Tiesa atzīst, ka AKKA/LAA tarifi ir taisnīgi (50)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Augstākās tiesas Senāts apstiprinājis, ka "Autortiesību komunicēšanās un konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības" (AKKA/LAA) darbībā nav novērojama ļaunprātīga dominējošā tirgus stāvokļa izmantošana, nosakot un piemērojot tarifus, informēja biedrības AKKA/LAA Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Kārše.

AKKA/LAA tarifi ir taisnīgi

Kā norāda Kārše, esot atzīts, ka biedrības AKKA/LAA autoratlīdzības tarifi par muzikālo darbu raidīšanu radio un televīzijas programmās ir taisnīgi un ekonomiski pamatoti, un ir vieni no zemākajiem Eiropā.

AKKA/LAA Raidorganizāciju nodaļas vadītāja Ance Balode uzsvēra, ka šis spriedums ir ļoti nozīmīgs visiem autoriem, jo

apliecina, ka arī Latvijā autoram ir tiesības noteikt sava darba cenu.

AKKA/LAA autoratlīdzības tarifus raidorganizācijām nosaka, balstoties uz Starptautiskās autoru un komponistu biedrību konfederācijas CISAC rekomendācijām, rēķinoties ar Latvijas ekonomisko situāciju, patēriņa preču cenām, kā arī ar Skandināvijas un Baltijas reģiona autoru organizāciju apstiprinātajiem raidorganizāciju tarifiem.

Autoratlīdzības maksājumu veidi ir analoģiski citu valstu pieredzei, ņemot vērā muzikālo darbu procentuālo daudzumu programmā, raidorganizācijas teritoriālo aptveramību, raidorganizācijas ieņēmumus. Autoratlīdzības tarifi veidoti pēc principa - jo vairāk raidorganizācija savā programmā izmanto autortiesību aizsargātus darbus un jo lielāka ir tās auditorija, jo lielāka autoratlīdzība jāmaksā, skaidroja Kārše.

Nozīmīgs pavērsiens

AKKA/LAA uzskata, ka Augstākās tiesas Senāta un iepriekš arī Administratīvās apgabaltiesas un Konkurences padomes šajā lietā pieņemtais lēmums ir nozīmīgs pavērsiens ilgstošajās AKKA/LAA un atsevišķu raidorganizāciju tiesvedībās.

Augstākās tiesas Senāts uzskata, ka Konkurences padome pamatoti izvērtēja AKKA/LAA raidorganizāciju tarifus kopumā, ņemot vērā to ietekmi uz visām raidorganizācijām un to savstarpējo konkurenci, nevis skatīja tikai saistībā ar konkrētu autoru darbu izmantotāju. Ja līdz šīm tiesas, vērtējot AKKA/LAA noteiktos tarifus attiecībā uz kādu atsevišķu raidorganizāciju, nereti lēma, ka piemērojamais tarifs var būt zemāks par pašu autoru noteikto, tad Senāta lēmums apstiprinājis, ka AKKA/LAA taisnīgi nosaka un piemēro zemus raidorganizāciju tarifus. Līdz ar to atsevišķās civillietās tiesai vairs nav tiesiska pamatojuma lemt tikai vienam tirgus dalībniekam par labu par vēl zemāka tarifa piemērošanu, nekā noteikusi AKKA/LAA identiskai piemērošanai visiem tirgus dalībniekiem.

Komentāri (50)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu