Jenny May: Strauji uz augšu (48)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jenny May pusgada laikā sasniegusi to, par ko citi var tikai sapņot. "Man no viņas ir bail! Tik strauji viss notiek!" Šie vārdi pieder pazīstamajam producentam Agrim Semēvicam, komentējot jaunās dziedātājas Jenny May panākumus. Viss tiešām notiek strauji.

Uzņemts temps

Uz lielās skatuves Jenny May (īstajā vārdā Maija Stuģe) faktiski ir tikai pusgadu. 2004. gada jūlijā viņa slēdza līgumu ar producentu kompāniju Aktiv Music, jūlijā radiostacijās skanējumu sāka viņas pirmais singls All Expectations, bet šonedēļ klajā nāca dziedātājas debijas albums "Purple Skies And Yellow Flowers". Tajā iekļautās dziesmas gan sacerējuši ārzemju autori, taču tas nemazina Jenny nopelnus to popularizēšanā.

Jau pirmais singls guva itin labus panākumus radiostacijās, bet to pārspēja nākamais You Don"t Have To Prove Anything, kas ilgu laiku turējās pat Radio SWH topa pirmajā ailītē. "Tas bija pārsteigums," atzīst Jenny May. "Nekad nevar zināt, kas cilvēkiem patiks, taču es jau koncertos ievēroju, ka klausītājiem patīk pie šīs dziesmas izkustēties." Viņai pašai no jaunā diska patīk dziesmas True, I Feel Alive, kā arī kopā ar Ladybird un Anna Polanski iedziedātā A Great Friend. Starp citu, šo dziesmu varēs dzirdēt arī Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas pasniegšanas ceremonijā, kas notiks 12. februārī.

Par albuma iespējamiem panākumiem Jenny pārāk daudz neprāto. "Ja godīgi, parasti pārāk tālu uz priekšu nedomāju. Ja kaut ko daru, tad daru tā, lai būtu apmierināta ar to dotajā mirklī." Savukārt Agris nebeidz brīnīties par dziedātāju: "Galvenais, ka nekas mākslīgi netiek spiests – vienkārši viss notiek. Ir tāds temps, un spēj tik tam turēt līdzi." Šādā gadījumā rodas pat bažas, vai meiteni nepiemeklēs zvaigžņu slimība, taču tā uz viņu neiedarbojoties. "Es to uztveru kā normālu, ritošu dzīvi. Nedomāju, ka būtu ar kaut ko īpašāka, jo apbrīnoju jebkuru cilvēku viņa profesijā," nosaka Jenny.

Dženija Maija

Maija ir dzimusi 1984. gada 2. februārī, tātad pēc pāris nedēļām viņai apritēs tikai 21 gads.

Pirmā viņas uzstāšanās bijusi Radio 1 sešu gadu jubilejas pasākumā Jēkabpilī. Tā ir laba zīme, jo arī Re:Public pirmā uzstāšanās savulaik notika tieši Radio 1 koncertā. "Ja? Tad jau viss kārtībā! Tad jau mēs zinām, uz ko ejam!", smejas Agris. "Radio 1 programmu direktors Jānis Balodis ir Jenny radošais krusttēvs. Viņš viņu bija padzirdējis un saveda mūs kopā."

Plašākai auditorijai Jenny May kļuva pazīstama pēc nelaimīgā grupas Sugababes koncerta Mežaparkā, kur viņai tika uzticēta viena no nenotikušā pasākuma glābēju lomām. "Es neteiktu, ka nelaimīgā! Vismaz visa lielā uzmanība tika mums, pašmāju zvaigznēm," nosaka Jenny. Dīvaini, taču nedaudz lecīgais vārdiņš zvaigznes no viņas mutes izskan pavisam dabiski, bez iedomības ēnas.

Nākamā uzstāšanās bija Rīgas pilsētas svētkos, kur Jenny May uz skatuves kāpa tūkstošiem skatītāju acu priekšā. "Man būtu daudz vairāk bail dziedāt, ja zālē sēdētu tikai kādi pāris cilvēki. Tad būtu jākoncentrē lielāka uzmanība. Ja ir liels ļaužu pūlis, tad – kādam jau patiks!" publikas skaits meiteni nebiedē. Pseidonīms tapis vienkārši: May ir atvasināts no dziedātājas īstā vārda, savukārt Dženija esot vārds, kuru viņa vienmēr gribējusi kā savu otro.

Veiksme Austrijā

Meitene dzimusi Dobelē, vēlāk dzīvojusi Cesvainē, kur mūzikas skolā apguvusi klavieru un vijoles spēli, bet no 1996. gada Jenny dzīvo Jēkabpilī. "Dobelē esmu tikai dzimusi, nekad tur neesmu dzīvojusi," klāsta Jenny. "Kā tad tu tur, caurbraucot piedzimi?!" joko Agris. "Es pat nezinu, kā mana mamma tur piezemējās!" tādā pašā stilā attrauc Maija. Mācības turpinātas Rēzeknes mākslas vidusskolā, un šonedēļ viņai nācās aizstāvēt diplomdarbu. Pēc skolas beigšanas viņa būs interjera dizainere vai reklāmas noformētāja.

Interesants ieraksts dziedātājas biogrāfijā parādās no 2002. gada jūlija līdz 2004. gada janvārim – strādāšana par auklīti Zalcburgā. Uz Austriju viņa aizdevusies, līdzko apritējuši 18 gadi. Tā bijusi "pēkšņā ideja" – māte caur paziņām Austrijā atradusi darbu. "Patiesībā tikai vienreiz ieminējos, ka gribētu braukt [pastrādāt ārzemēs], nākošā nedēļas nogalē atbraucu mājās, un jau bija divi darba piedāvājumi un divās stundās vajadzēja izlemt, vai braukšu vai nē. Tajā pašā vakarā pateicu, ka braukšu."

Lai gan Jenny May vienmēr esot gribējusi dziedāt, mūzikas skolu viņa pabeigusi kā vijolniece. Austrijā paveicies atkal. Tur bijis ļoti daudz brīvā laikā, un meitene gājusi uz karaokes bāriem dziedāt, līdz reiz izdevies "pareizā vietā sastapties ar pareizo cilvēku". Līdz ar to šajā laikā viņa pie profesionāla pedagoga skolojusies dziedāšanā poprock stilā.

Lēmums minūtē

Austrijā kādā studijā 15 minūšu laikā ierakstīta viena dziesma, kas piedāvāta Radio 1. Ieraksta kvalitāte bijusi ļoti slikta, tāpēc to atskaņot radiostacijā nav bijis iespējams. Jānis Balodis ar šo ierakstu iepazīstinājis Aktiv Music tandēmu, kas tieši tolaik meklēja solistes. Jenny devusies atrādīties pie Agra un Modra Skaistkalna.

Pie viņiem studijā Jenny nodziedājusi divas dziesmas. Agris: "Viņa atbrauca un teica, ka vajagot iesildīties. Jau to viņa paveica ļoti profesionāli – ar Modri sēdējām lielām acīm, ar neko tādu līdz tam nebijām saskārušies. Jenny nodziedāja vienu dziesmu, un Modris teica: "Man principā vairs neko nevajag dzirdēt, raksti līgumu!" Es teicu, lai nodzied vēl vienu, citādāk vēl sacerēsies par daudz. Arī tas notika šausmīgi ātri, pat lēmums [par sadarbību] faktiski pieņemts minūtes laikā!"

Šādos zibenīgos tempos Jenny karjera turpinās. Pret izvēlēto stilu viņai nav iebildumu. "Iekšēji esmu diezgan kontrastaina: varu būt ļoti mierīga un jau nākamajā brīdī jau lekt gaisā. Varu būt skumja, varu gremdēties pārdomās, varu būt ļoti sajūsmināta vai šokēta par kaut ko. Esmu ļoti emocionāla. Tāds ir arī mans albums: ir dziesmas, par kurām vajag aizdomāties, ir dziesmas, pie kurām vajag jautrību. Ir arī vienkārši dziesmas atslodzei."

Albuma izdošanai sekos arī Jenny May un pavadošās grupas koncerti Latvijā, no kuriem pirmais būs jau šodien tirdzniecības parkā Alfa. Aizejiet, palūkojieties uz šo kustīgo meiteni, kas par sevi droši vien vēl liks runāt ne vienu reizi vien.

Komentāri (48)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu