No traģēdijām ASV un Eiropas festivālos neesam pasargāti arī mēs

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nepilnas nedēļas laikā pasaulē nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ notikušas divas traģēdijas, kad, sabrūkot skatuvei, dzīvību zaudējuši vairāki cilvēki. No šādiem riskiem pasargāti nav arī pašmāju koncertu rīkotāji un apmeklētāji. Kā TVNET norāda Latvijas koncertdzīves virtuvi labi pārzinošais skaņu režisors Didzis Simanovičs, skatuves drošības jautājumi nereti tiek atstāti otrajā plānā.

Apdraudējums rodas, ja vējš sasniedz 20 metrus sekundē

Ar dažu dienu intervālu dzīvību zaudējuši desmit koncertu apmeklētāji ASV un Beļģijā. Pagājušosvētdien, vēl nesākoties kantri dueta "Sugarland" koncertam, spēcīgas vētras laikā sagāzās skatuve Indianapolisā, prasot piecu cilvēku dzīvības. Ceturtdien tāds pats liktenis piemeklēja piecus Beļģijas rokfestivāla "Pukkelpop" apmeklētājus, kad vētras laikā sabruka divas skatuves. Šie notikumi rosina uz diskusijām par to konstrukciju drošību kā pasaules, tā pašmāju mērogā.

Aculiecinieku uzfilmētajā videomateriālā no svētdien notikušās traģēdijas ASV redzams, ka atsaites, kas nodrošina konstrukcijas stabilitāti, nav uzstādītas pietiekamā daudzumā. Šādu viedokli sarunā ar TVNET pauž Gatis Kidals, skatuves konstrukciju un skaņu ekipējuma uzņēmuma "GaCo" valdes loceklis.

Vēja brāzmām sasniedzot 20 metrus sekundē, apdraudējums var rasties pat visdrošāko un kvalitatīvāko firmu konstrukcijām. "Tas ir liktenis, no kura var neizbēgt. Tilti un debesskrāpji arī grūst," viņš saka.

Latvijā konstrukciju drošību nereti atstāj otrajā plānā

Skaņu režisors Didzis Simanovičs, kurš atbildīgs par vairāku pašmāju izpildītāju (piemēram, Gustavo, "Satellites LV") skanējumu un labi pārzina koncertdzīves virtuvi, atzīst – Latvijā skatuves drošībai netiek pievērsta pietiekami liela vērība. Šos jautājumus, tāpat kā citās valstīs, vajadzētu uzraudzīt un kontrolēt speciālam dienestam. Pašmāju koncertu un pasākumu skatuves daudzviet joprojām nodrošina tā dēvētie kaktu kantori, kam ir problēmas ar licencēm, norāda Simanovičs.

"Latvijas koncertu rīkotāji izvēlas ietaupīt. Viņi izvēlas labākas tumbas vai samaksā vairāk par gaismām, bet mazāku uzmanību pievērš konstrukcijām, kas var apdraudēt cilvēkus."

Kā pozitīvu piemēru viņš min rokfestivāla "Pīlādzis" lielo skatuvi, kuras pamatkonstrukcija uzbūvēta no betona. "Ja vērtējam drošību desmit ballu skalā, tai noteikti pienākas deviņi. Mobilajām skatuvēm būtu maksimums seši vai septiņi," spriež skaņu režisors.

Lai arī dabas stihijas ASV un Beļģijas festivālu "Pukkelpop" piemeklēja ļoti pēkšņi, koncertu un pasākumu rīkotājiem apmeklētāji ir jāprot evakuēt laikus un operatīvi. Uznākot lielam vējam, svarīgi ir arī atbrīvoties no skatuvei apkārt esošajiem sietiem un ļaut, lai vējš pūš tai cauri.

Laika apstākļu dēļ maina "SummerSound" norisies laiku

Apmeklētāju evakuēšanu no Ventas krastmalā esošās skatuves pagājušogad nopietni apsvēruši Ventspils pilsētas svētku organizētāji. Tobrīd vēja stiprums bijis aptuveni 15 metri sekundē. Spēcīgās brāzmas un negaiss nepatīkami pārsteidzis arī šovasar Liepājā notiekošā festivāla "SummerSound" apmeklētājus, mūziķus un pašus organizatorus. Organizētājiem nācās apturēt darbību dīdžeju teltī, kuru 21 metru sekundē stiprais vējš pēc aculiecinieku stāstiem esot "aiznesis pa gaisu".

Tieši neprognozējamie laika apstākļi ir galvenais iemesls, kāpēc "SummerSound" norises laiki nākamgad no jūlija beigām pārcelti uz mēneša sākumu.

"Skatoties pēdējo gadu pieredzi, jūlija beigās Liepājā vienmēr ir šādas neprognozējamas vētras. Pagājušogad, kad notika "Beach Party", lielās skatuves sāns nolocījās, vēl citā gadā pat nācās pārtraukt pasākumu,"

sarunā ar TVNET paskaidro festivāla rīkotājs Uldis Akselrods. "SummerSound" norisi jūlija sākumā viņš vēlējies jau šogad, bet šajā laikā Liepāja uzņēma arī pasaules čempionātu U-19 basketbola izlasēm. Divus liela mēroga notikumus ar esošo pilsētas infrastruktūru nav bijis iespējams nodrošināt.

"Slikti laika apstākļi izklaides biznesā vienmēr saistās ar risku. Gan skatuvei, gan teltīm, jebkurai struktūrai ir kaut kādi tehniskie ierobežojumi. Pakalpojumu sniedzējiem, kuri uzstāda šīs konstrukcijas, ir jāaprēķina un jāparedz vēja ātrumi, kādos tas viss vairs nav droši," norāda Akselrods.

Beļģijas festivāla "Pukkelpop" rīkotāji atzīst, ka par tik spēcīgas vētras tuvošanos meteorologi viņus nav brīdinājuši. Neprognozējami un nepastāvīgi laika apstākļi ir globālās sasilšanas radītas sekas, par ko šovasar var pārliecināties arī Latvijā. Līdzīgas dabas stihijas var atgadīties arī nākotnē, tāpēc pašmāju koncertu un pasākumu rīkotājiem, lai neatbaidītu savus potenciālos apmeklētājus, ar drošības jautājumiem nākotnē būs jārēķinās arvien nopietnāk.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu