"Dabasu Durovys" ieraksta "Elpas" dziesmu (17)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

2011. gada februārī latgaliešu rokgrupa "Dabasu Durovys" sadarbībā ar basģitāristu un komponistu Valdi Rundzānu laiž klajā ierakstu "Dziesmiņa par izglābšanu". Dziesmu ar Ojāra Vācieša tekstu komponējis V. Rundzāns 1982. gadā.

Ideja par dziesmas ierakstu radās pērn rudenī, pēc tam, kad "Dabasu Durovys" sadarbībā ar V. Rundzānu piedalījās ar šo dziesmu festivāla "Bildes" Jauno grupu un Bilžu veterānu koncertā, radot jaunu skanējumu izglābtajām vējdzirnavām, dzirnezeram, vecajam velnam, mīlestībai. "Dziesmiņa par izglābšanu" ir viena no pirmajām dziesmām leģendārās rokgrupas "Elpa" repertuārā, savukārt 1984. gadā tā iekļauta koncertprogrammā "Es savā zemē", ar kuru grupa veiksmīgi piedalījās pašdarbības ansambļu zonālajā skatē, izvirzoties uz finālu Liepājā.

Grupai "Dabasu Durovys", kas dzied latgaliešu valodā, šī ir pirmā latviešu literārajā valodā ierakstītā dziesma. Ierakstā piedalījās V. Rundzāns (basģitāra, taustiņi), Egils Kulmanis (balss), Arnis Slobožaņins (balss, ģitāras), Aleksejs Loginovs (bungas), Viesturs Celms (saksofons). Ieraksts veikts A. Slobožaņina mājas studijā Daugavpilī, dziesmu miksēja un māsterēja Edgars Skrāģis.

Daugavpilī izveidotā grupa muzicē piecus gadus, piedaloties koncertos, konkursos un festivālos Latgalē, Latvijā, Lietuvā, Portugālē un ar dziesmām patstāvīgi esot aktīvā rotācijā dažādās Latvijas radiostacijās. 2008. gadā sadarbībā ar “Latgolys producentu grupu” izdots rokgrupas pirmais mūzikas albums „Ļepetņīks” (latviski – taurenis), ko veido 11 kompozīcijas.

Valdis Rundzāns

Valdis Rundzāns dzimis 1958. gada 23. februārī Rīgā, mediķu ģimenē. 1983. gadā Rundzāna vadībā Daugavpilī izveidota grupa "Elpa" kā vokāli instrumentāls ansamblis. Pēc 12 gadu darbības grupa pārtrauca savu darbību līdz ar komponista, solista un taustiņinstrumentālista Jāņa Logina traģisko nāvi. Pēc grupas izjukšanas V.Rundzāns turpināja rakstīt skaņdarbus basam, strādāja līdz 2001. gadam arī savā izveidotajā ierakstu studijā. Grupas "Elpa" mūziķi atkal kopā sanāca 2008. gada sākumā, lai koncertētu V.Rundzāna dzīves 50 un darba 35 gadu jubilejai veltītā koncertā "Basa sirds" Daugavpils rajona Kultūras namā. 2008. gada novembrī rokgrupa "Elpa" piedalījās mūzikas un mākslas festivāla "Bildes" koncertā, kur Rundzāns, klausītāju ovācijām skanot, grupas vārdā paziņoja: "Mēs atgriežamies uz skatuves Jāņa Logina piemiņai!" - kam sekoja arī vairāku dziesmu ieraksti („Labrīt”, „Spītā pacelties”, „Izdzīvot!”), koncerti. Pašlaik V.Rundzāns spēlē arī latgaliešu etnoroka grupā "Laimas muzykanti", Daugavpils Latviešu kultūras centra profesionālajā pūšamo instrumentu orķestrī "Daugava".

Komentāri (17)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu