Divu bungu spēks - "Parára" CD apskats (14)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirms mazliet vairāk nekā diviem gadiem, kad pirmo reizi intervēju jauno Valmieras matemātiskā roka apvienību "Parára", kas bija ierakstījusi pirmo dziesmu demo, bija skaidrs, ka ir darīšana ar jauniem, ļoti talantīgiem puišiem, kuri ir apņēmības pilni radīt ko paliekošu. Tāpēc liels prieks, ka šomēnes varam turēt rokās ansambļa pirmo oficiālo ierakstu "Parára" (I Love You Records), kuru 30. maijā, Ģertrūdes ielas teātrī grupa kopā ar draugiem un atbalstītājiem prezentēs īpašā koncertā.

Parára "Parára"

(I Love You Records)

4/5

Tiesa, no grupas sākotnējā sastāva palikuši vien ģitārists, dziedātājs, ideju ģenerators Kārlis Butins un bundzinieks Jānis Untāls. Šobrīd pirmā sastāva basģitārista Andra Apiņa vietā stājies Nauris Vasiļevskis (The Black Drummer Is A Slave, The Wolf You Feed), pieaicināts arī ģitārists Krists Krieviņš (Gaserata) un bijušais Dun dun bundzinieks Aigars Valdmanis.

Jā, grupā šobrīd ir veseli divi bundzinieki. Divi bungu komplekti izmantoti arī ierakstā - viens bundzinieks tur pamatritmu, savukārt otrs dekorē, akcentē un būtībā darbojas kā perkusionists, tikai uz lielā komplekta. Pasaules mūzikā šāda divu bundzinieku prakse ir gana izplatīta, īpaši eksperimentālās, metālmūzikas (Boredoms, Kylesa) un progresīvā roka žanros.

Izteikti šis divu bungu grūvs jūtams albuma septītajā dziesmā First steps, kas ir pats pirmais jaunā muzikālā materiāla skaņdarbs, kas ierakstīts pirms pusotra gada tapušajās demo sesijās Butina studijā. Dziesmā jūtama arī posthārdkora apvienības Faraquet ietekme - īpaši matemātiskajā ģitāras rifā. Fugazi, Faraquet u.c. Vašingtonas mūzikas izdevniecības Dischord Records grupas ir būtiski ietekmējušas Kārļa Butina muzikālo valodu.

"90. gadu beigās Valmierā, protams, svarīgajos 14, 15 gados skanēja grandžs, taču drīz sāku atklāt, ka bez Nirvana un Korn ir arī cita mūzika," par savām muzikālajām ietekmēm stāsta tagad 25 gadus vecais Butins. "Tā nonācu pie Fugazi, The Dismemberment Plan u.c. grupām, kas noteica manu muzikālo gaumi."

Ja pašos pirmsākumos "Paráru" tiešām varēja dēvēt par izteiktu matemātiskā roka grupu, tad jaunais ieraksts atklāj, ka grupa ir spējusi izkāpt no viena konkrēta žanra rāmjiem.

Trīs dziesmās dzirdams jaunās dziedātājas Agneses Želnoronokas vokāls, vienā piedalās Arnis Račinskis, ar kuru Butins kopā muzicē jaunajā grupā "Laika suns", kā arī Latvijas armijas pūtēju orķestra mūziķi.

"Mums bija doma aranžēt četras dziesmas ar pūšamajiem, bet diemžēl tas neizdevās un ierakstā tāda ir tikai viena - noslēdzošā Titan," komentē Kārlis, piebilzdams, ka tā ir veltījums ģitāristam Edgaram Rubenim. Tieši viņš bija viens no pirmajiem, kas sāka sadarboties ar grupu, kas pašos pirmsākumos ilgi nevarēja nokomplektēt sastāvu.

Parára CD
Parára CD Foto: Publicitātes foto

Pēc pirmajām demo sesijām ar gatavām desmit dziesmām grupa dodas pie skaņu inženiera Gata Zaķa un plašajās Sound Division telpās 2011. gada oktobrī sāk jaunās plates ierakstu. Divu bungu esamība ievilkusi tā dēvēto editēšanas procesu uz vairākiem mēnešiem, taču rezultātā šis laikietilpīgais process ir attaisnojies un dziesmas skan jaudīgi un tehniski precīzi.

Plati ievada instrumentāls piecu minūšu skaņdarbs Waking up (to a Better Life?), kas saturiski pieskaras attiecību - šķiršanās tēmai. Muzikāli dzidrās ģitāras arpedžijas un lēnais ritms sasaucas ar postroka klasiķiem Slint un amerikāņu eksperimentālā roka apvienību Kayo Dot, kuru "Parára" arīdzan min pie savām ietekmēm. Dziesmas vidū ienāk teju metālmūzikai raksturīgs zāģis, kas kādu laiku paplosa klausītāja ausis, līdz atgriežas pie rāmāka skanējuma, kuru negaidīti papildina Želneronokas operas vokāls.

Seko dinamisks, grupu raksturojošs muzikāls sprints, matemātisks skrējiens Faraquet tradīcijās Crossing the Finish Line was never Part of the Deal. Tēmu turpina And Then Some... un albuma pirmais vokālais skaņdarbs This is Round 10, kurā Butina atmosfēriskais, kliedzošais vokāls citē klasiskus posthārdkora paraugus.

Platē ir arī liriska atkāpe - pašironiska klavieru balāde Rockstar

"Ir tik daudz dažādu narkotiku, kuras neesmu izmēģinājis, un tomēr visi mani sauc par rokzvaigzni," pavisam vienkāršā manierē, piebalsojot Agnesei, dzied Kārlis.

Muzikāli "Parára" izklausās pārliecinoši. Katra nots, katrs tembrs ir rūpīgi pārdomāts. Taču, klausoties plati, ik pa laikam pieķeru sevi pie domas - kā šīs dziesmas izklausītos latviešu valodā? Noteikti vēl labāk!

Jāpiebilst, ka albuma vāka mākslinieks ir animators Reinis Pētersons, kurš shematiski īstenojis grupas koncepciju - cilvēku, kurš čurā pret vēju.

www.parara.lv

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu