"Torņa" leģenda (1991-2010) (33)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.tornis.lv
References: API SITE

Viena no pašmāju pagrīdes mūzikas svarīgākajām izdevniecībām "Tornis", kas divdesmit gadus vienlaikus darbojusies arī kā ierakstu studija, mēģinājumu telpa, ballīšu un tikšanās vieta, pamet leģendārās telpas Āgenskalna ūdenstornī, sauktā par Alises ūdenstorni, TVNET informē Jānis Daugavietis, mūziķu apvienības "Tornis" pārstāvis.

Kā atklāj Daugavietis, Āgenskalna ūdenstorņa saimnieki nolēmuši pārtraukt sadarbību ar izdevniecību un iekonservēt torni. Tiesa, pati izdevniecība turpinās darbību, tikai pagaidām vēl nav skaidrs, vai tā nodarbosies vienīgi ar vecā torņa ierakstu kataloga pārizdošanu un arhivēšanu, vai arī turpinās izdot jaunus ierakstus, kā līdz šim.

Par godu šim notikumam izveidota "Tornī" ierakstītās mūzikas momentizlase "Tornis: 20 gadi, 20 dziesmas", kurā ar ierakstu pārstāvēts katrs gads un neviena grupa neatkārtojas. Tā lejupielādējama bez maksas (skat. resursus). Aptuveni trešdaļa dziesmu līdz šim nav izdotas, bet trešdaļa izdota tikai audiokasetēs. Šī ir tikai aptuveni piektā daļa no grupām, kas tika ierakstītas "Tornī", - pie nopietnākas un izvērstākas "Torņa" arhīvu publicēšanas apvienība turpina strādāt. Pirmais izdevums būs izlase "Tornis: 1991-1993".

Par izdevniecību "Tornis" un momentizlasi

"Tornis" ir ne tikai viena no vecākajām Latvijas mūzikas izdevniecībām, kas izdevusi daudzus par klasiskiem kļuvušus Latvijas rokmūzikas ierakstus, bet arī viena no nozīmīgākajām neatkarīgās mūzikas institūcijām Latvijā.

Lota un "Amorālā psihoze" 1992.gads
Lota un "Amorālā psihoze" 1992.gads Foto: www.tornis.lv

Šo divdesmit gadu laikā ar "Torni" tā vai citādāk bijis saistīts liels skaits grupu. Torņa studijā ierakstus veikušas ap 100 grupu. Īpaši intensīvi darbības gadi bija 1990.gadi, kad "Tornis" būtībā bija vienīgā regulāri funkcionējošā neatkarīgās mūzikas izdevniecība un viena no retajām vietām, kur grupas varēja mēģināt.

"Runājot par ierakstu studiju - izpildītājus, kuru mūzika mums patika, mēs ierakstījām bez maksas,"

atklāj Daugavietis. "Šā gadu desmita pazīstamākās "torņa grupas" ir "Baložu Pilni Pagalmi" un "Kartāga", bet līdzās šīm mēs varētu minēt vēl vismaz padsmitu ievērojamu Latvijas pagrīdes mūzikas grupu, kas ir radušās vai darbojušās Tornī. Piemēram, "Smogs", "Tukšā Muca", "Sirke", "Nāc Dilonīt Apsēdies" (vēlāk - Dilonis), "Nāves Instinkts", "Shine On", "Sarkanais Oktobris", "Voiceks", "Līksmā Masturbācija", "Yulunga" u.c."

Ierakstu sesija "Tornī"
Ierakstu sesija "Tornī" Foto: www.tornis.lv

"Tornis" un 21. gadsimts

21.gs. sākums un vispār "Torņa" darbības otrā desmitgade iezīmējas ar daudz mazāk intensīvu darbību. Tas saistīts ar neatkarīgās mūzikas skatuves būtisku paplašināšanos (1990.gadu sākumā visu Latvijas pagrīdes mūzikas skatuvi veidoja ne vairāk kā 10 grupas), jaunu kopienu, muzicēšanas un ierakstīšanās vietu izveidošanos. Bez tam "Torņa" dibinātāji un uzturētāji arvien mazāk laika spēja atlicināt savam hobijam - muzicēšanai un producēšanai, jo bija pienācis laiks ģimenēm un iztikas līdzekļu sagādei.

Jānis Daugavietis (1995.gads)
Jānis Daugavietis (1995.gads) Foto: www.tornis.lv

Cits būtisks faktors, kas mazināja "Torņa" nozīmi, bija digitālais laikmets - digitālās tehnoloģijas (tostarp mūzikas ierakstīšanas un izplatīšanas) stipri atviegloja grupu darbību.

Izvākšanā no "Torņa" (2010.gads)
Izvākšanā no "Torņa" (2010.gads) Foto: www.tornis.lv
Viena no lietām, kas piesaistīja, bija iespēja veikt analogus ierakstus (izmantojot lenšu magnetofonus).

Tādā veidā tika ierakstīti klasiskie "Depo" (2002) un "Bērnības Milicijas" (2004) debijas albumi, tāpat kā vēl neizdotie ieraksti no "Mazajiem Smirdīgajiem Kociņiem" (2007-2010). Savukārt pēdējie ieraksti, kas veikti "Tornī", pieder grupām "Bērnības Milicija", "Baložu Pilni Pagalmi", "Čuguna Radiators", "Nepilngadīgā Anna", "Laimdota" un "Mazie Smirdīgie Kociņi".

"MSK bija pēdējā grupa, kas personīgi runāja ar torņa kungu, ierakstot piecas dziesmas pēdējās dienas rītā. + mūsu teorija par izmešanu: trollis, kas dzīvo torņa sēnes augšējā daļā, 20 gadu laikā pamazām sperot aparatūru, beidzot ir sakrājis visu nepieciešamo savas studijas izveidei, un nu mūs var kikot ārā, dvēseles arī jau sazagtas," stāsta grupas "Mazie Smirdīgie Kociņi" dalībnieki

"Vēlamies pateikties mūsu lielākajam patronam RŪ par visa veida atbalstu, Vilhelmam Ludvigam Nikolajam Bokslafam par arhitektūras pieminekli, ideju turpinātājiem Radio Naba par Torņa ierakstu tehnikas saglabāšanu, ģimenēm par sapratni un izturību. Ceram, ka Tornis paliks Latvijas vēsturē ne tikai ar virkni klasisku ierakstu un neatkārtojamo "torņa skaņu" (bieži ierakstos izmantojām pusapaļo torņa telpu dabisko akustiku, kas ir būtiskākais tās veidošanās elements), bet arī turpinās būt paraugs jaunajām grupām, rādot, ka nav nepieciešams producents un "nopietna" izdevniecība, lai tava mūzika tiktu ierakstīta, izdota un sadzirdēta," novēl "Torņa" radītāji.

Komentāri (33)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu