«Skaņu mežā» – Santas Ratnieces skaņdarbs 5 ģitārām (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Viens no žanriski un tembrāli intriģējošākajiem priekšnesumiem nepieradinātās mūzikas festivālā «Skaņu mežs» solās būt laikmetīgās mūzikas komponistes Santas Ratnieces festivāla desmitgadei veltītā skaņdarba «Ondulado» pirmatskaņojums 11.oktobrī, «Splendid Palace», informē festivāla rīkotāji. Tajā saplūdīs laikmetīgās un neatkarīgās mūzikas pasaules un iezīmēs jaunu pavērsienu komponistes instrumentu izvēlē. Proti, «Ondulado» ir kompozīcija piecām elektriskajām ģitārām, ko izpildīs ģitāristi Edgars Rubenis, Dāvis Burmeisters, Kārlis Tone, Māris Butlers un Lauris Ābele.

Katrs no izpildītājiem ir ilgstoši un pārliecinoši pierādījis sevi neatkarīgajā mūzikā: Edgars Rubenis kā talantīgs improvizators un grupas "Mona De Bo" ģitārists, Dāvis Burmeisters un Kārlis Tone no darbības grupā "Tesa", kurai nupat iznācis ceturtais albums «IV», Māris Butlers kā trokšņu improvizācijas grupas «1/2h 1/2w» dalībnieks un Lauris Ābele kā grupu Soundarcade un "Das Sonntags Legion" dibinātājs un ģitārists.

Santas Ratnieces darbi ir pazīstami kā rūpīgi, «taustāmi», reizē trausli un intensīvi skaņas tekstūras un «krāsas» pētījumi, un būs interesanti dzirdēt, kā viņas metode sadzīvos ar klasiskajā mūzikā tik neierastu un daudzveidīgu instrumentu kā elektrisko ģitāru.

Pati Ratniece darbu piesaka šādi: «Kompozīcija Ondulado (viļņojošs) iecerēta kā sapnis, kurā atmostas no cita sapņa... Nepārtraukta abstraktu lietu, notikumu, domu plūsma rod izpausmi skaņās – vistuvākās mūžībai, jo tās eksistējušas vienmēr vēl pirms jelkādas atmiņas. Viena ģitāra turpina viļņoties iepriekšējās ģitāras straumēs, kura dod jaunus ūdeņus nākamās ģitāras viļņiem... Skaņdarba rašanos iedvesmojušas Lunar Mare (Mēness jūras), kas ir tumši, plaši senu vulkānu izvirdumu rezultātā veidojušies bazalta līdzenumi, ko pirmie astronomi arī noturēja par jūrām. Skatoties ar neapbruņotu aci, šie līdzenumi izskatās tumšāki nekā kalnienes, jo to sastāvā esošais dzelzs atstaro gaismu mazāk intensīvi."

***

12.oktobra eklektiskajā vakarā "Skaņu Mežā" arī uzstāsies frīdžeza grandi Pēters Brucmanis un Matss Gustavsons, franču elektroakustikas leģenda Fransuā Bels, holandiešu ambientās mūzikas meistars Machinefabriek ar veltījumu Imanta Ziedoņa «Krāsainajām pasakām», atzītais Berlīnes starpdisciplinārais mākslinieks Jāns Pēters Zontāgs ar veltījumu Franca Šūberta «Winterreise» un augsti vērtētais eksperimentālās angļu mūzikas projekts Forest Swords.

Skaņu mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā European Cities of Advanced Sound. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013 un LR Kultūras ministrija. Festivāla galvenais komerciālais sponsors ir iRobot. Biļetes uz Skaņu Mežu nopērkamas Biļešu servisā - www.bilesuserviss.lv. Trīs dienu abonements maksā 16 latus, atsevišķa vienas dienas biļete - 10 latus.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu