Tramplīni: «Ir diezgan OK, kad saitēm sien»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Latvijā ir nožēlojama un nabadzīga mūzikas dzīve, tā varētu šķist, aplūkojot šā gada Eirovīzijas nacionālo pusfinālu pretendentus. Taču tā gluži nav! Pagājušā gada nogalē ar kvalitatīvu, saturīgu, melodisku un visādi citādi brīnišķīgu studijas albumu pie klausītājiem atgriezās «Tramplīni».

Tramplīni «Švīkas»

(Klausule)

4,5/5

Reizēm kļūstu nikns (tas nenāk par labu manai veselībai - apzinos), ka Latvijas radio viļņos biezā slānī dārd kaut kādi otrās šķiras pašmāju popmūzikas atkritumi, bet patiesas, vienlaikus kvalitatīvas muzikālas vērtības tiek vienkārši ignorētas. Labi, saprotu, kāpēc «Baložu Pilni Pagalmi» nav spējuši ielauzties radio (neskatoties uz izcilām dziesmām un tekstiem, Māris Šverns spītīgi ierakstos dzied šķībi). Mierinājums - viņu dziesmas turpinās dzīvot citu mūziķu izpildījumā (pirmā lakstīgala - Mofo «Rakstāmgads»). Saprotu, kāpēc tā īsti neizdevās no zemes atrauties pirmajiem «pašmāju Coldplay» - grupai «Metanoia» (iespējams, reliģiskais fons), arī «Audience Killers» tā īsti nevarēja atrast savu lobiju pašmāju šovbiznesa ķēķī, bet kāds ir mediju attaisnojums tam, ka grupa «Tramplīni» vēl joprojām plašākai auditorijai ir būtībā nezināma?

1990.gados «Tramplīni» (pirms tam «Palmolive») tiešām bija jauna, daudzsološa grupa no Grobiņas, taču kopš pagājušā gadu desmita vidus Jānis Birznieks, Anete Kozlovska (kādreiz grupas «Palm» dalībniece) un kompānija atzīmējušies ar vairākiem muzikāli kvalitatīviem mazalbumiem jeb EP. «Zibspuldzes», manuprāt, vēl joprojām, ir viena no pēdējo desmit gadu pašmāju mūzikas skaistākajām pērlēm (skat. audio).


Plašāk par grupas vēsturi un agrīnajiem ierakstiem - 2006.gada intervijā (skat. resursu)

Pagājušā gada nogalē «Tramplīni» beidzot laiduši klajā savu oficiāli otro studijas albumu «Švīkas». Tiesa, pirms tam ASV mazā izdevniecībā «Series Two Records» izdots EP apkopojums «Tuma Rumba».

Tumba Rumba

Jaunais albums tapis kopš 2008.gada (līdz 2011.gada rudenim), un tajā nav atrodams neviens no skaņdarbiem, kas izdots kādā no iepriekšējiem mazalbumiem. Interesanti, ka albums ierakstīts Rīgā «WeLoveSound» studijā, bet miksēts pavisam analogā lenšu tehnikā Amerikā («Cloud City Sound» studijā) Brendona Eglstona (Brandon Eggleston) virsvadībā. Tur, starp citu, kādu no albumiem ierakstījusi arī grupa «Cake».

Tramplīni «Švīkas»
Tramplīni «Švīkas» Foto: Publicitātes foto


«Varējām jau arī mierīgi miksēt paši, bet īsti nebija ne laika, ne tik daudz naudas un zināšanu,» TVNET atklāj grupas galvenais dziesmu autors Jānis Birznieks.

Rezultāts ir Latvijas ierakstiem netipiski kvalitatīvs. Visas albumā iekļautās desmit dziesmas izskan vienā plūstošā elpas vilcienā.

Mūzika ir krāsaina, izpildījums ir tehniski precīzs, un tas viss labā un inteliģentā latviešu valodā.
Foto: No personīgā arhīva

Jau ar pirmajām taktīm dziesmā «Zaķusala» grupa uzdod vieglu alternatīvā kantri ritmu. «No Zaķusalas ritmi dauzās ... kāpēc tu gribi mani izklaidēt?» saskanīgā divbalsībā dzied Jānis un Anete. Šī divbalsība caurvij visu plati, radot nepārprotamas asociācijas ar Glāzgovas retropopa kolektīviem «Belle and Sebastian» un «Camera Obscura».

Albuma spilgtākais skaņdarbs, kurš, manuprāt, ar steigu visām radiostacijām būtu jāiekļauj A rotācijā, ir «Stēvija», kurā solo partija atvēlēta Anetei. «Reiz, kā labāk dzīvot, radio stāstīja...» - vai dzirdat, programmu direktori?!

«Daba sauc, daba sauc! Pilsētā dobes plaukst, dobes plaukst! Paliek aktuāli dārzu iestādīt...»

Albuma tituldziesma ir viegls slovkora (slowcore) paraugs «Early Day Miners» garā, bet «Plāksteri» ir acīmredzama Jāņa atsauce uz jaunības elkiem «My Bloody Valentine».

Foto: Publicitātes foto

Otrā (vai trešā, ja pieskaitām «Plāksterus») albuma virsotne ir Anetes dziedātā «Komunikācija», kurā gaumīgi saplūst postroka ģitāras motīvi («Bedhead» garā), ērģeļu līnija («Farfisa» modelis), vieglas elektroniskas dekorācijas un izteiksmīga melodija.

«Ir diezgan OK, kad saitēm sien ... komunikācija.»

Būdams, pieprasīts grafiskais dizaineris, Jānis, izmantojot Daigas Krūzes zīmējumus, radījis arī gaumīgu abuma vāka dizainu.

«Tramplīniem» viss ir savās vietās un šāds rezultāts sasniegts rūpīgi un pacietīgi strādājot vairāk nekā 15 gadus. Novērtējiet to!

Albumu iespējams iegādāties veikalos ("Randoms", "Upe", "Istaba", Lukabuka") un arī «iTunes» un "miesai.com".

miesai.com

www.tramplini.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu