Latvijas mūziķi bieži kļūst par zagļu upuriem

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LNT sižets

Šogad no garnadžu pastrādātajiem noziegumiem cietuši vairāki pašmāju mūziķi. Šķiet, sāpīgākās zādzības skārušas dziedātāju Ivo Fominu un pazīstamo bundzinieku Gundaru Lintiņu, kuriem nozagtas automašīnas, dažkārt ar visiem tajās esošajiem instrumentiem un aparatūru.

Pazūd toijota un ekskluzīvi šķīvji

Naktī uz 20. oktobri Ādažu novadā savas automašīnas zādzību konstatēja bundzinieks Gundars Lintiņš, kurš ik svētdienu redzams TV3 šovā "Mūsu zelta dziesmas". Mūziķim nozagta sudrabkrāsas "Toyota Corolla Verso", kura bija trīs gadus veca. Sāpi par nozagto pastiprina fakts, ka tajā bija arī instrumenti.

"Esmu firmas "Meinl" [reklāmas] seja Latvijā, un man tika piešķirti profesionālās klases šīs firmas šķīvji. Arī tie bija mašīnā. Vēl tur atradās solo bungas, bungu pedāļi un statīvi. Šobrīd spēlēju ar savu rezerves komplektu," "VZ" atklāja Lintiņš. "Šobrīd kārtoju visas formalitātes ar apdrošinātājiem un "Meinl" pārstāvjiem Latvijā: skaidroju, ka šķīvji man nozagti, nevis es tos esmu kaut kur pazaudējis vai pārdevis. Ceru, ka man nebūs jāmaksā par to nozagšanu." Lintiņš arī seko tam, vai kāds nemēģinās nozagtos instrumentus notirgot kādā no sludinājumu portāliem.

"Man jau liekas, ka esmu kritis par upuri tiem, kas specializējas tieši uz toijotām.

Nezinu, varbūt visi instrumenti jau ir kaut kur izmesti un nonākuši atkritumos," sprieda bundzinieks. Viņš gan nezaudē cerību, ka policijai tomēr izdosies atrast gan viņa auto, gan vērtīgos instrumentus, bez kuriem skatuves gaitas ir apgrūtinātas. Ja kāds manījis sudrabkrāsas "Toyota Corolla Verso" ar valsts reģistrācijas numura zīmi HA-8877, mūziķis lūdz ziņot policijai – jebkura informācija var palīdzēt notvert zagļus.

Ar busiņu vairs necer redzēties

Dziedātāja Ivo Fomina komanda nepatīkamu pārsteigumu piedzīvoja 27. maijā. Kad pēc koncerta grupas šoferis palika Imantā, lai no rīta dotos uz Liepāju, tika nozagts Fomina grupas "Volkswagen" mikroautobuss. Vēl vasarā mūziķis bija optimistiski noskaņots un cerēja spēkratu atgūt – viņš pat saņēma zvanu no Vācijas, kurā kāds kungs pastāstījis, ka Polijā pie robežas aizturēts tādas pašas markas braucamais, kuram pie stūres bijis kāds lietuvietis. Diemžēl tas nebija Fomina grupas zilais busiņš. "Nekādas ziņas par busiņu vairs neesmu saņēmis. Laikam jau tas brauc kādus nezināmus ceļus, es pat vairs īsti neceru to atgūt," VZ atzina Fomins. "Vasarā koncerttūrē mums nācās busiņu nomāt un maksāt par īri, jo mūsu braucamais tā arī netika atrasts," skumji noteica Fomins. Ja nu šādā situācijā var saskatīt kaut ko pozitīvu, tad vienīgi tajā apstāklī, ka no skatuves inventāra transportlīdzeklī bija palikuši tikai daži apģērba gabali un kādi pāris mediatori. "Paldies dievam, visus instrumentus mēs naktī bijām paņēmuši sev līdzi," teica Fomins. Starp citu, viņš laikam kaut kā piesaista zagļus: kad pirms pāris gadiem Ventspilī notiekošās "Muzikālās bankas" norises laikā tika apzagti vairāki mūziķi, Fomins bija viens no vispamatīgāk cietušajiem.

Pie mūziķiem ciemojas idioti

Pavisam nesen, 10. oktobrī, zagļi pabijuši arī grupas "Dzelzs vilks" bundzinieka Mārča Judža privātmājā Ķekavā. Nozagta viņa automašīna "Peugeot 607", nozagtas arī vērtslietas, motorzāģis un pat... koka žirafīte.

"Manuprāt, viņi bijuši visai sekli savā domāšanā:

viņi ņēmuši pilnībā visu un zaguši. Un tomēr, ja stāv liels sudraba šķīvis, ko viņi ir atstājuši, bet tā vietā paņemta koka žirafīte, tad viņi ir idioti," raidījumam "Degpunktā" stāstījis bundzinieks. Garnadži mūziķa atvilktnē atraduši arī auto atslēgas un nozaguši Judža automašīnu ar valsts reģistrācijas numuru GG-8553. "Tā uzreiz krīt acīs: liela, pelēka ar lauviņu priekšā. Es ceru, ka kāds būs pamanījis zagļus aizbraucam ar šo mašīnu," teica mūziķis. Viņš ir visai skeptiski noskaņots pret policijas iespējām atrast zagļus un šobrīd sācis sava veida sacīkstes, kuram ātrāk izdosies atrast kramplaužus – pašam vai likumsargiem.

Starp citu, zagļi no idiotu pulka (vai otrādi) pērn pavasarī pabijuši arī grupas "Auļi" mēģinājumu telpā. Par garīgu nepilnvērtību (vai teicamu muzikālo gaumi) liecina fakts, ka nebija aizstiepta ne šajās telpās esošā apskaņošanas aparatūra, ne instrumenti, ne citas vērtīgas lietas – nozagti tikai 30 "Auļu" kompaktdiski...

Apzagti tiek arī citi

Dažkārt mūziķi nonāk cietušo lomā sagadīšanās pēc, tas ir, garnadži nemaz nezina, cik vērtīgs laupījums nonācis to nagos, bet ir arī gadījumi, kurus par nejaušību nu nekādi nevar nosaukt – skaidri redzams, ka zagļi zinājuši, pēc kā devušies. Piemēram, pērn pavasarī tika krietni aptīrīta "death doom metal" grupas "Frailty" studija Pērnavas ielā 47 – nozagtas vairākas ģitāras, to pedāļi, pastiprinātājs un citas lietas. Tāpat no zagļu uzlidojuma cietusi arī pazīstamā producenta Ginta Lundberga ierakstu studija. Savukārt pirms pāris gadiem apzagta grupas "S.P.B." ierakstu studija Pārdaugavā – pazuda sintezatori, skaņu aparatūra un cita tehnika, kā arī dators ar jauno dziesmu idejām. Kā šī lieta beidzās? "Nekā nebeidzās," "VZ" atzina grupas (tagad tā saucas "The Sound Poets") līderis Jānis Aišpurs. "Kad kādu gadu pēc zādzības prasīju policijai, kas notiek ar šo lietu, tad man atteica: "Nūūū, tik ātri jau tas nenotiek!" Kopš tā laika neesmu vairs interesējies." Par laimi, studija bijusi apdrošināta, tāpēc mūziķu materiālie zaudējumi bijuši minimāli, bet morālie – tik un tā neatlīdzināmi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu