Pieminot Freimani, Liepājā noliek ziedus un sveces

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pie pāragri mirušā mūziķa Mārtiņa Freimaņa plaukstas nospieduma Mūziķu slavas alejā Zivju ielā iepretim Latvijas 1.rokkafejnīcai šodien ap plkst. 12 bija pulcējušies aptuveni 20 cilvēki, kuri klusējot nolika ziedus un sveces.

Pieminot Freimani, Liepājā noliek ziedus un sveces

Pie rokkafejnīcas pulcējās gan gados jauni Freimaņa daiļrades cienītāji, gan draugi un paziņas, novēroja "Rietumu radio". Pirms plkst.13 Zivju ielā pie ģitāras skulptūras tika novietots mūžībā aizgājušā mūziķa portrets ar sēru lenti.

Pie rokkafejnīcas "Rietumu radio" sastapa Ilonu Geisleri, kura ar Freimani kopā mācījusies Aizputes vidusskolā un muzicējusi ģitāristu ansamblī.

"Mārtiņš bija ļoti draudzīgs un atsaucīgs gan skolas laikā, gan arī vēlākos gados, kad jau bija kļuvis par lielu mākslinieku,"

atceras Geislere. Pēdējoreiz viņa ar mūziķi tikusies pagājušā gada augustā bijušo Aizputes vidusskolas audzēkņu salidojuma laikā.

"Mārtiņš bija izcils un ļoti apzinīgs skolnieks gan vidusskolā, gan Aizputes mūzikas skolā, kur viņš mācījās. Jau tad varēja paredzēt, ka Mārtiņš kļūs par lielu mākslinieku," atceras Geislere. Deviņdesmito gadu sākumā, kad Geislere mācījusies Cīravas arodvidusskolā un nodibinājusi tur savu grupu, viņa lūgusi Freimanim uzrakstīt kādu dziesmu, ar ko piedalīties tolaik populārajā televīzijas konkursā "Ko tu proti". "Mārtiņš toreiz uzrakstīja vairākas dziesmas, kas ierakstītas kasetē. Ar vienu no tām startējām konkursā," atceras Geislere, piebilstot, ka šī kasete viņai ir saglabājusies un tiek glabāta kā dārga piemiņa.

"Uz Mārtiņu vienmēr varēja paļauties. Ja viņš ko bija apsolījis, nekad neaizmirsa un izdarīja," atceras Freimaņa bērnības draugs Ingars Gudermanis. Pagājušajā gadā pēc drauga aicinājuma Mārtiņš piedalījies Liepājas biedrības "Dižvanagi" rīkotajā labdarības koncertā, un, "ja vien veselība atļautu, būtu piedalījies arī šogad".

Pieminot Freimani, Liepājā noliek ziedus un sveces
Pieminot Freimani, Liepājā noliek ziedus un sveces Foto: www.liepajniekiem.lv

Abus draugus savulaik vienojusi mīlestība uz dzīvniekiem. "Atceros, ka Mārtiņš bērnībā nesa no Aizputes apkārtnes pļavām mājās vardes un tās pētīja.

Tolaik Liepājā bija tikai viens zooveikals un, kad bija izdevība to apmeklēt, mēs pirkām un vedām mājās dažādus dzīvniekus,"

atceras Gudermanis. Viņš stāsta, ka mūziķim jau no bērnības vienmēr mājās bijis kāds dzīvnieks - suņi, papagailis, kāmītis, žurka un citi.

Liepājas 1.ģimnāzijā skan "Tumsas" dziesmas

Tikmēr Liepājas 1.ģimnāzijā skolas radiotīklā šodien starpbrīžos skan Mārtiņa Freimaņa un grupas "Tumsa" dziesmas. Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados pirms pārcelšanās uz Rīgu Freimanis bijušajā Liepājas 1.vidusskolā strādāja par angļu valodas skolotāju.

Jau ziņots, ka Liepājā, Zivju ielā, pie ģitāras skulptūras līdzās Latvijas 1.rokkafejnīcai šodien tiks novietota Mārtiņa Freimaņa fotogrāfija, lai ikviens, kurš vēlas, varētu atnākt nolikt ziedus pāragri mirušā mūziķa piemiņai, sacīja Latvijas 1.rokkafejnīcas īpašnieks un Liepājā pazīstamais mūzikas pasākumu organizators Raivo Mediņš.

Sestdien, 29.janvārī, Liepājā bija paredzēts kluba "Pablo" 14 gadu jubilejas koncerts. Tajā plānoja uzstāties arī Freimanis ar savu grupu, jo "Tumsa" bija viena no trim mūziķu apvienībām, kas šajā klubā spēlējusi jau no pašiem tā pirmsākumiem.

Koncerts jau iepriekš tika atcelts, jo Mārtiņš bija saslimis un nonācis slimnīcā. "Domājām rīkot koncertu, kad Mārtiņš atkal būs uz strīpas," pastāstīja Mediņš.

Mūziķis Mārtiņš Freimanis uzstājas mūzikas un mākslas festivāla "Bildes 2009" jauno grupu un festivāla veterānu kopprojektu koncertā
Mūziķis Mārtiņš Freimanis uzstājas mūzikas un mākslas festivāla "Bildes 2009" jauno grupu un festivāla veterānu kopprojektu koncertā Foto: LETA

Mārtiņa pēkšņā nāve viņam un citiem, kuri viņu pazina, bijusi "pārāk liels šoks".

"Mums Mārtiņš bija vairāk nekā tikai mūziķis.

Daudziem no mūsu komandas viņš bija draugs vēl no skolas gadiem," sacīja Mediņš. Freimanis bijis arī Mediņa rīkotā pludmales festivāla "Baltic Beach Party" himnas melodijas un teksta autors.

Mediņš atklāja, ka pašlaik nav zināms, vai un kad notiks kluba "Pablo" 14.jubilejas koncerts, taču noteikti plānots rīkot Freimaņa piemiņas koncertu. Tā kā tikai nesen saņemta skumjā ziņa par mūziķa nāvi, piemiņas koncerta datums vēl nav zināms.

Jau ziņots, ka šonakt slimnīcā 33 gadu vecumā miris komponists, aktieris, dzejnieks un grupas "Tumsa" veidotājs Mārtiņš Freimanis, informēja "Mikrofona ierakstu" pārstāvis Guntars Račs. Mūziķis pēdējās dienas pavadījis slimnīcā. Iespējams, nāves cēlonis esot gripas komplikācijas. Kā norādīja Račs, "Mikrofona ieraksti" apņēmušies tuviniekiem palīdzēt bēru organizēšanā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu