Pirmais Eirovīzijas plaģiātisma skandāls papildināts 18:05 (75)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šā gada Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases finālā iekļautā dziesma līvu valodā "Rišti rašti" ir plaģiātisms, uzskata folkloras draugu grupas "Skandinieki" vadītāja, mūziķe un lībiešu savienības aktīviste Julgī Stalte.

(Papildināta ar pēdējām divām rindkopām.)

Eirovīzijas konkursam dziesma iesniegta, norādot, ka mūzikas autors ir Raimonds Tiguls, bet vārdu autors - Valts Ernštreits.

Stalte uzsvēra, ka dziesma "Rišti rašti" nav komponista Tigula radīts skaņdarbs tieši šim konkursam, jo melodijas un igaunisko vārdu autors ir igauņu mācītājs Jānis Leppiks.

Sašutuma vēstuli par Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā atlasē izmantoto dziesmu Stalte saņēmusi no dziesmas autora Igaunijā, kurš uzsver, ka Tiguls ir nokopējis viņa dziesmas "Mārjas zelts" melodijas otro daļu viens pret viens, izmantojot to savā dziesmā.

Julgī Stalte
Julgī Stalte Foto: LETA

Dziesma "Mārjas zelts" ir radīta 1991.gadā, ierakstīta Igaunijas Radio ar ansambli "Alle-aa" 1996.gadā, vēsta dziesmas autors.

Oriģināltekstu dziesmai "Rišti rašti" sarakstījis Ernštreits, taču, pēc Staltes domām, Tiguls šai dziesmā izmantojis citu autora skaņdarbu, izmantojot kā savu. "Manuprāt, ir diezgan negodīgi izmantot cita autora skaņdarbu kā savu. Konkursam iesniegtā melodija ļoti pārklājas ar oriģinālo. Lai pārbaudītu, vai tas nav plaģiātisms, to varētu izskatīt komisija, noklausoties abus ierakstus," sacīja Stalte.

Stalte stāstīja, ka igauņu dziesmas autors vienmēr interesējas par lībiešu aktivitātēm un, uzzinot, ka Latvijas Eirovīzijas nacionālajā atlasē piedalīsies dziesma lībiešu valodā, sameklējis attiecīgo mājaslapu, kur dziesmu noklausīties, un izdzirdējis savu dziesmu.

Pēc Staltes domām, gan Tiguls, gan Ernštreits zina oriģinālo dziesmu, jo šo dziesmu mēdza dziedāt lībiešu jaunieši.

Raimonds Tiguls
Raimonds Tiguls Foto: LETA

Tiguls aģentūrai LETA pauda neizpratni par šādiem pārmetumiem, atzīstot, ka viņam pirmo reizi tiek pārmests plaģiātisms. Komponists stāstīja, ka dziesmu igauņu versijā nav dzirdējis, taču no lībiešu meitenēm, ar kurām kādreiz spēlējis kopā, ir dzirdējis kādu dziesmu, kuru meitenes esot pasniegušas kā igauņu tautas dziesmu.

Dziesmas "Rišti rašti" komponists uzsvēra, ka no harmoniskā un ritma viedokļa viņa sakomponētajai dziesmai ar lībiešu meiteņu izpildīto dziesmu nav nekādas līdzības. Pēc Tigula teiktā, tautas mūzika ir raksturīga ar to, ka tiek izmantots maz nošu, līdz ar to līdzību var saskatīt daudzos senos tautas dziedājumos.

Apgalvot, ka dziesma "Rišti rašti" ir plaģiātisms, pēc Tigula domām, ir negodīgi, jo viņš kopā ar Ernštreitu šo dziesmu sarakstījis pilnīgi no nulles.

Dziesmas "Rišti rašti" komponists uzsvēra, ka no harmoniskā un ritma viedokļa viņa sakomponētajai dziesmai ar lībiešu meiteņu izpildīto dziesmu nav nekādas līdzības. Pēc Tigula teiktā, tautas mūzika ir raksturīga ar to, ka tiek izmantots maz nošu, līdz ar to līdzību var saskatīt daudzos senos tautas dziedājumos.

Apgalvot, ka dziesma "Rišti rašti" ir plaģiātisms, pēc Tigula domām, ir negodīgi, jo viņš kopā ar Ernštreitu šo dziesmu sarakstījis pilnīgi no nulles.

Biedrības "Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas autoru apvienība" (AKKA/LAA) komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Kārše informēja, ka juridiski darbu par plaģiātu var atzīt tiesa, taču arī tiesa pati to nenoteiks, bet norīkos kvalificētu ekspertīzi, kura vērtēs darbu pēc būtības - tā tonalitāti, harmoniju, ritmiku un vēl citus muzikālos aspektus, jo notis ir tikai septiņas, tādēļ tikai pēc notīm parasti darba oriģinalitāti nevērtē.

Ja kādam autoram, šajā gadījumā Eirovīzijas organizatoriem vai kādai citai personai, ir radušās aizdomas par iespējamu plaģiātismu, jautājums jārisina caur tiesu likumā noteiktā kārtībā. AKKA/LAA kompetencē nav lemt par darbu autorību, jo AKKA/LAA veic tikai autoru mantisko tiesību pārvaldījumu, uzsvēra Kārše.

Autortiesību likums paredz, ka persona, kuras vārds vai vispāratzīts pseidonīms ir norādīts uz publiskota vai publicēta darba vai reproducēta darba, uzskatāma par darba autoru, ja nav pierādīts pretējais. Tas nozīmē, ka no juridiskā viedokļa patlaban Tiguls ir uzskatāms par konkrētās kompozīcijas autoru, kamēr nav pierādīts pretējais.

Kārše vēstīja, ka patlaban Tiguls savu jaunāko darbu "Rišti rašti" reģistrācijai AKKA/LAA nav pieteicis, taču jāņem vērā, ka darbu reģistrēšana AKKA/LAA tiek veikta nevis ar mērķi apstiprināt darbu autorību, bet gan tādēļ, lai varētu veikt autoratlīdzības sadali. Tādēļ tas, vai Tiguls ir vai vai nav konkrēto darbu reģistrējis AKKA/LAA, nekādā gadījumā nav kritērijs autorības noteikšanai. Autors, reģistrējot darbu AKKA/LAA, ar savu parakstu apliecina datu pareizību, tai skaitā autorību.

Tigula dziesma "Rišti rašti", kurā folkloras draugu grupas "Skandinieki" vadītāja, mūziķe un lībiešu savienības aktīviste Julgī Stalte saskatīja plaģiātismu, dalību Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases finālā turpinās.

Kā aģentūrai LETA sacīja Eirovīzijas nacionālās atlases projekta vadītāja Iveta Lepeško, Latvijas Televīzija nav saņēmusi nevienu iesniegumu par iespējamu plaģiātismu, tādēļ dziesma savu dalību konkursā turpinās un nekādas pārbaudes vai citas lietas netiks veiktas.

Komentāri (75)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu