Iļģi "Ne uz vienu dienu" (27)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Pirms dažām nedēļām pašmāju mūsdienu tautas mūzikas klasiķi - ansamblis "Iļģi" kārtējo reizi saņēma Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvu par Ziemassvētku disku "Totari".

Iļģi "Ne uz vienu dienu"

(Upe)

5/5

Visticamāk, arī jaunais grupas veikums, kas veltīts kāzu tematikai, "Ne uz vienu dienu" pēc gada tiks nominēts tajā pašā kategorijā - "labākais tautas mūzikas albums". Tiesa, šoreiz balvas ieguvēju liktenis būs atkarīgs ne tikai no pašiem "Iļģiem", bet, manuprāt, pirmkārt jau no Birutas Ozoliņas un grupas "Patina", kas šogad apsolījusi jaunu skaņuplati. Vēl joprojām uzskatu, ka Birutas Ozoliņas 2002. gada ieraksts "Sirdsgrieži" ir viens no desmitgades šedevriem pašmāju mūzikā.

Nav jau gluži tā, ka mūsdienu tautas mūzikas lauciņā albumus izdod tikai «Iļģi», pagājušogad klajā nācis ansambļa «Auļi» tvarts (CD), izlase «Sviests», kur atrodama gan «Laiksne», gan «Laimas Muzykanti» u.c. Studijā pie jaunām platēm strādā «Vilki», «Patina»... Izdevniecība «Upe tuviem un tāliem» sērijā «Mantojums» nesen izdeva teicējas Margaritas Šakinas disku.

Atgriežoties pie «Iļģu» jaunākā veikuma, jābilst, ka plate tradicionāli ierakstīta Gata Gaujenieka uzraudzībā studijā «GEM». Visās dziesmās, izņemot «Soli mani, māmuliņa» un «Visi meži guni dega», izmantoti latviešu tradicionālās mūzikas elementi.

Iļģi «Ne uz vienu dienu»
Iļģi «Ne uz vienu dienu» Foto: Publicitātes foto

Ierakstā piedalījies arī Ugandā dzimušais amerikāņu mūziķis Samite, viņš dzirdams skaņdarbā «Viena saule, viena zeme» (balss, kalimba). Savā ziņā unikāls ieraksts, kurā apvienota Āfrikas tautas mūzika un dainas. Ugandiešu multiinstrumentālists un dziedātājs Samite Mulondo Latvijā ieradās pagājušogad, lai sadarbotos ar pašmāju folkmūziķiem.

Samites Mulondo un «Iļģu» sadarbības pirmsākumi meklējami 2004. gada nogalē festivālā Jaunmeksikā, ASV, kad Mulondo noklausījās «Iļģu» koncertu un ugandietim radās dziļa interese par latviešu tautas mūziku un tradicionālajiem instrumentiem. Savā bagātajā afrikāņu un citu tautu instrumentu kolekcijā viņš atrada vairākus, kuru uzbūve, spēles tehnika un skanējums atgādina latviešu kokli. Speciāli ugandiešu mūziķim meistars Māris Jansons pat izgatavojis kokli.

Blakus Samitem platē dzirdama Rūtas Muktupāvelas balss, kā arī Vinetas Romānes, Mariannas Auliciemas un Aijas Rozentālas «sievu» balsis.

Atšķirībā no apcerīgā «Totari», kur vietumis ieskanējās arī kāds neveikls ambient, jaunais disks ir pilnskanīgs, vitāls un muzikāli krāsains veikums. Skaņdarbā «Skaista mana līgaviņa» mūziķi rotaļājas ar kantri mūzikas dekorācijām, teicamu bandžo pavadījumu iespēlējis Marks Feders. Liriskais Rūtas dziedātais «Visi meži guni dega» kaut kur atgādina latviešu izcelsmes kanādietes Lorīnas Makenitas ierakstus. Ļoti labi!

Komentāri (27)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu