Koncerta apskats: «Arch Enemy» izpārdod Rīgu

Uģis Jansons
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Raimonds Lietuvietis/ShubaPhoto

Piektdien, 29. septembrī Rīgas naktsklubā «Melnā piektdiena» notika viens no šā gada Latvijā gaidītākajiem smagās mūzikas koncertiem – Zviedrijas «karstās» melodiskā death metal grupas «Arch Enemy» koncerts.

Latvijā grupa ieradās savas jaunākās koncertturnejas ietvaros, popularizējot jaunāko studijas albumu «Will to Power», kas tika izdots vien pirms dažām nedēļām - šā gada 8. septembrī.

Zināmu ažiotāžu Latvijā koncerts bija radījis vēl pirms tā sākuma, kad dažas dienas pirms notikuma rīkotāji paziņoja, ka koncerts ir pilnībā izpārdots. Tas radīja nelielu satraukumu pasākumam veltītajā vietnē sociālajā tīklā «Facebook», kur vairāki grupas cienītāji, kas nebija paspējuši laicīgi iegādāties biļetes, aktīvi publicēja biļešu pirkšanas sludinājumus.

«Arch Enemy» iesildītāju loma daļā šīs tūres koncertu, tostarp arī Rīgā, uzticēta Latvijā salīdzinoši nezināmajai Ukrainas progresīvā metāla grupai «Jinjer», kas dibināta 2010. gadā. Līdzīgi kā «Arch Enemy», arī «Jinjer» vokāliste ir sieviete.

«Jinjer» uzstāšanos portāls TVNET gan nokavēja, tomēr, spriežot pēc publikas pozitīvā noskaņojuma «Melnajā piektdienā», iesildītājiem gluži cienīgi bija izdevies uzkarsēt atmosfēru pārpildītajā un satrauktu gaidu pārņemtajā klubā.

Pēc optimistiskām portāla TVNET aplēsēm, uz koncertu bija ieradušies aptuveni 666 skatītāji.

Tik kupli apmeklēts smagās mūzikas koncerts «Melnajā piektdienā» nebija noticis krietni sen.

«Arch Enemy» uzstāšanās sākās vētraini un vētraini turpinājās nepilnu pusotru stundu.

Koncertā skanēja dziesmas gan no jaunākā «Arch Enemy» albuma «Will to Power», gan arī no iepriekšējiem grupas ierakstiem «War Eternal», «Khaos Legions», «Doomsday Machine», «Anthems of Rebellion», «Wages of Sin» un «Black Earth». Kopumā «Arch Enemy» Rīgā nospēlēja 18 dziesmas.

Grupas vokāliste Alisa Vaita-Glaza (Alissa White-Gluz) dziesmu starplaikos nepagurstoši komunicēja ar klausītājiem, savukārt publika uz šiem uzkurināšanas centieniem regulāri enerģiski atsaucās, izrādot prieku gandrīz visos iespējamajos veidos.

Viens no koncerta spožākajiem brīžiem tika piedzīvots, grupai spēlējot dziesmu «No Gods, no Masters», kuru piesakot Vaita-Glaza izsaucās: «Rīga, es gribu jūs redzēt lidojam!», un Rīga arī «lidoja», radot «Melnajā piektdienā» nelielu sajūsmas «zemestrīci».

Vaita-Glaza koncerta laikā arī neskopojās ar atzinīgiem vārdiem sanākušajai publikai, vairākkārt slavējot tās līdzjušanas entuziasmu un atdevi.

Koncerts paskrēja nemanot, un pēc tā laimīgi, smaidoši un sasvīduši bija gan paši «Arch Enemy», gan teju visi apmeklētāji. Uz atvadām «Arch Enemy» solīja jaunu tikšanos «jau pavisam drīz». Nav šaubu, ka Rīga turēs viņus pie vārda!

Rīgā «Arch Enemy» ieradās no Viļņas, bet pēc «Melnās piektdienas» grupa sniedza koncertus Tallinā, Helsinkos un Minskā.

«Arch Enemy» tūres pirmais posms, kas aizsākās 15. septembrī Austrijā, noslēgsies oktobra pirmajā pusē ar vairākiem koncertiem Krievijā. Oktobra beigās grupa dosies uz ASV un Kanādu, lai nākamā gada janvārī un februārī ar virkni koncertu atkal atgrieztos Eiropā.

Ja kāds gribētājs nepaspēja laicīgi tikt pie biļetes uz koncertu Rīgā, iespējas vēl ir - ģeogrāfiskā ziņā vistuvāk Latvijai «Arch Enemy» nākamā gada janvārī un februārī sniegs vairākus koncertus Zviedrijā.

«Arch Enemy» 29. septembra koncerta dziesmu saraksts:

World is Yours;

Ravenous;

Stolen Life;

War Eternal;

My Apocalypse;

Blood in the Water;

You Will Know My Name;

The Race;

The Eagle Flies Alone;

As the Pages Burn;

Burning Angel;

No Gods, No Masters;

Dead Bury Their Dead;

We Will Rise;

Avalanche;

Snow Bound;

Nemesis;

Fields of Desolation.

Šī bija jau otrā grupas uzstāšanās Latvijā. Iepriekšējais «Arch Enemy» koncerts Rīgā notika 2014. gadā.

Grupa «Arch Enemy» radusies 1996. gadā Zviedrijas dienvidrietumu pilsētā Halmstadē - to dibināja ģitārists Mikaels Amots (Michael Amott) un vokālists Johans Līva (Johan Liiva), kuri iepriekš kopā spēlējuši ietekmīgajā Zviedrijas death metal grupā «Carnage».

«Arch Enemy» uzskatāma par metāla supergrupu, jo tā apvienoja mūziķus, kas darbojušies vai paralēli turpināja darboties arī tādās grupās kā «Carcass», «Spiritual Beggars» un «Eucharist». Vēlāk grupas sastāvā bijuši vai joprojām ir mūziķi, kas iepriekš darbojušies «Armageddon», «Mercyful Fate», «Brujeria» un «Nevermore».

Zīmīgākais pavērsiens grupas vēsturē tika piedzīvots 2000. gadā, kad Johans Līva grupu pameta, bet viņa vietā par «Arch Enemy» vokālisti kļuva vāciete Andžela Gosova (Angela Gossow), ar kuras līdzdalību «Arch Enemy» tā pa īstam izdevās nostiprināties uz pasaules smagās mūzikas skatuves.

2014. gadā Gosova paziņoja par aiziešanu no grupas, lai vairāk veltītu laiku ģimenei un koncentrētos uz grupas menedžmenta un organizatoriskajiem jautājumiem. Par Andželas aizstājēju kļuva bijusī Kanādas grupas «The Agonist» vokāliste Alisa Vaita-Glaza.

Pirmā vokālista maiņa grupai izrādījās vairāk nekā veiksmīga, un tā vien šķiet, ka otrā necik nav mazinājusi «Arch Enemy» spēku.

«Arch Enemy» savas karjeras laikā izdevuši desmit studijas albumus. Jaunākais grupas veikums «Will to Power» saņēmis kopumā pozitīvas ārvalstu smagās mūzikas kritiķu atsauksmes, ietekmīgajam Lielbritānijas izdevumam «Metal Hammer» norādot, ka, neskatoties uz jau 20 gadus ilgušo karjeru, ko raksturo turēšanās pie pārbaudītām vērtībām, joprojām ir vērojama «Arch Enemy» skanējuma evolūcija.

Šoruden klubs «Melnā piektdiena» piedāvā vēl vairākus smagās mūzikas koncertus, tostarp Norvēģijas black metal leģendu «Mayhem» uzstāšanos 22. oktobrī. Savukārt 11. novembrī «Melnajā piektdienā» uzstāsies «Anathema» - Lielbritānijas progresīvā roka grupa ar metāla saknēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu