J.Žilde: Labākās pašmāju dziesmas 4.d. (44)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Nu jau pirms kāda laiciņa aizsākām jaunu rubriku "Labākās pašmāju dziesmas", kurā tika izceltas, TVNET Mūzika prāt, labākās pēdējos 15 gados tapušās pašmāju populārās mūzikas dziesmas. Lūk, turpinājums!

Vispirms jau vēlētos atvainoties par ieilgušo pauzi - pirmie trīs apskati nāca ātri un viegli, taču tad resursi (dziesmas) apsīka un uz brīdi šķita, ka vairāk labas dziesmas pašmāju mūzikā pēdējos 15 gados nav tapušas. 

Tomēr dziesmu pa dziesmai šādas tādas pērles, manuprāt, man ir izdevies atlasīt. Vismaz trīs jaunus rakstus par tām jums tuvākajā laikā droši apsolu!

Tātad šoreiz galvenais akcents uz pēdējos 15 gados tapušām dziesmām (dažādos žanros), kā arī kāds klasisks hits (ar to atlasi gan problēmu nav).

Labākās pašmāju dziesmas 4.d.

Māsas "Tevi mīlu es" (2003)

Vēl pirms pasauli pāršalca retropopa vilnis ar "The Pipettes" un Eimiju Vainhausu, tepat mūsu pusē kokteiļkleitiņās tērptas meitenes bija izveidojušas savdabīgu popmūzikas apvienību "Māsas". Diemžēl "Māsas" tā arī palika nedaudz nesaprastas un pašlaik vairs nemuzicē...

Grupas pirmsākumi meklējami 1990.gadu beigās, kad 1998. gada 28. augustā notiek grupas pirmais koncerts Jelgavas festivālā "Skanda". Drīz par māsām (Kristīni un Ingūnu Dortānēm, kā arī Līgu un Dainu Celmām) interesi izrāda izdevniecība "Mikrofona ieraksti" un tiek noslēgts līgums par divu albumu izdošanu. Tas arī notiek. Lieliskais "Tevi mīlu es", kura pamatā melodiski metalofona pilieni, eleganta soloģitāras tēma un brīnišķīga melodija, ir ievadošais otrā studijas albuma "Notiks nenotiks" skaņdarbs.

Māsas
Māsas Foto: Publicitātes foto

Autobuss debesīs "Ko gan es varu tev pasacīt" (2006)

Grupa "Autobuss debesīs" ir ierakstījusi ļoti daudzas komponista Imanta Kalniņa dziesmas - gan jaunas, gan vecas un tautā populāras melodijas. 2006.gadā klajā nāca desmit pavisam jaunu Imanta Kalniņa sacerētu dziesmu albums "Par tavām kurpju šņorēm", kurā "Autobusa" puiši centās atrast jaunus, netradicionālus (piem., kā viena no ietekmēm tiek minēta grupa "Bloc Party") ceļus, kā aranžēt komponista mūziku. Atsevišķi skaņdarbi izdevušies tiešām lieliski. Manuprāt, liriskais, ar neuzbāzīgu vokodera efektu dekorētais "Ko gan es varu tev pasacīt" ir labākais, ko grupa ierakstījusi.

Autobuss debesīs
Autobuss debesīs Foto: Publicitātes foto

Jorspeis "Debesis ir tuvu klāt" (2007)

Kad pirmo reizi izdzirdēju "Debesis ir tuvu klāt", nespēju noticēt, ka kaut kas tik dzidrs un tīrs pašmāju mūzikā ir iespējams. "Jorspeis" dziedošās balss Lindas Seļavas-Prindules balss radīja asociācijas ar kanādietes Lorīnas Makkenitas (Loreena McKennitt) new age, worldbeat, folkmūzikas estētiku. Brīnišķīgs aranžējums, labs māsters (par to atbildīgi Armands Treilihs un Nešvilas skaņu vīrs Džo Vests). Arī dziesmas melodija iezogas galvā uz palikšanu.

Jorspeis
Jorspeis Foto: Publicitātes foto

Klasisks hits: Jumprava "Šeit lejā" (1989)

Klasiskā hita kārtā šoreiz ieceļu Jumpravas "Šeit lejā" (grupai šādu klasisku hitu ir tiešām daudz). Manā vietā komentārus pievienotajā video par "Šeit lejā" video tapšanu jums piedāvā Aigars Krēsla.

Komentāri (44)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu