Tērbatas ielas čūska

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Žilde/TVNET
References: API SITE

Gada sākumā saņēmis Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu par "Dzelteno pastnieku" 1987.gada nekad agrāk neizdoto albumu "Naktis", Ingus Baušķenieks pagājušomēnes atgriezies pie klausītājiem ar savu pirmo soloalbumu kopš 2003.gadā izdotā studijas darba "Viduslaiki". Tam dots nosaukums "Čūska", un tas tapis sešu gadu laikā mākslinieka Tērbatas ielas dzīvokļa analogajā studijā.

Ingus Baušķenieks "Čūska"

(Ingus Baušķenieka ieraksti)

3,5/5

"Čūska" ir desmit kompozīciju apkopojums, kas tapis laika posmā no 2005. līdz pat 2010.gadam Baušķenieka pirms sešiem gadiem izveidotajā Tērbatas ielas studijā. Tieši jaunā dzīvesvieta devusi māksliniekam nepieciešamo impulsu svaigu muzikālu ideju radīšanā, kuru meklējumi, kā intervijā atklāj pats Baušķenieks, kopš "Dzelteno pastnieku" pēdējā albuma "Kaķis" (2003) bija nedaudz apsīkuši.

Jaunā muzikālā virziena sākotnējais dzinulis bija vēlme neatkārtoties, vēlme atrast kādus nosacīti jaunus izteiksmes līdzekļus. Šāds līdzeklis izrādījās elektriskā ģitāra, kas sajūtu ziņā aizveda Baušķenieku uz 1970.gadu beigām, kad bieži klausīti "Deep Purple", "The Doors" u.c. tā laika klasiski rokmūzikas ieraksti. Tā 2005.gadā radās pirmie ģitārmūzikas eksperimenti, no kuriem trīs skaņdarbi iekļauti arī jaunajā albumā.

Tieši septiņu minūšu garā tituldziesma, kuras pamatā viegli reverbrēts elektriskās ģitāras motīvs, uzdod jaunā ieraksta toni -

tas ir tumšs, viegli psihedēlisks ceļojums zvēru, zvaigžņu un spoku pasaulē.

"Nosaukumu es meklēju ļoti ilgi. Es prasīju vienam, otram ... galvenais uzdevums bija salikt dziesmas pareizajā secībā, jo tās radītas dažādos laikos un dažādās sajūtās," stāsta pats Baušķenieks. "Čūska ir paņemta kā pirmā ne bez pamata ... gan dzīve ir metusies, vijusies kā čūska, gan dažādos laikos sarakstītās dziesmas lodā pa albumu kā tādas čūskas."

"Čūska"
"Čūska" Foto: Publicitātes foto

Tomēr ar sekojošo "Tavs smaids" Baušķenieks kāpina tempu un atgriežas sev ierastajā sintezatoru un bungmašīnu pasaulē, kurā skaņdarbus būvē pēc savām formulām, ignorējot "pantiņš, bridžs, piedziedājums" principus.

"Suņu karnevālu" ievada Baušķenieka stāstījums muzikāla fona pavadījumā. Ko līdzīgu Ingus darījis, ieskaņojot režisora Edmunda Jansona animācijas filmiņas "Šķērrocis" stāstnieka balsi. Pats "Karnevāls" ir spocīgs, galvenokārt instrumentāls veidojums, kas tradicionāli tapis ar leģendāro "Atari" mūzikas programmu. Seko trīs ģitārorientēti skaņdarbi "Viedais tukšums", "Tu spokojies man" un "Acīm ciet". Pēdējie divi no minētajiem pat viegli koķetē ar blūza un rokenrola ritmiem. Baušķenieka mēģinājumi ar savu balsi pielāgoties šādam roķīgam formātam, manuprāt, īsti nenostrādā ... izklausās samocīti. "Acīm ciet", šķiet, ir vienīgais skaņdarbs albumā, kurā dzirdamas arī kādas fona balsis.

I.Baušķenieka analogā skaņu darbnīca
I.Baušķenieka analogā skaņu darbnīca Foto: Jānis Žilde/TVNET

Arī sekojošais "Sniegs" ir savdabīgs Baušķenieka blūzs bungmašīnas pavadījumā, kura pamatā taisns blūzīgs ģitāras rifs, spuraini akordi un pa vidu pietiekoši abstrakts un vienlaikus savā būtībā primitīvs ģitāras solo.

Viens no albuma spēcīgākajiem skaņdarbiem, manuprāt, ir instrumentālais "Krokodilu deja", kurā atrasts balanss starp ģitārām un sintezatoriem. Arī abi plati noslēdzošie skaņdarbi "Mēness klajumā (Abari Gani)" un "Zibens aptumsums" ir ieraksta spēcīgākie brīži. "Mēness klajumā (Abari Gani)", starp citu, ir vienīgais skaņdarbs, kurā Baušķenieks atsevišķās vietās izmantojis savu 1980.gadu lenšu griešanas un lipināšanas tehniku. "Zibens aptumsumā" tiek iestrādāts lasījums no skaidrojošās vārdnīcas, radot asociācijas ar grupas "Jumprava" skaņdarbu "Ēna", kurā arīdzan vārda nozīmi dziesmas vidū rečitē Aigars Grāvers.

Saturiski albumā daudz tiek izmantotas dažādu dzīvu būtņu alegorijas (suņi, čūskas, krokodili u.c.), kas vienmēr bijis raksturīgs Baušķenieka daiļradei. "Tas ir aiz valodas nabadzības," skaidro pats mākslinieks.

Kopumā klasisks Baušķenieka ieraksts, kuram, manuprāt, pietrūkst kādu divu melodisku, nesošu, nosacīti radiodraudzīgu skaņdarbu, kā "Čības" vai "Zvēri nāk". Labā ziņa - Ingus intervijā apsolīja, ka "Čūskas" turpinājums tik ilgi nebūs jāgaida. Viņš jau ir apzinājis nākamā albuma pirmās aprises.

Izdošanas datums - 21.04.2011.

Dziesmu saraksts

1. Čūska

2. Tavs smaids

3. Suņu karnevāls

4. Viedais tukšums

5. Tu spokojies man

6. Acīm ciet

7. Sniegs

8. Krokodilu deja (instr.)

9. Mēness klajumā (Abari Gani)

10. Zibens aptumsums

Interviju ar Ingu Baušķenieku "TVNET Mūzika" lasiet jaunnedēļ!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu