Mūzikas veikals svētku iepirkšanās drudža gaidās (99)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Ziemassvētki mūzikas ierakstu veikaliem allaž ir bijis ražīgs laiks. Aptuveni nedēļu pirms 24. datuma veikali burtiski tiek "gāzti apkārt", jo daudzi steidz sagādāt ērtas dāvanas tuviniekiem. TVNET devās uz vienu no šādiem veikaliem, Kr.Barona ielā 37 (ieeja no Ģertrūdes ielas) esošo "LP", lai apzinātu jaunākās pašmāju mūzikas tirgus tendences.

Lai arī cik paradoksāli tas neizklausītos, attiecīgā svētku mūzika šajā Ziemassvētku periodā nemaz nav tā pieprasītākā šajā konkrētajā veikalā. Nelielā Ģertrūdes ielas veikaliņa īpašnieks un pārdevējs vienā personā Ivars Ivanovskis TVNET stāsta, ka iegādāti galvenokārt tiek attiecīgajā gadā populārākie ieraksti un vienīgā lieta, kas atšķir Ziemassvētkus, piemēram, no jūnija, ir tā, ka pārdošanas apjoms palielinās aptuveni divas reizes. Šogad starp populārākajiem ierakstiem nav izteiktu favorītu, kādi pagājušogad bija itāļu tenors Andrea Bočelli un britu talantu konkursa sensācija Sūzana Boila.

Pārējā gada laikā pārdoto ierakstu apjoms ir krietni vien mazāks, jo pašmāju iedzīvotāju interese par mūziku taustāmā formātā ir krietni samazinājusies. To ietekmējusi gan viņu rocība, kas ir sekas valsts ekonomiskajām problēmām, gan arī apziņa, ka mūziku pilnīgi par velti taču var lejupielādēt internetā.

"Jautājums ir kā šo samazinājumu bremzēt. Pa šiem gadiem ir izkristalizējusies sapratne, kādus mūzikas ierakstus reāli pērk, kādus ne. Attiecīgi uzlaboju pārdodamās mūzikas sortimentu, piedāvājot arī ierakstu pasūtīšanas iespējas ar mazāku uzcenojumu, nekā veikala cena. Ikviens informēts klients var atnākt un pieprasīt zemāko cenu konkrētajam ierakstam," stāsta Ivanovskis.

Foto: TVNET

No pašmāju ierakstiem gada laikā dominējuši tenora Jāņa Zābera operu āriju disks, hiphopa mākslinieka Gustavo ''Trešā elpa'' un nelaiķa Jāņa Groduma piemiņas albums, savukārt pārdotākie ārzemju ieraksti ir angļu dziedātājas Šadē (Sade) atgriešanās albums, nesen Rīgā viesojušās franču elektroniskā tango apvienības "Gotan Project" ieraksts un džeza dziedātājas Steisijas Kentas (Stacey Kent) jaunākais albums, kas pēc "LP" īpašnieka teiktā "varbūt liecina, ka biežāk iepērkas sievietes pēc trīsdesmit", tomēr viņš novērojis, ka

ierakstu pieprasījumu Latvijā lielā mērā nosaka ieteikumi noteiktu žurnālu un sadaļās, kurās diez vai tiks reklamēta sekla popmūzika vai dziļš andergraunds.

Mūzikas DVD - izmirstošs formāts

Runājot par DVD, veikala īpašnieks norāda, ka tas ir izmirstošs formāts, jo vairs tikai lielie mākslinieki kā U2, Madonna, Stings, un arī tas nav simtprocentīgi droši, cer nopelnīt uz saražotās tirāžas apjomu. Šobrīd cilvēki mūziķu koncertus labprātāk novelk tā saucamajos "torentos", vai arī savas mīļākās dziesmas dzīvajā izpildījumā uzmeklē interneta video vietnēs "Youtube", "Vimeo" u.c.

Foto: TVNET

Tas izskaidro arī to, kāpēc veikala plauktos arvien vairāk atrodamas kinofilmas nekā mūziķu koncertieraksti. Nākamgad plānots piedāvāt aptuveni 2000 kinolentes. Blu-ray formāts, kas varētu nomainīt esošo DVD pagaidām vēl nav nostiprinājis savas pozīcijas tirgū, savukārt formāts, kurš pēdējos gados atguvis otro elpu ir vinils.

Pēdējā laikā vinilplašu pārdošanas apjoms ir palielinājies, tomēr no mūzikas formātiem pārliecinošs līderis joprojām ir kompaktdisks.

Kā veidojas cena

Daudzus cilvēkus, kas, iespējams, arī nopirktu sava iecienītā izpildītāja kompaktdisku, bieži vien nepatīkami pārsteigusi Latvijas veikalos noteiktā cena, kas ir krietni augstāka nekā, pasūtot ierakstus, piemēram, no "Amazon", vai "eBay". Veikala "LP" īpašnieks to skaidro ar faktu, ka starptautiski sistēma paredz to izplatīšanu caur oficiālajiem izplatītājiem, no kuriem tad arī nākas iepirkt. "Par jaunu vai full-price disku maksājam septiņus latus plus PVN, nākamā cenu kategorija ir mid-price, kas ir četri lati plus nodoklis," atklāj Ivanovskis.

“Katrs kurš nevēlas biznesa pašnāvību neliks uzcenojumu mazāku par 40-50%. Tā arī veidojas tie divpadsmit un astoņi lati, attiecīgi.”

Dažreiz, lai veicinātu lielāku disku noieti, viņš atļaujas eksperimentēt ar cenām. Kā piemēru "LP" īpašnieks min operdziedātājas Elīnas Garančas albumu "Habanera", kas ar 30% uzcenojumu maksājis 10.99 Ls, kas tā iznākšanas brīdī bijusi zemākā cena pasaulē. "Taču tagad angļu "amazonā" cena ir 6.99 mārciņas, kas tikai nozīmē ekskluzīvu iepirkuma cenu šim interneta veikalam. Tas, lūk, ir ''lielais bizness'', kura Latvijā nav."

Komentāri (99)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu