Pilsētā izbēdzis dzelzs dzīvnieks (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Pagājušo pirmdien, 21. novembra pievakarē kamerteātrī «Artelis» savu divpadsmito studijas ierakstu uzsauca pašmāju grupa «Dzelzs vilks». Vakara gaitā tika teikti daudzi pateicības vārdi, dzerts vīns, dalīta 20 gadu jubilejas torte, taču galvenais - tika spēlētas dziesmas no jaunās plates «Dzīvnieks pilsētā». To divos vārdos varētu raksturot kā enerģisku un elektronisku disko.

Dzelzs vilks «Dzīvnieks pilsētā»

(«Upe tuviem un tāliem»)

4/5

Jau ar pirmajām taktīm gan koncertā, gan arī klausoties ierakstā, «Dzelzs vilks» pārsteidz ar uzsvērtu sintezatoru klātbūtni, kustīgiem diskoroka ritmiem un pulsējošu, grūvīgu basa līniju. Tam visam pāri teju repojošs jeb, citiem vārdiem, deklamējošs grupas solista Jura Kaukuļa melodisks rečitatīvs. Jau ievadošais albuma skaņdarbs «Saites sociālas» iesākas ar abstraktu, kinematogrāfisku sintezatora tēmu, kas droši iederētos, piemēram, 1982. gada kulta filmas «Blade Runner» ("Pa asmeni skrejošais") filmas skaņu celiņā, un Kaukuļa deklamāciju par «nāvi, kas pastaigājas», kas vēlāk tiek izrotāta ar dažādām elektroniskām dekorācijām.

"Dzelzs Vilks" Matīsa tirgus gaļas paviljonā
"Dzelzs Vilks" Matīsa tirgus gaļas paviljonā Foto: Publicitātes foto

Katrs otrais skaņdarbs albumā iesākas tieši ar Kaspara Tobja sintezatora motīvu. Arī sekojošais smagais disko "Sāksim no jauna" ieturēts Depeche Mode, Editors (pēdējā albuma) sintpopa estētikā.

Tobja acīmredzamā mīlestība pret elektroniskās mūzikas pionieru Žana Mišela Žāra (Jean Michel Jarre) un «Kraftwerk» mūziku, Kaukuļa izteiksmīgā deklamācija, jaunā basģitārista Kārļa Alviķa aizraušanās ar disko un Mārča Jundža stabilā bungu spēle ideālā kombinācijā saplūst kopā, manuprāt, albuma jaudīgākajā dziesmā «Viņa grib tik daudz».

"Dzelzs Vilks" taustiņinstrumentālists Kaspars Tobis ar savu elku Žanu Mišelu Žāru Kauņā
"Dzelzs Vilks" taustiņinstrumentālists Kaspars Tobis ar savu elku Žanu Mišelu Žāru Kauņā Foto: TVNET

«Laika ziņās solīts šonakt nepastāvīgs laiks, sildi mani man ir auksti, man bez tevis salst,» sev raksturīgā manierē dziesmas lēnajā disko piedziedājumā divās oktāvās sauc Kaukulis. Dziesma šovasar lieliski izskanējusi dažādos rokfestivālos, taču arī iekonservētā veidā saglabājusi savu nervu.

Tekstu ziņā Kaukulis palicis uzticīgs pats sev - "ķēdes", "nakts", "reibums", "kailums" u.tml. No jauna tēmu loku paplašinājusi virtuālās pasaules estētika (īpaši "Saites sociālas").

Netrūkst arī humora: «Mēs ielēcēm gultā... Jā, tas ir Sesks,» albuma četru dziesmu disko bloku noslēdz gotiskais (ar vokodera dekoriem) sintīpopa hits «Sesks».

""Dzīvnieks pilsētā" ievedis "Dzelzs vilku" nākamajā gadu desmitā, šeit skaņu tehnoloģijas spēlē lielu lomu, dziesmu teksti ievelk šīs pasaules virtuālajās un reālajās kaislībās. Enerģisks un smags disko, dziesmas, ko klausīties un dzīvot līdzi. Tāds Dzīvnieks - tāds Dzelzs vilks," par jauno albumu teic Juris.

"Dzīvnieks pilsētā"
"Dzīvnieks pilsētā" Foto: Publicitātes foto

Mažorīgas noskaņas albumā atgriežas ar «Patīk patīk», kas varētu būt kāda «Dzelteno pastnieku» nozaudēta skaņdarba jaunklāta versija, bet disko ritmi ir atpakaļ ar «kjūrīgo» («The Cure») «Sieviete, nāc!». «The Cure» albumam «Wish» (1992) raksturīgais ritmiskais zīmējums, ģitāras motīvs caurstrāvo arī «Aizliegumus likumus», savukārt aktuālais singls «Sveši» ievirza albumu savā noslēguma fāzē. Punktu pieliek akustiskais «Lielpilsētas naktis» ar melodisku ģitāras solo, kuru būtu varējis ierakstīt arī albuma skaņu inženieris, bijušais grupas «Jauns Mēness» ģitārists Gints Sola.

Kopā ar līdzproducentu Gintu Solu albums ierakstīts Siguldā - pilsētā, kura tiek reklamēta arī albuma bukletā. «Sigulda aizrauj!» vēsta reklāmas lapiņa, kuru rotā kamaniņu braucējs un Turaidas pils. Albuma vāka foto (autors Kristaps Kalns) savukārt tapis Rīgā, Matīsa tirgus gaļas paviljonā, kur šogad Mākslas dienu ietvaros uzvesta koncertizrāde «Zoopera. Dzīvnieks pilsētā».

"Dzīvnieks pilsētā", iespējams, ir grupas līdz šim labākais veikums (blakus "Uijā uijā nikni vilki") - tajā veselīgās proporcijās balansē popmūzikas, rokmūzikas, metāla un industriālās mūzikas elementi. Nemitīga muzicēšana (arī ar alterego "Zelta vilks"), mērķtiecība un 20 gadu garumā uzkrātā pieredze ir albuma galvenie balsti.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu