LaIPA mūziķiem atlīdzībās šogad sadalījusi gandrīz divus miljonus eiro

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šogad kopējā Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) sadalītā atlīdzību summa izpildītājiem un producentiem ir 1 893 487 eiro, kas ir par 31,7% vairāk nekā 2013. gadā sadalītā summa, informē LaIPA. Procentuālais 2014.gadā sadalītais atlīdzības īpatsvars ir 33,55% Latvijas tiesību īpašniekiem un 66,45% ārvalstu mūziķiem.

Uzlabojot administrēšanas sistēmu, LaIPA administratīvais izdevumu procents esot samazināts līdz 21%.

Ārzemēs spēlētākie latviešu mūziķi

Pērn ārzemēs spēlētākie latviešu mūziķi ir Aisha, «Bet bet», «Brainstorm», Intars Busulis, Dj Ella un Normunds Rutulis, preses konferencē pastāstīja Lielbritānijas mūzikas licencēšanas kompānijas «Phonographic Performance Limited» (PPL) pārstāvji.

PPL sadarbojās ar biedrību «LaIPA», lai veiktu atlīdzību sadali mūziķiem, līdz ar to iegūstot datus arī par Latvijas mūziķu darbu atskaņojumiem ārzemēs. Pēc PPL datiem, Latvijas izpildītāju mūzika atskaņota ne tikai Baltijas valstīs, bet arī Spānijā, Lielbritānijā, Zviedrijā, Beļģijā, Ukrainā, Horvātijā un Serbijā. Aishas dziesma «What for», ar kuru viņa piedalījās Eirovīzijas dziesmu konkursā 2010. gadā esot pat atskaņota trīs valstīs. «Bet bet» dziesma «Sāksim visu no jauna» esot populāra Horvātijā.

LaIPA valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei īpaši interesanti šķita, ka ārzemēs popularitāti iemanto dziesmas latviešu valodā, piemēram, Rutuļa daiļrade. Pārsteigums viņai nav bijis par «Brainstorm» panākumiem.

PPL ir Lielbritānijas mūzikas licencēšanas kompānija, kas pārstāv vairāk kā 90 000 ierakstu kompāniju un izpildītāju tiesības mūzikas izpildījumam dažādās publiskās vietās un raidīšanai televīzijā, radio un internetā Lielbritānijas teritorijā. Organizācija nodrošina arī starptautisko atlīdzību iekasēšanu dažādās valstīs esošajām kolektīvā pārvaldījuma organizācijām. PPL nepiemēro peļņu par savu darbu, ievācot tikai administratīvos uzdevumus, tāpat kā citas kolektīvā pārvaldījuma organizācijas. Pērn PPL atlīdzībās iekasēja 224, 5 miljonus eiro.

***

Biedrība LaIPA ir organizācija, kurā apvienojušies izpildītāji un fonogrammu producenti, lai kolektīvi administrētu savas tiesības - vienotos ar fonogrammu izmantotājiem par maksājamo atlīdzību, iekasētu, sadalītu un izmaksātu to tiesību īpašniekiem. LaIPA ir starptautiski atzīta organizācija, kas vienīgā Latvijā administrē pašmāju un ārvalstu izpildītāju un fonogrammu producentu tiesības saņemt taisnīgu atlīdzību par fonogrammu izmantošanu.

LaIPA pārstāv vairāk nekā 2000 Latvijas izpildītājus, fonogrammu producentus un vairāk nekā 700 000 starptautiskos izpildītājus un fonogrammu producentus, tai skaitā lielās ierakstu kompānijas «Universal», «Sony», «Warner», EMI. LaIPA fonogrammu datubāzē ir apkopota informācija par 150 000 Latvijas un vairāk nekā 800 000 ārvalstu fonogrammām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu