Līksnā šonedēļ piektais festivāls «Muzykys Skrytuļs» (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com/muzykysskrytuls

No 4.jūlija līdz 6.jūlijam Daugavpils novada Līksnā jau piekto reizi norisināsies lielākais latgaliešu mūzikas festivāls «Muzykys Skrytuļs», informēja festivāla dalībnieku koordinatore Anna Briška.

Trīs dienās «Muzykys Skrytuļs» piedāvās sešus dažādus koncertus, kuros kopā piedalīsies ap 300 mūziķu. Par festivāla centrālo notikumu kļūs trīs jaunās latgaliešu mūzikas koncerti sestdien, 5.jūlijā, - lielajā sajūtu dienā -, kad uz skatuves kāps gan jaunas grupas, gan pazīstami mūziķi - Kārlis Kazāks, grupa «Dabasu Durovys», «Borowa MC», «Bez PVN», Eriņu un Vorkaļu ģimene, «Latgales dāmu pops» un daudzi citi.

Festivāla pirmajā dienā, 4.jūlijā, no plkst.12 Līksnas muižas parkā tiks veidoti dabas un mākslas objekti paralēli notiekošajā mākslas festivālā «Muokslys Skrytuļs». Objektu izveidē piedalīsies mākslinieki Vineta Gailīte, Eva Bičkovska, Ērika Popova, Valdis Grebežs, Anita Karpenko, Alla Grineviča un Anita Jurkeviča. Savukārt plkst.19 izskanēs etnomūzikas koncerts, kurā uzstāsies folkloras kopas «Sovvaļnīki», «Garataka», «Turki», etnogrāfiskais ansamblis «Vabaļis», deju kopa un kapela «Dziga», deju kolektīvi «Daugaveņa», «Rutuļi» un latgaļu senās kultūras nesēji «Kroma kolna bruoleste». Festivāla pirmā diena noslēgsies ar večerinku, kurā dančus spēlēs viesi - lietuviešu grupa «Ratilai» no Klaipēdas.

Sestdien, 5.jūlijā, plkst.15 notiks svinīga festivāla «Muzykys Skrytuļs» atklāšana un sāksies pirmais jaunās latgaliešu mūzikas koncerts. Ar jaunākajām vēsmām latgaliešu mūzikā tajā iepazīstinās «Kroma kolna bruoleste», Eriņu un Vorkaļu ģimene, ansambļi «Skonai», «Nagaidama prīca», «Stage On», «Padod stīgu», Dainis Adijāns, Brigita Madelāne, grupa «Lana» un folkloras kopa «Sudobri».

Vakara koncertā plkst.18 uzstāsies vairāki muzikāli projekti un mūziķu apvienības un vokāli instrumentāli ansambļi, kas jau pazīstamām latgaliešu dziesmām ir radījuši jaunu skanējumu. Šajā koncerta piedalīsies folkloras kopa «Ceidari» kopā ar Kārli Kazāku, grupas «Enduring Memories», «Trikmiņs», «Velvet», vokāli instrumentālie ansambļi «Tuvi-tāli» un «P.S. SALA», projekts «Kapļi», «Latgales dāmu pops» ar grupu «Krampis».

Nakts koncertā plkst.21 piedalīsies grupas, kuru repertuārā jau ilgus gadus pārsvarā ir dziesmas latgaliski un kuras guvušas plašu atpazīstamību un panākumus, tostarp latgaliešu grupas: «Dabasu Durovys», «Bez PVN», «Borowa MC», «Sovvaļnīks», «Green Novice», «Krampis», postfolkloras grupa «Rikši», kā arī grupas, kuras īpaši festivālam «Muzykys Skrytuļs» savā repertuārā iekļauj dziesmas latgaliski - «Metrs» un «Deskalighters».

Paralēli koncertiem 5.jūlijā notiks arī virkne citu aktivitāšu. Līksnas muižas saimniecības ēkā no plkst.12 būs apskatāma mākslinieku Evas Bičkovskas, Vinetas Gailītes, Veronikas Tabūnes un Ērikas Popovas darbu izstāde, bet no plkst.17 tur notiks festivāla viesu no Lietuvas - grupas «Atika» - koncerts. Līksnas muižas parkā no plkst.14 darbosies bērnu pilsētiņa ar dažādām meistardarbnīcām, kā arī amatnieku tirgus un organizāciju iela. Sportisku aktivitāšu cienītājiem būs iespēja jāt ar zirgu sētas «Klajumi» zirgiem. Savukārt latgaļu seno prasmju un amatu interesentiem no plkst.20 būs iespēja vērot «Kroma kolna bruolestes» paraugdemonstrējumus Līgo laukumā.

Festivāls «Muzykys Skrytuļs» noslēgsies svētdien, 6.jūlijā, Līksnas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā, kur plkst.9.30 sāksies svētā mise un plkst.11 izskanēs garīgās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies ērģelniece Jacinta Ciganoviča, Līksnas KN vokālais ansamblis «Elēģija», Pecēviču ģimene, Kārlis Kazāks un Līksnas baznīcas bērnu un jauniešu koris un dziedātājas.

Visos festivāla «Muzykys Skrytuļs» koncertos un festivāla «Muokslys Skrytuļs» izstādēs ieeja - par brīvu. Nakšņošana festivāla dalībniekiem un apmeklētājiem - telšu pilsētiņā bez maksas.

Festivāls «Muzykys Skrytuļs» ar moto «Kruot var na tikai naudu» pirmo reizi notika 2005.gadā, lai popularizētu latgalisko identitāti un sekmētu jaunu dziesmu radīšanu latgaliski. Atkārtoti festivāls notika arī 2006., 2007. un 2011. gadā.

www.facebook.com

Festivālu tradicionāli rīko Daugavpils novada Kultūras pārvalde un Līksnas pagasta pārvalde.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu