Festivāla apskats: "Flow Festival" (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Progresējot gan teritorijas lieluma, gan dienu skaita ziņā, ir aizritējis Somijā vērienīgākais indie un alternatīvās mūzikas festivāls - "Flow Festival". No 13. līdz 16. augustam tas pulcēja ap 40 tūkstošiem mūzikas mīļotāju, piedāvājot zināmus un ne tik zināmus pašmāju un starptautiskus māksliniekus vēsturiskajā Suvilahti elektrostacijas rajonā Helsinkos.

Kraftwerk, Ladyhawke, Lily Allen, Vampire Weekend, White Lies, Grace Jones – šie bija festivāla gaidītākie viesi.

Kraftwerk iesilda festivālu

Atšķirībā no iepriekšējiem pieciem gadiem, kad šis festivāls tiek organizēts, šogad "Flow" paplašināja savu tradicionālo trīs dienu ilgumu, sākot festivālu par dienu ātrāk ar vācu leģendārās krautroka grupas Kraftwerk koncertu. Kā vēsta organizatori, koncerts, uz kuru biļetes bija jāpērk atsevišķi, bija gandrīz izpārdots un to apmeklējuši vairāk nekā 6 tūkstoši skatītāju. Jāpiebilst, ka Kraftwerk kā festivāla atklājošās grupas mūzika lieliski piepildīja festivāla industriālo vietu, kura, tumsai tuvojoties, tika izgaismota ar gaismiņu virtenēm, radot arī nedaudz romantisku Ziemassvētku noskaņu.

Vivian Girls
Vivian Girls Foto: Publicitātes foto

Pirmā diena: dejas pie "degošās Parīzes"

Tiem, kas Kraftwerk koncertu neapmeklēja, festivāla nedēļas nogale iesākās piektdienas pēcpusdienā, 14. augustā. Uz sešām skatuvēm, ko "Flow" šogad piedāvāja, tika sagaidīti vairāk nekā 70 mākslinieki. Par iecienītākajām skatuvēm izvērtās divas – galvenā un telts skatuve, savukārt pārējās četras vairāk pulcēja elektroniskās un deju mūzikas cienītājus. Piektdien pirmie telts skatuvi atklāja amerikāņi The Terror Pigeon Dance Revolt, kuru uzstāšanās bija krāsaina un pat līdzinājās karnevālam. Grupas dalībnieki uzstājās ne tikai uz skatuves, bet kāpa arī lejā un centās sadraudzēties ar auditoriju, iesaistot to savos priekšnesumos. Tiesa gan, nedaudzie klausītāji šādam pavērsieniem gan vēl nebija īsti gatavi, tomēr tas nemazināja grupas entuziasmu. Pēc šiem māksliniekiem ir vērts doties uz galveno skatuvi, kuru pirmie iesildījuši somu hiphopa un regeja mākslinieki Oi Pojat, bet nākamā uz tās gatavojas kāpt zviedru dziesminiece Frida Hyvönen. Pēc gada pārtraukuma viņa ir izdevusi savu otro albumu "Silence is Wild", un tagad uznāk uz skatuves, tērpusies kā feja, kas nosēžas pie klavierēm un uzbur mierīgu mūziku, tomēr īstajā brīdī pārtraucot to – te ar bungu ritmiem, te piesitot stiprāk uz klavieru taustiņiem, te uzdejojot stepu - tādējādi izvairoties no ieslīgšanas garlaicībā.

White Lies
White Lies Foto: Publicitātes foto

Pēc Jana Tīrsena turpinās franciskā noskaņa, taču somu izpildījumā, jo uz telts skatuves spēlē triju meiteņu apvienība Le Corps Mince de Francoise. Lai gan grupas nosaukums viņām ir franču valodā, dziesmas pārsvarā tiek sacerētas angliski. Stilīgi ģērbušās un Somijas mūzikas ainai netipiskas, šīs trīs enerģijas pilnās somietes apvieno kaut ko no elektro un indie un pēdējā gada laikā guvušas diezgan lielu publikas un mediju atzinību ne vien dzimtajā Somijā, bet arī Lielbritānijā un Francijā. Kamēr meitenes, no kurām divas ir māsas, pašlaik ieraksta savu pirmo albumu, jau īpaši populāri un lipīgi kļuvuši viņu singli "Bitch of the Bitches", "Cool and Bored" un "Rayban glasses". Uzņemot Le Corps Mince de Francoise enerģiju, gluži loģiski liekas nākamos dejas ritmus sagaidīt New Young Pony Club vadībā pie lielās skatuves. "We are here to party,"* jau pašā sākumā uzsver grupas soliste un citu pēc cita spēlē sava pēdējā albuma singlus "Ice Cream", "Get Lucky", "The Bomb", pārsteidzot auditoriju arī ar jaunām dziesmām.

Pēc New Young Pony Club uz galvenās skatuves gatavojas uzstāties amerikāņi Vampire Weekend, kuriem jau sapulcējies ļoti liels atbalstītāju pulks. Pēdējā laikā popularitāti ieguvušie ņujorkieši labprāt parāda savu pozitīvo noskaņojumu, pielipina to auditorijai un atzīst šo par vienu no saviem labākajiem koncertiem. Festivāla pirmo dienu noslēdz Ladyhawke no Jaunzēlandes, kas uzstājas telts skatuvē. Lai arī uzstāšanās ir samērā īsa un Ladyhawke uz skatuves nav īpaši runīga, grupa nepieviļ ar savu mūziku un nospēlē auditorijas tik ļoti gaidītos singlus "My Delirium" un "Paris is Burning", ļaujot skatītājiem kļūt par dejotājiem.

Otrā diena: akmenī kaltie White Lies

The Big Pink
The Big Pink Foto: Publicitātes foto

Trešā diena: raudošā Lilija Alena un mistiskie Fever Ray

Final Fantasy
Final Fantasy Foto: Publicitātes foto

"We are here to party,"* - Mēs šeit esam, lai ballētos "We love this festival so much,"** - Mums ļoti patīk šis festivāls

Agnija Kazuša

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu