Festivālu «Zemlika» papildina franču duets «Ray Bartok» (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālā «Zemlika», kas 26.oktobrī un 27.oktobrī norisināsies Durbē, uzstāsies arī franču duets «Ray Bartok», kā arī instrumentālās kamermūzikas ansamblis «Vētras saites», citādās popmūzikas apvienība «Starmetis» un psihedēliskās folkmūzikas grupa «Das Sonntags Legion», informē festivāla rīkotāji.

«Ray Bartok»

Grūti izšķiramo sastāvdaļu muzikālā kokteiļa autori «Ray Bartok» jeb Tino Rejs un Fils Rejs Bī ar Francijas Kultūras centra Rīgā atbalstu Latvijā viesosies pirmoreiz. Tandēmā muzicēt abi sākuši salīdzinoši nesen - 2006.gada nogalē, taču viens otru pazīst jau vairāk nekā 20 gadus.

Sākotnējie kopīgie meklējumi vairākās citās apvienības abus mūziķus noveda pie atklāsmes, ka dzīvās uzstāšanās, kurās joprojām saglabāti dejojami rokmūzikas elementi, zināma deva kinomatogrāfijas un abu vēl neapgūts instrumentu salikums - bungas un «sempleris» -, ir tas, kas turpmāk būs pazīstams kā «Ray Bartok». Arī solīdi uzvalki, kino klasikas video kolāžas, slīpēts humors un apsēstība ar sievietēm ir daļa dueta vizītkartes.

«Vētras saites»

Grupa «Vētras saites» izveidojās 2008.gada nogalē, kad fotogrāfe Inese Kalniņa palūdza Ģirtam Pavēnim radīt muzikālo noformējumu viņas personālizstādes «Brīvās robežas» atklāšanā. Ģitāristam Pavēnim, pieaicinot koklētāju Latvīti Podiņu un džambas spēlētāju Jāni Cīruli, viena pēc otras radās daudzveidīgas muzikālas kompozīcijas, kuru dēļ ansamblis turpina darbību.

No 2011.gada oktobra epizodiski ansamblim pievienojas kontrabasists Ansis Klucis. Kā apgalvo paši, ansamblis spēlē instrumentālu kamermūziku «fotoambient» estētikā. Ansambļa skanējumā galvenais akcents ir Latvītes Podiņas kokle, kas saspēlē ar ģitāru un džambu rada oriģinālu noskaņu, kuras liecinieki būs festivāla pirmās dienas koncertu apmeklētāji Ata Kronvalda vēsturiskajā skolas ēkā.

«Starmetis»

Savdabīgās un citādās popmūzikas kvartets «Starmetis» radies 2010.gada vasarā Cēsīs. Tajā kopā spēlē divi puikas un divas meitenes. Grupas nosaukums simbolizē saules enerģiju, tās dzīvību nesošo funkciju. Mūzikā tiek eksperimentēts ar dzīvajiem un elektroniskajiem instrumentiem, nemēģinot iekļauties stilistiskos rāmjos, bet brīvi ļaujoties mūzikas diktētajiem virzieniem. Grupa kāpusi uz skatuves Latvijas festivālos un klubos, kā arī pašu spēkiem izdevuši pirmos ierakstus. Mūziķi tiek salīdzināti ar britu kolektīvu «The XX».

«Das Sonntags Legion»

«Das Sonntags Legion» paši sevi dēvē par psihedēliskās folkmūzikas spēlētājiem. Viņu ieroču arsenālu veido četras ģitāras, vijole, čelli, tropmpete, saksafons, bungas un balsis, un tā ierindā soļo mūziķi, kas klausītājam jau zināmi, pateicoties dalībai tādās grupās kā «Soundarcade», «S.I.L.S», «Inokentijs Mārpls», «Tesa», «Silards» un «Versus». Grupas daiļradi raksturo gan trīsminūšu instrumentālas liriskas poēmas, gan vairāk nekā desmit minūtes garas «sačakarētas» simfonijas, kurās sprēgā un kauc ģitāras, virpuļo un skumji čīkst stīgu aranžijas, skan dziedājumi par nemieru, sapņiem, atelpas un spēka meklējumiem. «Das Sonntags Legion» savu debijas albumu «Acid Rain Will Eat Our Culture» izdeva 2010.gadā «Melo records» paspārnē.

********

Foto: Publicitātes foto

Tāpat festivālā «Zemlika» uzstāsies Valsts akadēmiskais koris «Latvija» un diriģents Māris Sirmais, Kanādas duets «AUN» un mūziķa Ērika Kvaha solo projekts «Thisquietarmy», Luksemburgas mūziķi «Sun Glitters», britu mūziķis «Petrels», amerikāņu mākslinieks Roberts Eiki Obrijs Louvs jeb «Lichens», dziedātāja dziedātāja «Oy» no Šveices un duets «Mad Ant», kuru veido Nacionālā teātra aktrises Madara Botmane un Anta Aizupe.

Festivāla koncerti notiks Durbes luterāņu baznīcā, Durbes kultūras namā un Ata Kronvalda vēsturiskajā skolas ēkā.

Pirmais mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls «Zemlika» Durbē notika 2011.gada 28.oktobrī un 29.oktobrī. Divu dienu laikā festivālā uzstājās vairāki pazīstami ārvalstu un vietējie mūziķi un kolektīvi, to vidū bija Nilss Frāms no Vācijas, «Library Tapes» no Zviedrijas, «Barn Owl» no ASV, «Aluk Todolo» no Francijas, pašmāju «Iļģi», «Stūrī zēvele», Kaspars un Jēkabs Dimiteri un vairāki citi.

Pērn notika arī vairākas bezmaksas muzikālas un mākslas meistardarbnīcas bērniem un jauniešiem, diskusijas par un ap neatkarīgo mūziku, kā arī notika tirgus, teātra izrāde, filmu seansi un vairākas citas aktivitātes.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu