Latvijā ražoti mikrofoni iekaro pasaules mūzikas industriju

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

"Tik labu bungu skaņu es vēl neesmu dzirdējis," savam skaņu inženierim atzinās "Foo Fighters" bundzinieks Teilors Hokinss, pasaules līmeņa rokzvaigzne, kura vārds komentārus neprasa. Savu sajūsmu viņš pauž par Latvijā, tepat Mārupē ražotajiem "JZ Microphones". Aiz šiem iniciāļiem stāv Juris Zariņš. Viņa uzņēmums kā līdzīgs ar līdzīgu konkurē ar pasaules vadošajiem ražotājiem un, cenšoties iegūt līdzīgu skanējumu, šos mikrofonus atdarina citas kompānijas.

"JZ Microphones" ēkas gaitenī pie sienas izstādīti vairāki atzinības raksti un publikācijas par Zariņa radīto produkciju. Par balvu un diplomu klāstu, kas redzams paša izgudrotāja kabinetā, nesarktu arī dažs labs slavens sportists. Sarunas laikā pieskaramies tādai sāpīgai tēmai kā valsts attieksme pret pašmāju uzņēmējiem.

Savulaik, lūdzot palīdzību uzņēmuma aizsargāšanā, lai tas nenonāktu ASV rokās, saņemts varasvīru atteikums, sakot, ka tas jau ir privātbizness. Gūstot panākumus, valdības attieksme krasi mainījusies. Zariņš pāris sekunžu laikā atrod un ar ironisku smaidu uz galda novieto 2009.gadā saņemto balvu, uz kuras rakstīts "Latvija var!", un norāda uz sienu, kur piekārta kopbilde ar Valdi Zatleru.

Vispamanāmākā izgudrotāja kabinetā ir pasaules karte, uz kuras ar oranžiem punktiem atzīmēti "JZ Microphones" iekarojumi – valstis, kurās uzņēmums izvērsis savu darbību. Visgrūtāk pagaidām bijis ielauzties konservatīvās Lielbritānijas tirgū, kur, kaut arī neviens to atklāti neatzīst, latviešu produkciju patiesībā jau izmanto. "Turklāt tagad pēc grautiņiem viņiem vajadzēs daudz jaunu mikrofonu," smejas izgudrotājs.

Palīdz pieredze juvelieru rūpnīcā

Pašā rūpnīcā, kur top pasaules mūzikas autoritāšu iecienītie mikrofoni, ieeja tomēr tiek atteikta. Zariņš paskaidro, ka ienākšana pasaules tirgus apritē radījusi veselu virkni problēmu. Sākot ar vareno kompāniju negatīvo attieksmi pret mazo Latvijas uzņēmumu un beidzot ar citu firmu vēlmi kopēt Latvijā radīto produkciju. Šeit izgudrotājs atceras repliku, ko viņam izteicis konkurējošās firmas, viena no vadošajām pasaules mikrofonu ražotājiem, "Neumann", pārstāvis:

"Ja jūsu produktus atdarina, tātad tiem ir vērtība."

Pie mikrofonu ražotnes Zariņš nav nonācis kādas ašas idejas ietekmē, bet gan ilggadēja darba rezultātā. Viņa tēvs bijis profesionāls juvelieris, un arī pats izgudrotājs pēc Politehniskā institūta absolvēšanas 15 gadus strādājis Rīgas juvelieru rūpnīcā un vēlāk bijis arī modelists (par to atgādina rūpnīcā daudzviet esoši lidmašīnu modelīši), kā arī darbojies ar metāla apstrādi. Mikrofons radies, sakombinējot kopā visas šīs lietas - elektroniku, mākslu, dizainu un inženiera tehniskās spējas. "Tehnoloģisko lomu es varu izpildīt vienpersoniski," apliecina "JZ Microphones" radītājs.

Zariņš: labi, ka neesmu mūziķis

Ar mūziku viņš nav bijis saistīts un uzskata to par savu veiksmi. Zariņš sevi drīzāk raksturo kā ļoti pragmatisku tehniķi, kas analizē skaņu, izpildījumu, līmeņus. Visu to, kā šī mūzika ir "apģērbta".

"Tas [ka neesmu mūziķis] ļauj man būt objektīvam un no malas nesaukt: "O, Gāga!" Manuprāt, māksliniekam nav nozīmes. Labāk lai produkts runā pats par sevi."

"JZ Microphones" unikālo skanējumu veido pareizs dizains un kapsula, kas tiek dēvēta arī par mikrofona sirdi. Tā nodrošina pareizu skaņas producēšanu, lai neveidotos atpakaļejošie viļņi un skaņas reverberācijas. "Ar pilnu atbildību varu teikt to, ka esam viena no trijām pasaules firmām, kas kontrolē šo kapsulu," teic Zariņš.

Lai gūtu panākumus, jāiedraudzējas ar industrijas "haizivīm"

Lai produkts iekarotu globālo tirgu, nepietiek vien ar nevainojamu kvalitāti. Mikrofonu nonākšanai līdz tādiem mūzikas industrijas cilvēkiem kā 13 "Grammy" balvas ieguvušais skaņu inženieris Rafs Sardins (atbildīgs par Lēdijas Gāgas jaunāko ierakstu "Born This Way"), Braiens Kalstroms, kurš strādājis ar "Alice In Chains" un "The Offspring", un Endijs Gils (producējis "U2", "The Strokes", arī pašmāju "Detlef Zoo") galvenais ir personiskās attiecības.

"Kamēr tu nekļūsti par draugu vai čomu viņiem, tikmēr lielu daudzumu problēmu nemaz nevar atrisināt. Vairums inženieru neizmantos jaunu produktu, ja tu neaizbrauksi pie viņiem, neiepazīsies, neiedzersi aliņu un neizstāstīsi, kā tas viss strādā," skaidro Edijs Rudzis, uzņēmuma pārdošanas direktors.

"Galvenais ir tikt kontaktā ar šiem cilvēkiem. Pārsvarā māksliniekus neinteresē, kur viņiem jādzied, ne arī viņi saprot, kas ir laba vai slikta skaņa. Skaņu inženieris ir tas, kurš uztaisa to par augstākā līmeņa dziesmu,"

viņš turpina. Šo iemeslu dēļ "JZ Microphones" pārstāvji vismaz divreiz gadā personīgi apciemo ASV, bet Eiropas valstis tiek apmeklētas vēl biežāk.

Nepazīst Kristīnu Agileru

Tiekoties ar mūzikas biznesa cilvēkiem un apmeklējot ierakstu studijas, gadījies sastapt arī pasaules mēroga mūziķus. Edijs reiz studijā iepazīstināts ar kādu vienkārša izskata meiteni, kura tobrīd iedziedājusi savas dziesmas. Neko daudz nenojaušot, viņš turpinājis sarunas ar saviem pavadoņiem un tikai pēc piecām dienām atskārtis, ka tā bijusi Kristīna Agilera. Citreiz kādā izstādē sastapti "bītls" Ringo Stārs un "U2" līderis Bono.

Kompānijas pārdošanas direktors Edijs Rudzis atzīst, ka interese Latvijā par "JZ Microphones" produktiem pagaidām ir neliela
Kompānijas pārdošanas direktors Edijs Rudzis atzīst, ka interese Latvijā par "JZ Microphones" produktiem pagaidām ir neliela Foto: TVNET

Mūziķi neskopojas arī ar komplimentiem. Atzinīgus vārdus nesen izteicis grupas "Foo Fighters" bundzinieks Teilors Hokinss. Viņš, nenojaušot, ka pavasarī izdotā albuma "Wasting Light" skaņu celiņus ierakstījis ar Latvijā ražotajiem "BT-201" un "Violet" līnijas (tos izplata Igaunija) mikrofoniem, skaņu inženierim atzinās: "Tik labu bungu skaņu es vēl neesmu dzirdējis."

Latvijā pagaidām vēl neatzīti

Paradoksāli, bet Latvijā par "JZ Microphones" līdz brīdim, kad klajā nāca Lēdijas Gāgas albums (skatīt resursos), dzirdēts maz. To savā ziņā izskaidro nelielais pašmāju mūzikas tirgus un tendence, ka šos produktus Latvijā iegādājas tie, kam mūzika ir hobijs, nevis augsta ranga profesionāļi kā ASV. "Tie, kas pelna naudu, nav gatavi investēt un attīstīt savu darbību. Savukārt hiphopa cilvēki, kas pa dienu strādā, bet naktī pagrabā taisa mūziku priekš sevis, saprot, ka viņiem ir nepieciešams mikrofons (šajā žanrā daudz izmantots "Black Hole" – red.), lai savās dziesmās dabūtu pilnīgu artikulāciju," skaidro Rudzis.

Šajā ziņā izņēmums ir grupa "Instrumenti", kas augusta beigās gaidāmā albuma "Tru" ierakstā izmantojuši "Vintage" sēriju, kā arī "Black Hole" modeli. "Šiem mikrofoniem ir savs raksturiņš un dažādas nianses, kuras citi mikrofoni varbūt palaistu garām," salīdzinot jauno ierakstu ar iepriekš iedziedāto mūziku, teic vokālists Jānis Šipkēvics.

"Tie nolasa smalkas dikcijas lietas, elpas un parāda pilnu spektru. Man arī tīri labi patīk, ja muzikālās kompozīcijas netiek pārpulētas. Tādas nepieradinātas balss nianses man liekas daudz interesantākas un dabiskākas. Ja balsī, kā arī mūzikas instrumentos ir kādas interesantas un fifīgas nianses, tas mikrofons ir spējīgs tās attēlot."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu