Pauls Kvelde nosvin 85 gadu jubileju (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sestdien, 25.februārī, diriģējot vīru kora «Silvicola» koncertu, kas notika Jāņa Akuratera muzejā, izcilais latviešu diriģents Pauls Kvelde klusi atzīmēja savu 85 gadu jubileju. Šis koncerts bija dubultjubileja, jo pirms 32 gadiem - 1980.gada 21.februārī - Pauls Kvelde nodibināja vīru kori «Silvicola».

Kordiriģents Pauls Kvelde dzimis 1927.gada 23. februārī Priekuļos. Viņš ir XVIII, XIX, XX, XXI, XXII Dziesmu svētku virsdiriģents. Pauls Kvelde no 1962. līdz 2011. gadam ir bijis cita vīru kora - «Absolventi» - mākslinieciskais vadītājs, galvenais diriģents un diriģents. Savukārt kopš šā gada 1.janvāra viņš ir kora «Silvicola» goda diriģents.

Koncertā skanēja vīru koru klasiskais repertuārs - Emīla Dārziņa, Jāzepa Vītola, Raimonda Paula, Valtera Kaminska u.c. latviešu komponistu dziesmas. Pēc koncerta koristi Kveldi sveica kā vienu no «Silvicolas» dibinātājiem, uzdāvinot krāšņu ziedu pušķi un veltot dziesmu «Lūk, mana roze zied» un Valtera Kaminska dziesmu «Vīru gods».

Kora pastāvēšanas 32 gados izskanējuši vairāk nekā 300 koncertu un izdziedātas aptuveni 300 dažādu komponistu dziesmas. Korī dzied meža nozares darbinieki teju no visas Latvijas: Cēsīm, Strenčiem, Inčukalna, Limbažiem, Jēkabpils, Raiskuma u.c.

Kora nosaukums izraudzīts pēc mežkopja Miervalda Buša ieteikuma, tas vīriem licies atbilstošs nozares specifikai, mazliet noslēpumains, bet skanīgs. «Silvicola» ir latīņu vārds, kas tulkojumā nozīmē - mežinieks, mežkopis, arī meža iemītnieks. «Silvicola» ir unikāls koris, jo to veido astoņi ansambļi. Tas ir vienīgais šāda veida pašdarbības kolektīvs Latvijā.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu