstot iespēju iepazīties un ceļā labi pavadīt laiku kopā ar līdzīgi domājošiem smagās mūzikas entuziastiem.

Festivāla autostāvvieta, telšu pilsētiņa un pati festivāla norises vieta Saukas ezera krastā piektdienas pievakarē lēnām, bet neatlaidīgi pildījās attiecīgi ar automašīnām, teltīm un cilvēkiem.

Festivāls piektdienas vakarā sākās ar lietu - daļa cilvēku operatīvi apvilka iepriekš sarūpētos lietusmēteļus, citi meklēja patvērumu teltīs, bet lielākā daļa lietu gluži vienkārši ignorēja - trešais «Zobens un lemess» varēja sākties. Arī lietus drīz vien padevās un vairs netraucēja mūzikas baudītāju izklaides.


Pirmajā dienā klausītājus priecēja sešas grupas.

Festivāls sākās ar japāņu folkmūzikas iedvesmotās Latvijas grupas «Yomi» uzstāšanos.

Pēc tam uz skatuvēs kāpa vēl trīs Latvijas grupas, kas nelika vilties un atgādināja, ka Latvijas metāla tagadne un nākotne ir drošās rokās. Vispirms enerģijas pilnu koncertu sniedza jaunības enerģijas pārpilnā black metal grupa «Velnezers», kam sekoja progresīvā black metal apvienības «Eschatos» priekšnesums, savukārt pēdējie no vietējiem festivāla pirmajā dienā uzstājās Latvijas doom metal grandi, kas klausītājus priecēja arī ar dziesmām no šogad izdotā jaunā albuma «Ways of the Dead».

Pēc Latvijas grupām uz skatuves kāpa vieni no šā gada festivāla galvenajiem māksliniekiem - Nīderlandes folk metal grupa «Heidevolk», kas sniedza savu pirmo koncertu Latvijā. Ciemiņi no Nīderlandes sniedza pozitīvi uzlādētu un enerģijas pilnu priekšnesumu, slavējot skaisto Latvijas dabu, veltot atzinīgus vārdus Latvijas publikai, kā arī vairākas reizes aicinot uz kopīgu alus iemalkošanu.

Pēc «Heidevolk» uzstāšanās notika uguns skulptūras veidošana, kas piesaistīja plašu interesi, daļēji arī tāpēc, ka bija strauji kļuvis vēss un cilvēki izmantoja iespēju sildīties pie liesmām.

Pirmās dienās lielākais muzikālais pārsteigums bija pietaupīts pašām beigām - tā bija Igaunijas atmosfēriskā black metal grupa «Thou Shell of Death», kas lēnām, bet uzstājīgi raisīja transam līdzīgu atmosfēru, liekot klausītājiem pilnībā iegrimt skaņas ainavās un aizmirst par aukstumu.

Pēc koncerta beigām daļa cilvēku devās gulēt, savukārt cita daļa turpināja līksmot gan telšu pilsētiņā, gan automašīnu stāvvietā, gan festivāla teritorijā. Pirmā diena bija beigusies, otrā diena solīja vēl daudz kā interesanta.

Otrā diena atausa ar šai vasarai neraksturīgi saulainu un pat karstu laiku, ļaujot cilvēkiem naski doties uz krāšņo Saukas ezera peldvietu.

Otrās dienas aktivitātes sākās jau no paša rīta, kad festivāla apmeklētājiem tika piedāvāts izbaudīt viduslaiku ciemata atmosfēru, piedalīties seno amatnieku meistarklasēs, nolūkoties vēstures rekonstrukcijas klubu piedāvātajos cīņu paraugdemonstrējumos, kā arī izmēģināt spēkus lokšaušanā, cirvja mešanā un citās aktīvās nodarbēs. Festivāla otrajā dienā notika arī projekta «Uz savas ādas» noslēgums. Vēstures entuziastu apvienības «Exercitus Rigensis» rīkotā projekta dalībniekus gaidīja vairāki pārbaudījumi - šaušana ar loku, šķēpa mešana, cirvja mešana mērķī, kā arī dalība zobenu cīņu turnīrā - dalībnieki 13. gadsimta vietējo tautu bruņojumā cīnījās viens ar otru.

Otrās dienās mūzikas programma - astoņi priekšnesumi - tika atklāta dienas vidū, kad sirsnīgu koncertu sniedza dziesminieks Haralds Sīmanis, kam sekoja vietējie viduslaiku mūzikas izpildītāji «Obscurus Orbis».

Uzmundrinoši un pozitīvi uzlādēti koncerti bija Latgales pārstāvjiem - vispirms klausītājus priecēja «Sovvaļnīks», bet vēlāk uz skatuves kāpa arī folkmetāla grupa «Green Novice». Īpaši iespaidīgs bija «Green Novice» koncerta brīdis, kad grupas līderis Alvis Bernāns pievienojās skatītājiem, daļu dziesmas nospēlējot kvēlāko grupas cienītāju ielenkumā.

Starp «Sovvaļnīks» un «Green Novice» «Zobena un lemeša» publiku priecēja Itālijas simfoniskā metāla grupa «Elegy of Madness» ar iespaidīgu sievietes vokālu.

Vistālāko ceļu līdz Lonei bija mērojuši ciemiņi no Libānas - atmosfēriskā death/doom metal grupa «Kimaera», kuriem bija uzticēts festivāla publiku sagatavot «Zobena un lemeša» galvenajai un noslēdzošajai daļai. Publika tālos viesus uzņēma ļoti silti, un «Kimaera» atbildēja ar pilnīgu atdevi.

Par «hedlaineru» pirms «hedlainera» kļuva un par festivāla iespaidīgāko priekšnesumu otrās dienas vakarā parūpējās noslēpumainais Polijas projekta black/doom metal projekts un pasaules metāla skatuves sensācija «Batushka».

«Batushka» savā mūzikā izmanto pareizticīgo reliģiskos dziedājumus un simboliku, bet grupas vienīgā albuma vāku rotā ikona. Grupas dalībnieku identitāte tiek turēta noslēpumā, ir zināms vien tas, ka «batjuškas» spēlē citās labi zināmās Polijas smagās mūzikas grupās.

Astoņi «Batushka» dalībnieki koncertos uzstājas melnos apmetņos, bet viņu sejas klāj maskas. Uz skatuves ir ikona, galvaskausi un tiek dedzinātas sveces. Koncertam sākoties, klausītāji tiek aicināti uz lūgšanu, un aptuveni trīs stundas ceturkšņus vēlāk koncerts ir paskrējis nemanot. Koncertā tiek nospēlēts grupas vienīgais, 2015. gadā izdotais un pasaulē augsti vērtētais albums «Litourgiya». Sveces vēl deg, bet «izrāde» ir beigusies, un publiskas sajūsmas saucieni pēc turpinājuma paliek neatbildēti. Izrāde beidzas tad, kad tā beidzas.

«Batushka», kas pēdējā laikā aktīvi koncertē visā pasaulē un ir starp lielo metālmūzikas festivālu galvenajiem māksliniekiem, beidzot ir bijusi arī Latvijā.

«Batushka» mūzika un priekšnesums tik ļoti pārņēma savā varā, ka pēc tam sekojošā Somijas metāla leģendu «Amorphis» uzstāšanās pienāk ar divējādām sajūtām - festivāls pilnīgi mierīgi būtu varējis beigties arī ar «Batjuškas» liturģiju.

«Amorphis» gan ļoti ātri izdodas atgūt publikas uzmanību, koncertā izskan gan dziesmas no nesenākajiem grupas ierakstiem, gan arī no leģendārā grupas albuma «Tales from the Thousand Lakes», kas izdots jau pirms vairāk nekā 20 gadiem. Koncertam turpinoties, apmierināti ir visi – gan paši mūziķi, gan arī klausītāji. Šo abpusējo apmierinātību nespēj īpaši sabojāt lietus, kas, visu dienu cieties, otrās dienas pašās beigās ir atkal atgriezies.

Vēl tikai uguns skulptūra pašās beigās, un trešais «Zobens un lemess» ir izskanējis. Izklaides telšu pilsētiņā pēc otrās dienas vairs nav tik vētrainas kā dienu iepriekš, bet tas arī ir saprotams, un arī lietus dara savu.

Svētdienas rītā telšu pilsētiņa lēnām sāk izzust, un tagad jau pavisam noteikti festivāls ir beidzies un cilvēki lēnām sāk atgriezties savās dzīvēs, lai Lonē satiktos atkal pēc gada. Dažas dienas pēc festivāla beigām «Zobens un lemess» pārstāvji sociālajā tīklā «Facebook» izplatīja paziņojumu, kurā pateicās lieliskajai publikai par klātbūtni un uzticību festivālam.

«Uz tikšanos nākamgad!» teikts rīkotāju paziņojumā. Viņi pauž apņēmību panākt, ka ceturtais «Zobens un lemess» būs vēl jaudīgāks un kvalitatīvāks. Atliek tikai novēlēt, lai viņiem izdodas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu