«K. Remonts» gatavojas kapitālai restaurācijai «Palladium» (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.facebook.com/karemonts

«Es eju pa ielu, tu man pretī nāc, ne to kāds mana, ne nojauš kāds,» iespējams, tieši šis astoņdesmito gadu «The Police» iedvesmotais skaņdarbs ar Egīla Zirņa vārdiem daudziem klausītājiem ir vienīgā labi zināmā dziesma, kas saistās ar grupu «K. Remonts». Dziesmu, protams, šim 1985. gadā Baldonē dibinātajam ansamblim ir daudz vairāk. Lielāko daļu no no tām jau šo piektdien koncertzālē «Palladium» varēsim klātienē baudīt arī mēs. Devos ciemos pie grupas uz Siguldu, kur kultūras nama kinozālē aktīvi rosās «Remonta» līderis Juris Riekstiņš, bundzinieks Juris Kroičs, ģitārists Gints Sola, dziedātāja Ieva Akuratere un taustiņinstrumentālists Kaspars Tobis.

No grupas pirmā sastāva šim īpašajam koncertam atkalapvienojies grupas kodols - Kroičs un Riekstiņš, kā arī solists Andris Brenčs, kuri gandrīz pirms trīsdesmit gadiem sākuši muzicēt mazā klaustrofobiskā telpā zem Baldones kultūras nama skatuves. Visu «K. Remonta» neilgo pastāvēšanas laiku varētu iedalīt trīs posmos - pirmā sastāva laiks ar dziedātāju Brenču, kad spēlēta «jaunā viļņa» mūzika, otrais posms kopā ar Ievu Akurateri un trešais - ar dziedātāju Vilni Linužu un uz īsu brīdi klātesošo ģitāras meistaru Gintu Solu.

Gints Šteins, Juris Kroičs, Gatis Zvirgzdiņš, Juris Riekstiņš, Ieva Akuratere un Andris Brečs.
Gints Šteins, Juris Kroičs, Gatis Zvirgzdiņš, Juris Riekstiņš, Ieva Akuratere un Andris Brečs. Foto: www.facebook.com/karemonts

Uz «Palladium» skatuves kopā ar «Remonta» mūziķiem kāps arī «Dzelzs Vilka» sintezatoru pavēlnieks Tobis, kurš «izkodis» ansambļa ierakstos dzirdamās taustiņinstrumentu partijas un tembrus, kā arī vairāki viessolisti (Imants Daksis, Pēteris Riekstiņš, Jānis Žilde, Svētais (Juris Lasinskis) u.c.), kuri izpildīs pirms deviņiem gadiem traģiski bojā gājušā Linuža dziedātās kompozīcijas.

«Kopumā atlasījām kādas aptuveni divdesmit piecas dziesmas,» stāsta Juris Riekstiņš. «Dažas no pancīgākajām atstāsim malā. Koncertā varēs dzirdēt dažādu laika posmu skaņdarbus, ne hronoloģiskā, bet jauktā secībā.»

Taujāti par atkalapvienošanās iemesliem, mūziķi neslēpj, ka vienkārši bijusi vēlme sanākt kopā un muzicēt, bez īpašiem lieliem nākotnes plāniem.

«Man nav sajūtas, ka būtu šīs dziesmas savulaik izspēlējies.

Ir bijuši mēģinājumi, bet pārāk aktīva koncertdzīve nav bijusi,» komentē Kroičs, piebilzdams, ka pamatīgs impulss bijis arī «Jauna Mēness» pagājušā gada emocionālais atkalapvienošanās piedzīvojums. «Būdams uz «Mēness» atkalapvienošanās viļņa, satiku Juri un izmetu šādu ideju. Viņš nebija ilgi jāpierunā.»

«Viss, kas manā dzīvē saistās par un ap «Remontu», vienmēr ir bijis grūti. Labi, interesanti, bet vienmēr grūti,» stāsta pats Juris Riekstiņš. «Pati muzicēšana bijusi viegla, bet apkārtējie apstākļi sarežģīti - sastāva maiņas, dziesmu pāraranžēšana u.tml. Tāpēc ar Juri arī nolēmām, ka būtu forši vienkārši atkal kopā uzspēlēt. Tagad, mūsdienās - ar labu skaņu, labām telpām, tagadējo saprašanu.»

Kaspars Tobis un Gints Sola
Kaspars Tobis un Gints Sola Foto: TVNET

Gatavošanos koncertam simboliski varētu dēvēt nevis par kapitālo remontu, bet gan kapitālo restaurāciju, jo daudzas dziesmas pēdējo reizi spēlētas pirms vairāk nekā divdesmit pieciem gadiem.

«Sākumā biju nobažījies par to vai visas vecās partijas varēšu atcerēties un restaurēt,» komentē Gints Sola. «Šodienas spēles maniere tomēr būtiski atšķiras no tā laika. Taču Juris mani pierunāja un beigās kaut kādu kompromisu būšu atradis.»

«Jādzer tabletes, lai nereaģētu uz sīkumiem,» nosmej Juris.

Juris Riekstiņš un Gints Sola
Juris Riekstiņš un Gints Sola Foto: TVNET

Atšķirībā no dziedāšanas dārdošajā «Pērkonā», Ievas Akurateres balss uz niansētajiem «jaunā viļņa» aranžējumiem un Ginta Solas pieklusinātās ģitārspēles fona izceļas jo īpaši. Viena no zīmīgākajām grupas dziesmām ir «Triumfa gājiens», kas mēģinājumu procesā mūziķiem sagādā nelielas raizes. Juris Riekstiņš cenšas atsaukt atmiņā basa gājienu, Kroičs dziesmas instrumentālajā vidusdaļā mēģina saskaitīt taktis, tiek variēts temps, taču Ievas balss, kas dziesmu apklāj ar tādu kā ēterisku melodisku plīvuru, visus šos nelīdzenumus notušē.

«Katra nots, katra takts man sagādā milzīgu prieku. «K. Remonta» mūzika ir ļoti skaista,» savās sajūtās dalās Ieva. «Pagātnes apcerēšana ar nostalģisku piegaršu nav mums raksturīga. Tā vai tā mēs dzīvojam tagadnē un katrs mirklis, kad izpildu šīs dziesmas, ir milzīga laime. Nezinu, vai būtu īpaši jāskumst, ka mēs tāpat kā visi uz kādu brīdi šķērsojam šo eksistences lauku.»

Ieva Akuratere, Kaspars Tobis un Juris Kroičs
Ieva Akuratere, Kaspars Tobis un Juris Kroičs Foto: TVNET

Grupa koncertzālē «Palladium» uzstāsies 25. aprīlī, biļetes - www.palladium.lv un Biļešu Servisa kasēs. Cena – 15 EUR.

Vilnis Linužs
Vilnis Linužs Foto: www.facebook.com/karemonts
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu