Klausies senos 20.gadsimta 1.puses skaņu ierakstus (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Atzīmējot Starptautisko audiovizuālā mantojuma dienu, Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) interneta vietnē «http://audio.lndb.lv/» piedāvā iepazīt jaunu digitālo kolekciju «Latvijas vēsturiskie skaņu ieraksti», informē LNB Audiovizuālās lasītavas vadītāja Zane Grosa.

LNB krājumā ir vairāki simti šellaka skaņuplašu, kuras izdotas 20.gadsimta 1.pusē tādās izdevniecībās kā «Bellaccord Electro», «His Master’s Voice», Rīgas skaņu plašu fabrikā «Līgo» u.c. Skaņuplatēs klausāma 20.gadsimta 1.puses populārā mūzika un koru dziesmas, kā arī vieni no pirmajiem Latvijas komponistu skaņdarbu atskaņojumiem un klasiskā mūzika. Starp izpildītājiem ir gan tādi labi zināmi vārdi kā Reitera koris, Mariss Vētra, brāļi Laivinieki, Elfrīda Pakule u.c., gan mūsdienās mazāk zināmi mākslinieki. Kā vienu no kolekcijas retumiem var atzīmēt Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa runu Rīgas Radiofonā neilgi pēc valsts apvērsuma 1934.gadā.

Sadarbībā ar privātkolekcionāriem, kā arī muzejiem un citām atmiņas institūcijām, kuru krājumos ir vēsturiski un vērtīgi skaņu ieraksti, šajā kolekcijā ir iecerēts atspoguļot 20.gadsimta 1.puses Latvijas skaņu ierakstu vēsturi plašā spektrā.

Patlaban digitālajā kolekcijā apkopoti gandrīz 300 skaņu ierakstu, taču tā tiks pastāvīgi papildināta, un līdz 2014.gada beigām plānots kolekcijā iekļaut aptuveni 2000 ierakstus. Lielākā daļa skaņu ierakstu ir pieejami visiem interneta lietotājiem, taču aptuveni 20%, kas aizsargāti ar autortiesībām, klausāmi tikai no bibliotēku telpām.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu