Astro’n’out "Lauvas" (31)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ar klusinātu un sirsnīgu īskoncertu piektdien (9. novembrī) restorānā "Dārzs" notika grupas "Astro'n'out" ceturtā studijas albuma "Lauvas" atvēršanas svētki. 

Astro’n’out "Lauvas"

(Avantis Promo)

4/5

Sveikt grupu bija ieradušies draugi, atbalstītāji, mūziķu ģimenes un prese. Digitāli jaunais vienpadsmit dziesmu albums portālā "ekase.lv" jau pieejams kopš ceturtdienas, bet veikalu plauktos nonācis dienu vēlāk. "Lauvas" iezīmē jaunas izmaiņas grupas skanējumā - ieraksts, galvenokārt pateicoties dīdžejam un elektroniskās mūzikas producentam DJ Rudd (Rūdolfs Budze), ir eksperimentālāks un abstraktāks nekā agrīnie astronoutu studijas veikumi.

Jaunais albums seko 2009. gadā izdotajam ierakstam "Ģeometrija", 2008. gada "Astro’ acoustic" un debijai "Kuš kuš" (2006). "Ģeometrija" bija tradicionāls poproka albums ar ģeometriski asiem stūriem, kurā daudzas dziesmas pamatā balstījās uz ģitārista Mārtiņa Elerta blūzroka rifiem (mantojums no viņa muzicēšanas grupā "mofo") un skaņu inženiera/producenta Armanda Treiliha rokrakstam raksturīgām masīvi skanošām bungām, jaudīgu kopējo skanējumu. Savukārt šīs audiolauvas ir maigas - lieli pūkaini minkas, kas mīl gozēties siltā saulē.

Siltais skanējums panākts, izmantojot analogo lentu filtru, proti, visas instrumentu partijas, lai arī sākotnēji ierakstītas digitāli Teikas Sound Division studijā, pārdzītas lentē un tad atpakaļ. Tādējādi panākta maigāka, siltāka skaņa.

Arī konceptuāli albums rada viengabalaina darba sajūtu. Piemēram, platē "Ģeometrija" tika iekļautas vecas, pat vēl pirms debijas albuma tapušas kompozīcijas ("Tici sev"), turpretī "Lauvu" muzikālais materiāls radies no nulles. Vienīgā iebilde, kas tomēr mazliet traucē uztvert šo albumu kā vienu veselu, - divas dziesmas angļu mēlē. "Es vienkārši nepaspēju tās latviskot, vienu dziesmu iztulkoju līdz pusei, bet nespēju atrisināt piedziedājumu," taisnojas grupas soliste Māra Upmane-Holšteina, vienlaikus par to īpaši neraizējoties. Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka top arī albuma angļu valodas versija, viņa pamāj apstiprinoši. "Ir doma ar šīm dziesmām izbraukāt tuvākās kaimiņzemes - Lietuvu, Igauniju."

Protams, radošais process nav bijis viegls, kopumā ieraksts tapis divus gadus, pa vidu visiem dalībniekiem un DJ Rudd izraujoties uz radošo nometni Tallinā. Tur tika meklētas jaunas skaņas, nebijušas aranžijas, netradicionālākas dziesmu uzbūves, līdz vienā brīdī atnākušas "Lauvas" - albuma tituldziesma, kas bija svarīgs pagrieziena punkts grupas radošajā virzībā.

"Lauvas iezīmē posmu, kad strādājam ar jaunu enerģiju, spēku, mēs jūtamies brīvāki un varbūt gatavi būt mazliet trakāki un mežonīgāki. Un tas lieliski sasaucas ar moto "atrodi zvēru sevī"," nesen intervijā skaidroja Māra.

Jāpiebilst, ka DJ Rudd nav cilvēks no malas. Viņš no 2005. līdz 2007. gadam bija astronoutu taustiņinstrumentālists un visus šos gadus uzturējis ciešus kontaktus ar Māru un pārējiem dalībniekiem.

"Lauvas"
"Lauvas" Foto: Publicitātes foto

Albumā muzikāli piedalījušies arī stīgu aranžētājs Emīls Zilberts, stīgu kvartets, trompetists Normunds Piesis, saksofonists Dāvis Jurka, Kaspars Ansons un Jānis Holšteins jeb Goran Gora. Tieši Jānis, būdams Māras tuvākais cilvēks, bijis viens no albuma padomdevējiem, pirmo demoierakstu liecinieks un īstenotājs.

"Šis albums šķiet nobriedušāks," komentē Holšteins. "Beidzot, liekot roku uz sirds, varu teikt, ka man patīk viss ieraksts no A līdz Z."

Plates pirmais skaņdarbs "Migla" iesākas ar efektētiem klavieru lietus lāšu plakšķiem un lēnām apaug ar elektronisku ritmu dekorācijām, kurām pa virsu mantrisku tekstu klusinātā balsī pa apli izdzied Māra. Starp citu, miglas tēls caurvij vairākas dziesmas un arī albuma bukletā iestrādātās fotogrāfijas (piecas balles par albuma vizuālo noformējumu reklāmas aģentūras Not Perfect cilvēkiem). Sekojošais Bong atgādina, ka grupā tomēr ir veseli divi ģitāristi un pavisam uz elektronisko mūziku grupa nav pārmetusies. Arī šajā dziesmā pa apli fonā iet vairāku balss ceļu melodijas fragments, kuram asistē ritmiskas plaukstas, masīvi bungu tomu uzsitieni un kustīgs, izlūkos devies bass. Abas pirmās plates dziesmas varētu kalpot kā albuma intro vai outro. Varbūt angliskais Bong valodas dēļ tik ļoti nelektu laukā no kopējās kocepcijas, ja būtu plates noslēdzošais skaņdarbs.

"Tūlīt" ir jau tradicionālāks - viena no plates kulminācijām - jūtīgs, emocionāls dziedājums, silts skanējums un prātā paliekoša muzikālā tēma. "Tik viegli būt" veiksmīgi sakausē elektroniku un dzīvos instrumentus, arī "Esi man klāt" ar spēcīgo piedziedājumu turpina iesākto muzikālo virzību. "Tuvāk" pārsteidz ar smalkām skaņas dekorācijām - vispār mūziķi ir piedomājuši pie katras nots, katra akorda.

Tituldziesma un tai sekojošā kompozīcija Oak Tree Eyes ir vidēja tempa, filosofiska astronautu atbilde Radiohead - atsauces uz bungu ritmu no Kid A, izceltās basa atkāpes, ģitāras arpedžijas utt. "Stari", kas angļu valodas versijā ir Stars ("Zvaigznes") ir 3/4 ieturēts kustīgs indīvalsis ar keitbušīgiem klavieru akordiem. "Akvārijs" ir regejisks ar žanram raksturīgiem pūšamajiem instrumentiem. Šajā un arī albuma noslēdzošajā dziesmā "Vilnis" savu pirkstu pielicis arī Goran Gora. Kopumā grupa atradusi veiksmīgu balansu starp sev raksturīgām poproka dziesmām un kopējo skanējumu atsvaidzinošiem eksperimentiem.

Albuma otrā puse varbūt ir mazliet par daudz miglaina, nenotur uzmanību, bet tādas dziesmas kā "Tik viegli būt", "Esi man klāt", "Tūlīt" un "Tuvāk" ir, iespējams, labākās, ko grupa jelkad ir sacerējusi.

***

Jāpiebilst, ka plates skanējumu tehniski palīdzējuši atrisināt arī Armands Treilihs, Jānis Zaneribs, Gatis Zaķis un Sergejs Lalentijs.

Svinot albuma iznākšanu, «Astro’n’out» sadarbībā ar žurnālu «Sestdiena» un veikalu tīklu «Narvesen» sarūpējusi klausītājiem īpašu dāvanu. Pērkot žurnālu «Sestdiena» no šodienas līdz 22.novembrim un izgriežot albuma «Lauvas» bukletiņu, jauno albumu «Narvesen» veikalos visā Latvijā būs iespējams iegādāties tikai par 2,90 latiem.

Ar īpašu kuponu - albums tikai 2.90

Sava jaunā albuma prezentācijas koncertu «Astro’n’out» rīkos 22.novembrī koncertzālē «Palladium».

Pērc albumu ekase.lv

Komentāri (31)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu