Trausli, bet pārliecinoši. Saulriets Siguldā ar «The xx»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Saulrieta jeb «Sunset» festivāla trešais, noslēdzošais vakars kopā ar Londonas priekšpilsētas gotiem «The xx» tik tiešām attaisnoja savu nosaukumu. Otrdienas vakars Siguldas pilsdrupu estrādē, saulei aizslīdot aiz koku galotnēm, bija kā radīts britu trio trauslajam, izjustajam, romantiskajam, bet vienlaikus arī pārliecinošajam priekšnesumam.

Iepriekšējo reizi «The xx» Latvijā viesojās pirms četriem gadiem, kad uzstājās festivāla «Positivus» noslēgumā. Šogad mūsu pusē viņi atgriezušies fokusētāki, iekšēji sakārtotāki un ar jaunā, gada sākumā izdotā albuma «I See You» dziesmām.

Recenzējot grupas trešo albumu, jau rakstīju, atvainojos, ka mazliet atkārtošos... Kad 2015. gadā pats klusākais un kautrīgākais no «The xx» - grupas skaņas arhitekts, producents Džeimijs Smits (Jamie Smith, 28) jeb «Jamie xx» laida klajā savu soloalbumu «In Colour» (skat. recenziju) un kļuva par vienu no pieprasītākajiem elektroniskās mūzikas producentiem pasaulē, varēja jau nojaust kādā virzienā ar jaunajām dziesmām varētu doties arī «The xx». Kā liecināja Džeimija plates nosaukums «In Colour» («Krāsains»), atšķirībā no tumšā un skumjā «The xx» skanējuma viņa albums bija muzikāli krāsains, pārsteidzoši viegls un saprotams. Tāpēc likumsakarīgi, ka janvārī klajā laistajā trešajā «The xx» albumā tumšā skaņu palete tika atjaukta ar ko spilgtāku un košāku.

#thexx #iseeyoutour

A post shared by Elis Eevaste ?? (@eliseevaste) on

Arī Siguldas koncertā bija jūtams kontrasts starp pirmo divu albumu muzikālo materiālu («XX» un «Coexist» («Līdzāspastāvēšana»)), un jauno («On Hold», «Say Something Loving» u.c.), īpaši koncerta beigu daļā, kad Džeimijs iegrieza īstu diskotēku.

Abi grupas dziedošie mūziķi - Romija Medlija Krofta (Romy Madley Croft) un Olivers Sims (Oliver Sim), kas viens otru pazīst jau no smilškastes laikiem, bija lieliskā formā, brīvi kustējās pa skatuvi, izmantojot jauno tehnoloģiju priekšrocības, kad ģitāru vadi nemaisās pa kājām. Tā, starp citu, bez jebkādiem ģitāru pastiprinātājiem, izmantojot tikai plaginus (plug-in) datoros, «Positivus» festivālā uzstājās dāņi «Mew». Tas pats bija vērojams arī Siguldā. Varbūt pēc gadiem desmit, vispār skatuves aprīkojums būs tik askētisks, ka pietiks ar pāris nelielām, mobilām kastītēm...

Kopumā Siguldas pilsdrupu estrādē bija pulcējušies vairāk nekā četri tūkstoši klausītāju, kas ir vairāk nekā divos pirmajos «Sunset» koncertos. Ja vēl mazliet par organizatorisko pusi, tad viss, šķiet, bija pietiekami augstā līmenī, izņemot sanitārā mezgla, jeb tualešu zonas atrašanos ārpus teritorijas. Iespējams, tam ir kādi objektīvi iemesli, taču tikpat objektīvas ir arī apmeklētāju neērtības.

Prieks, ka uz šādiem koncertiem izdodas pulcēt tik lielu auditoriju, un jācer, ka nākamgad «Sunset» rīkotāji mūs patīkami pārsteigs ar vel kādiem mūsdienīgiem, aktuāliem māksliniekiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu