Pirmā pusgada pieci labākie pašmāju mūzikas albumi (76)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Domas dalās - vieni uzskata, ka šis gads pašmāju mūzikā ir pagrimuma gads, otri - jaunu pārmaiņu un interesantu muzikālu jaunatklājumu gads. Kā domājat jūs?

Es, nebūdams gan īsti objektīvs pašmāju mūzikas pētnieks, šogad pats esmu sagaidījis vairākus interesantus mūzikas ierakstus dzimtajā mēlē, turklāt gada otrā puse sola vēl kādus potenciāli interesantus un vērtīgus albumus. Tā pavirši skaitot, 2008. gada pirmajos sešos mēnešos klajā nākuši vismaz 30 jauni pašmāju mūzikas ieraksti, gan fiziskos skaņu nesējos, gan digitālā formātā internetā.

Pašmāju popmūzikas krājumus papildinājuši Dona, Intara Busuļa, Cosmos, Lienes Šomases, Pita Andersona, "The Briefing", "Z-Scars", "Ēnu", "Prāta Vētras", Roberto un Elizabetes, Ellas u.c. albumi, rokmūzikas lauciņā jaunus darbus radījuši Rīgas panki PND (šķiet, vienīgais albums no šeit minētajiem, ko vēl neesmu dzirdējis), "Backflow", "S.I.L.S.", "Frailty", "Gaserata", "Mona De Bo" u.c. Izdoti arī daži hiphopa mūzikas ieraksti, atsevišķi elektroniskās mūzikas albumi (pārsvarā pieejami digitālai lejupielādei), folkloras kopu "Iļģi", "Ilža", "Svātra" albumi utt.

Taču, ja jāizceļ tikai pieci no pirmajos sešos mēnešos izdotajiem studijas darbiem, tad top5 albumu saraksts (bez noteiktas secības) varētu izskatīties šādi:

Apziņas parazīti "1000000 nevienam nevajadzīgu līdzjūtību"

Eksperimentālā smadzeņu darbības izpētes grupa, kuras pamatā darbojas būtībā tikai viens cilvēks, šogad laidusi klajā trešo skaņu ierakstu "1000000 nevienam nevajadzīgu līdzjūtību". Atšķirībā no diviem iepriekšējiem ierakstiem "Dievs ir miris" un "Sajauktās dimensijas" šajā albumā "Parazīti" ir uzlabojuši gan kopējo skaņas kvalitāti, gan arī muzikāli kļuvuši "muzikālāki", ja tā drīkst izteikties, mazāk trokšņaini un depresīvi. Lielisks ir ievadošais instrumentālā postroka paraugs "Te", sekojošais "Svins" balansē kaut kur starp triphopa pioniera Trikija (Tricky) un skotu postrokeru Arab Strap spocīgo, rečitējošo skaņu estētiku. Tiesa, viss albums kopumā tomēr nespēj saglabāt pirmajos skaņdarbos radīto noskaņu, no konteksta izkrīt pārāk konkrētais "Skrubis", kurā izmantotais vargāns pēc pirmajām sekundēm sāk mazliet kaitināt. Tomēr jebkurā gadījumā viens no interesantākajiem un spēcīgākajiem pēdējo mēnešu pašmāju mūzikas veikumiem.

Albumam dots nosaukums "1000000 nevienam nevajadzīgu līdzjūtību". 9 ceļojumi, 9 simptomi, 9 solījumi, 9 līdzjūtības, 9 ciniskas receptes. Daļēji albums ierakstīts privātā, eksperimentālā psihiatriskajā slimnīcā un miksēts ar dažādu laika posmu koncertu ierakstiem – "Skaņu meža" un "Depo" koncerta, kur ģitārskaņas iekodējis Lauris no grupas "Soundarcade".

Cosmos "Turbulence"

"Turbulence" ir pirmais vokālās grupas "Cosmos" oriģinālmūzikas albums, tajā puiši nav mēģinājuši doties pa jau pārbaudītu "fledermaušu" taciņu, bet piedāvā klausītājam daudz eksperimentālāku skaņu pasauli. Ievadošais "Aptieka" kopā ar eleganto skatuves priekšnesumu jau Latvijas mūzikas ierakstu "Gada balvas" šovā manī raisīja patīkamas asociācijas ar britu elektrodīvaiņiem Hot Chip, gaumīgi tiek izmantots arī vokodēts vokāls dziesmas vidū. Jāpiemin arī Jāņa Šipkēvica asprātīgie un labskanīgie dziesmu teksti.

Židrūns "Židrūnam sāp"

Viens no gada pirmās puses spilgtākajiem debijas albumiem Latvijas rokmūzikā pieder Pilsrundāles zēniem "Židrūns". Albums "Židrūnam sāp" ierakstīts Valmierā, studijā "Hodila" ar Ģirta Laumaņa un Artūra Skujiņa gādību. Ieraksta vizuālajā un fiziskajā noformēšanā piedalījušās mākslinieces Maija Kurševa un Elīna Belija. Albumu ierobežotā 500 kopiju tirāžā izdevusi neatkarīgā ierakstu izdevniecība "SKYR" (izdevniecības kontā jau pagājušā gada lieliskais Ogres apvienības Dun Dun EP). Katrai kopijai piešķirts savs unikāls kārtas skaitlis.

Pagājušā gada decembrī TVNET redakcijā tika nogādāts "Židrūna" pirmais singls "Šņāc šoseja", kurš ar pirmajām basa un bungu ritma skaņām mani patīkami satrauca. Atļaušos "Šņāc šoseja" pasludināt par pēdējo gadu jaudīgāko debijas ierakstu pašmāju rokmūzikā. Protams, šāda stila (posthārdkora un postpanka apvienojums) mūzika Latvijā nav jaunums, taču "Šņāc šoseja" uzrunā...

Dzelzs Vilks "Uijā uijā nikni vilki"

Dzelzs Vilks varbūt nespēlē visizsmalcinātāko mūziku, taču daudzo gadu pieredze, izkoptie dziesmu teksti, teicamais izpildījums un īpaši pēdējos gados interesantie eksperimenti ar latviešu tautas mūzikas elementiem mūsu priekšā nostāda Dzelzs Vilku kvalitatīvi jaunā, tā dēvētā radošā brieduma gaismā.

"Mēs laidām ārā no sevis to pelēko zvēru, kas sēž mūsu sirdīs, prātos un pirkstu galos… īpaši pavasarī tas tā vien raujas uz āru… mēs to noķērām uz skaņu celiņiem studijā… jutām, kā tas runā ar mums pirmatnējā valodā - noslēpumainās, senatnīgās tautasdziesmu četrrindes sakausējas ar Dzelzs Vilka rokenrolu, ģenerējoties nevaldāmā rituālā un auglības dejā," - tā par albumu stāsta grupas līderis Juris Kaukulis.

Mofo "Raķete"

Pagājušā gada laikā šai pašmāju grupai tapušas aptuveni 20 muzikālas skices, no kurām 12 ierakstītas Zviedrijā Pētera Helmsa (Peter Helms) meža mājā. "Mofo" otrā albuma ieraksta ģeogrāfija ietver arī Kopenhāgenas konservatoriju, Rīgas "Sound Division Studio" un Bristoles "Optimum", kurās skaņu meistari Peteris Helms, Gatis Zaķis un Šons Džozefs (Shawn Joseph) ierakstam piebūra savu auru. "Raķete" ir solis uz priekšu grupas radošajā attīstībā, kurā liels nopelns jaunajam ģitāristam Edgaram Rubenim ("Mona De Bo", Driving South"). Šīs vasaras koncertos "Mofo" sevi apliecināja arī kā vienu no spēcīgākajām Latvijas koncertgrupām.

Komentāri (76)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu