J.Žilde: Labākās pašmāju dziesmas 5.d. (37)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: foto:Anrijs Požarskis, Easyget.lv
References: API SITE

Turpinām ar rubriku "Labākās pašmāju dziesmas", kurā tiek izceltas, TVNET Mūzika prāt, labākās pēdējos 15 gados tapušās pašmāju populārās mūzikas dziesmas (+ viens klasisks hits).

Šoreiz, ņemot vērā iepriekšējā raksta komentāros lasāmo kritiku par, iespējams, pārlieku šauru, "alternatīvu" skatījumu uz pašmāju mūziku, papildināšu šīs nedēļas sarakstu ar kādu "popsīgāku" melodiju. Noteikti daudzi nepopmūzikas fani, līdzīgi kā tas notika vienā no pirmajām rubrikām ar Jāņa Stībeļa "Glāzi piena", sarauks pieri, ieraugot, skat. zemāk, Lienes Šomases (!) vārdu, taču šoreiz tiešām galvenais akcents nav uz personībām, bet gan uz labām dziesmām.

Labākās pašmāju dziesmas 5.d.

Mofo "Džungļi" (2008)

Viena no šādām [labām] dziesmām, kas iekļauta grupas "Mofo" otrajā studijas albumā "Raķete", manuprāt, ir "Džungļi". Tajā gan šoreiz nav baudāms mums jau labi zināmais 1990.gadu britu rokmūzikas ietekmētais kvarteta skanējums, bet gan intīms grupas dziesmu autora un solista Arņa Račinska ceļojums pilsētas un savas apziņas džungļos.

"Cauri centra džungļiem un pāri māju jumtiem, nevar tevi skaidri saskatīt..."

Fantastiski! Vai kāds var iebilst?

Arnis Račinskis
Arnis Račinskis Foto: Jānis Žilde/TVNET

Liene Šomase "Pilsēta dejo" (2008)

Protams, uzvara "Latvijas šlāgeraptaujā" (2006.gadā), Eirovīzija, TV seriāls, "Dziedi ar zvaigzni" un kas vēl ne, ir pašmāju ierindas popzvaigznes dzīvesstāsts. Liene Šomase nav izņēmums. Arī 2008.gadā izdotais popmūzikas albums "Vārdos nepateiktais" bija tikvien kā ne pārāk sekmīgs mēģinājums Latvijā adaptēt popkantri (vairāk pop nekā kantri) dīvas Šenaijas Tveinas (Shania Twain) mūzikas veiksmes stāstu. Tomēr viens skaņdarbs "Pilsēta dejo" (A.Kaugers/A.Kaugers) šajā albumā man tiešām likās izdevies. Šāda popdziesma droši iederētos arī, piemēram, dziedošās īru ģimenes "The Corrs" repertuārā.

Liene Šomase
Liene Šomase Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

100 Baltas Dvēseles un Alise Joste "Nobildētais dzeltenais puisēns" (2009)

Mārtiņa Jansona un Ivara Krasta izveidotā mūzikas projekta "100 baltas dvēseles" 2009.gada debijas ieraksts "Jūtīgs un atdalīts" ir, manuprāt, viens no pēdējo gadu skaistākajiem darbiem pašmāju mūzikā. Šoreiz, visticamāk, nebūtu īsti pareizi izcelt kādu vienu dziesmu no plates, jo viss "Jūtīgs un atdalīts" kā atdalīts īsti nedarbojas. Tomēr "Nobildētais dzeltenais puisēns" ar dziesminieces Alises Jostes balsi vismaz daļēji raksturo to, cik pasakaina un brīnumaina spēj būt tepat Latvijā radīta mūzika.

100 baltas dvēseles
100 baltas dvēseles Foto: foto:Anrijs Požarskis, Easyget.lv

Klasisks hits: Zig Zag "Velna rāviens"

Pirms "Zig Zag" 1990.gados kļuva par viegli industriālu ģitārroka grupu, 1980.gadu beigās grupas skanējuma pamatā bija mežonīgi, nepieradināti sintezatori. Viena no, manuprāt, tā laika spilgtākajām liecībām ir Džonijam Rotenam un P.I.L. radniecīgais "Velna rāviens" (skat. video).

Komentāri (37)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu