Elizabete Balčus izjāj koka zirgā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET
References: API SITE

23. novembrī mūzikas veikalā Randoms, Kaļķu ielā 4, tika prezentēts jaunās pašmāju mūziķes un dziedātājas Elizabetes Balčus debijas mazalbums (EP) albums "Wooden Horse". Šī diena Elizabetei bija zīmīga vēl viena iemesla dēļ - albuma prezentācijas koncerts sakrita ar dziedātājas 21 gada jubileju.

Veikala "Randoms" rīkotajā pasākumā "Randoms dīvānvakars" Elizabete kopā ar grupu intīmā, mājīgā atmosfērā (meitas dzimšanas dienā klāt bija arī Elizabetes vecāki un tuvākie draugi) nospēlēja visas sešas jaunajā mazalbumā iekļautās dziesmas, cienāja ar vīnu, siera cepumiem un svētku torti.

Kā albuma bukletā raksta pati māksliniece, šis ieraksts ir īss ceļojums starp iedomāto un īsto pasauli.

"Par to, kā mēs citiem piešķiram iedomātā tēla veidolu un dzīvojam saskaņā ar savu ilūziju, klusībā meklējot ceļu uz patiesību, kas darītu brīvu," teikts mākslinieka Ģirta Libeka gaumīgi noformētajā kompaktdiskā.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Vakara gaitā Elizabete paspēja pateikt paldies arī visiem jaunajā projektā iesaistītajiem - gan vokāla pedagogam, gan mammai un tētim.

Daudzsološa debija: Elizabete Balčus "Wooden Horse"

(Elizabete Balčus)

3.5/5

Pēdējos gados pašmāju mūzikā spilgti debitējušas vairākas jaunas dziedātājas, kas muzicē akustiskā neofolka žanrā. Jāmin gan romantiskā Alise Joste, gan jaunā Laura Lō jeb Laura Ločmele. Šajā muzikālajā rāmītī labi iederas arī Elizabete, kas pirms tam (arī vēl tagad) ne tik plašai auditorijai pazīstama kā meiteņu "dūdiņroka" grupas "Sus Dungo" dalībniece.

Pirms pāris mēnešiem, klausoties un vērojot "Sus Dungo" koncertā, uz brīdi radās sajūta, ka esmu nokļuvis kādā vidusskolas mūzikas klases audzēkņu koncertā: katra meitene piesēdināta pie sava izvēlētā mūzikas instrumenta, uz skatuves milzīga arfa, akordeons, flauta, ģitāras, vijole, metalofons. Protams, skaisti, sievišķīgi, jutekliski, romantiski, bet diemžēl arī pārāk akadēmiski un mazliet haotiski.

Savā pirmajā solo sānsolī Elizabete ir saglabājusi šo trauslo, varbūt pat mazliet bērnišķīgo, naiva optimisma caurstrāvoto sajūtu, saglabājot arī "Sus Dungo" raksturīgo muzikālo aranžējumu, tomēr vienlaikus spērusi soli tālāk pati savas identitātes meklējumos.

Elizabete Balčus EP prezentācijā veikalā "Randoms"
Elizabete Balčus EP prezentācijā veikalā "Randoms" Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

"Wooden Horse" ir daudzsološa debija, ieraksts, kurā saplūst Elizabetes šarms, muzikalitāte, vizuālā domāšana un netverams gaisīgums. Protams, kā tas bieži raksturīgi jauniem māksliniekiem, radošās darbības sākumā zināmu drošību sniedz dziedāšana angliski, taču arī šo barjeru ar laiku iespējams pārvarēt un atrast tikai sev raksturīgo muzikālo valodu un skanējumu.

Koncertā Elizabetei, kas pati spēlēja taustiņus un dziedāja, palīdzēja arī brīnišķīgās arfas stīgas, metalofons, čells un perkusijas. Arfas klātbūtne, protams, rosināja asociācijas ar ekscentrisko Sanfrancisko dīvu Džoannu Ņūsomu (Joanna Newsom), bet klavieru akordu piesitieni (dziesmā "Dead Fish") lika manīt, ka Elizabetei noteikti nav sveša krievu izcelsmes dziedātājas un pianistes Regīnas Spektores (Regina Spektor) daiļrade.

Dziesmas tapušas 2010. gadā un, kā apgalvo Elizabete, ir nosapņoto melodiju vai vīziju attēlojums. EP albuma ierakstā piedalījās pati Elizabete Balčus (vokāls, klavieres, flauta, metalofons), viņas māsa Kristiāna Balčus (čells), Elizabeta Angelika Lāce (arfa), Liene Dravniece (akordeons), Undīne Balode (čells), Anneli Arro (perkusijas), Edgars Vaivods (timpāni). Albums, kurā iekļautas sešas mūziķes komponētas dziesmas, ierakstīts "Studio 55" sadarbībā ar Silvestru Zemgalu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu