«Bilžu» muzikālo daļu ievadīs «Lielais folkkoncerts» (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Arī šoruden mūzikas un mākslas festivāls «Bildes» vienkopus pulcēs daudzus tautā iemīļotus folkmūzikas māksliniekus, kuri ar saviem priekšnesumiem atklās festivāla «Bildes 2012» koncertsēriju. Šogad «Lielais folkkoncerts» būs klausāms Lielajā Ģildē svētdienas pēcpusdienā – 14. oktobrī plkst. 17, informē festivāla rīkotājs «Bilžu birojs». Spītējot rudenīgajiem laikapstākļiem, koncerta dalībnieki mājīgā atmosfērā priecēs klausītājus gan ar sev tuvām un īpašām, gan publikas mīlestību jau iemantojušām dziesmām. Turklāt, tā kā «Lielais folkkoncerts» tiks filmēts ar nodomu nākamgad izdot tā DVD ierakstu, šogad pasākuma programmu veido īpaši plašs mūziķu klāsts.

«Bilžu» veterāne dziedātāja un dziesmu autore Ieva Akuratere festivālā uzstājas kopš 1986. gada, un laika gaitā viņai radies priekšstats, ka folkkoncerts ir raksturojams kā īpašu mākslinieciskās graciozitātes un ētisku, kā arī mīļu ideālu pārņemšanas rituāls. «Savā pašizpausmē tas ir ļoti dabisks un dvēseliski harmonisks pasākums, kura atmosfēra rada svētkus kā mūziķiem, tā klausītājiem,» domā dziedātāja. Viņa arī īpaši novērtē to, ka koncerts tiks filmēts, jo, viņasprāt, tik izmeklēts mūziķu klāsts vienkopus sniegs uzskatāmu priekšstatu par Latvijas folkmūzikas tradīcijām un vērtībām. Koncertā I. Akuratere izpildīs vienu savu un otru Ulda Stabulnieka dziesmu, cerot, ka tām piemītošās mīļās un priecīgās sajūtas caur mūziku izdosies nodot arī klausītājiem.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt dziesminieks Haralds Sīmanis uzskata, ka folkkoncerts ir īpašs ar to, ka tajā tiek izpildītas tā dēvētās literārās dziesmas, proti, tādas kompozīcijas, kuru vadošais elements ir teksts un tajā ietvertais vēstījums.

«Es atzinīgi vērtēju faktu, ka uz folkkoncertu mūziķi nenāk pēc aplausiem vai sevi izrādīt, bet gan kaut ko pateikt. Bez tam arī pašiem māksliniekiem ir interesanti satikties, jo reti kad izdodas dzirdēt, ko jaunu radījuši kolēģi, kas dzīvo 100, 200 vai pat 300 kilometru attālumā no Rīgas.»

«Lielajā folkkoncertā» H. Sīmanis plāno izpildīt graciozu ērģeļu dziesmu ģitāras pārlikumā.

Lai arī darbs teātrī rada saspringtu dienas grafiku un arī 14. oktobrī jāpiedalās divās izrādēs, pēc 14 gadu pauzes «Bildēs» atkal uzstāsies dziedošais aktieris Juris Hiršs. Viņš, tāpat kā savos pirmajos festivāla koncertos, plāno uzstāties kopā ar kolēģi Hariju Ozolu. J. Hiršs stāsta, ka folkkoncerts viņam nedaudz ļaus atkāpties no teātra ikdienas, jo šajā pasākumā nebūs jāvadās pēc konkrēta scenārija:

«Man koncertos patīk sarunāties ar klausītājiem caur mūziku,

es gribu rast ar viņiem abpusēju dialogu, lai vismaz uz pāris minūtēm varam iet emocionālā kopsolī. Šā iemesla dēļ es nekad nesastādu dzelžainu programmu – «sarunas tematiku» nosaka publika, proti, tas, kā viņi mani emocionāli noskaņos. Šeit maģiju rada tieši tas, ka tā nav iestudēta luga: tu uzej un skaties – re, mani piesaista šis cilvēks, – un es viņam veltu dziesmu.»

Foto: Publicitātes foto

Folkkoncertā uzstāsies vēl arī tādi mākslinieki kā Valdis Ābols, brāļi Ziemeļi, Sandra Bula-Ziemele, Eduards Cauna, Kaspars Dimiters, Anta Eņģele, Jānis Jansons, Agita Kaužēna, Uldis Kākulis, Helēna Kozlova, Rolands Lappuķe, Laine Ligere-Stengrevica, Elīna Līce, Ēriks Loks, Arnis Miltiņš, Andris Mucenieks, Uldis Ozols, Inta Pauļuka, Egons Pičners, Austra Pumpure, Laila Ilze Purmaliete, Silvija Silava, Kristīne Sudmale-Locika, Zane Šmite, Egons Valters u. c.

Koncertu vadīs Valts Pūce.

Vairāk informācijas «Bilžu» mājas lapā.

www.bildes.lv

Biļetes iepriekšpārdošanā uz festivāla koncertiem var iegādāties Lielajā Ģildē, Rīgas Kongresu namā, t/c Spice, «Biļešu paradīzes» kasēs visā Latvijā un www.bilesuparadize.lv/organizers/118.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu