Rīgā notiks pirmais mūsdienu mūzikas festivāls «deciBels»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēc Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) docenta komponista Rolanda Kronlaka ierosmes no 3. februāra līdz 6. februārim Rīgā norisināsies pirmais mūsdienu mūzikas festivāls «deciBels». Kā informēja JVLMA rektorāta palīdze Līva Matuzele, festivāla laikā sešos pasākumos būs iespēja iepazīt dažādu žanru mūsdienu mūziku.

Festivāla atklāšanas koncerts «Black Angels» notiks 3. februārī plkst.18 JVLMA Lielajā zālē, un tā galvenais akcents būs kompozīcija «Black Angels» - īpaši spilgts skaņdarbs stīgu kvartetam, ko radījis viens no izcilākajiem amerikāņu 20. gadsimta otrās puses komponistiem Džordžs Krams. Sarežģīto un izvērsto opusu ir iestudējis JVLMA studentu kvartets lektores Sanitas Zariņas vadībā. Līdzās ASV meistariem Kramam un Stīvam Reiham varēs dzirdēt arī talantīgo un sevi jau nopietni pieteikušo JVLMA studentu Lindas Leimanes un Armanda Aleksandravičus darbus.

Tā kā «deciBels» mudinās uz mūsdienu mūziku raudzīties iespējami plašā kontekstā, neizslēdzot jebkāda veida muzikāli radošas izpausmes, 4. februāra vakarā plkst.18 JVLMA Lielajā zālē varēs dzirdēt džeza mūzikas un etnomuzikoloģijas katedras studentu etnodžeza kopprojektu «Etno+jazz».

5. februārī plkst.19 Ģertrūdes ielas teātrī šveiciešu duets «UMS n' JIP» atskaņos elektropopa kameroperu «Einer», kas vēsta par cilvēku, kurš maldās savos mainīgajos prāta stāvokļos. Kameroperā dzirdami komponistes Marijas Portenas, kā arī pašu dueta dalībnieku Ulrikes Meijeres-Špones jeb «UMS» un Havjēra Hāgena jeb «JIP» skaņdarbi.

5. februāra vakarā plkst.21.15 kafejnīcā «Coffee Inn» Rīgā, Kaļķu ielā 28, norisināsies opera un hepenings ar nosaukumu «Barista». Tā būs komponistu Evijas Skuķes un Armanda Aleksandravičus kopā ar libretistu Dāvi Lāci radīta versija par kafiju, «Coffee Inn» apmeklētāju arhetipiem - «Mr.Capuchino» un «Mrs.Latte».

Savukārt 6. februārī plkst.18 JVLMA LMT kamerzālē dueta «UMS n' JIP» koncertā «Pirmais» izskanēs vairāki pasaules un Latvijas pirmatskaņojumi. Programmā būs iekļauti komponistu Gundegas Šmites, Džekina Pousona, Antona Ruveļa, Memeta Alī Uzunselvī un «JIP» darbi.

Pirmais mūsdienu mūzikas festivāls «deciBels» noslēgsies 6. februārī plkst.21 JVLMA Akmens zālē ar nepieradinātās elektroakustikas koncertu «After-fāze», kurā piedalīsies akadēmijas studenti Platons Buravickis, Džekins Pousons, «Mr.Myster», kā arī viesi - elektroniskie mūziķi Toms Auniņš un Mārtiņš Roķis.

Pītera Kirna lekcijas

Festivāla laikā, 5. februārī un 6. februārī, JVLMA telpās norisināsies komponista, amerikāņu mediju mākslinieka, vīdžeja un tehnoloģiju eksperta Pītera Kirna lekcijas par programmu veidošanu un izmantošanu mūzikas radīšanas nolūkiem. Kirns runās arī par arhitektūras un mūzikas mijiedarbi, to, kā var saprast arhitektūru tādu muzikālo kvalitāšu kā ritms un tembrs aspektos un kā šie abi mediji var vadīt viens otru veiksmīgu rezultātu sasniegšanai.

Toties 7. februārī neformālā gaisotnē Kaņepes Kultūras centrā notiks Kirna meistarklase, kurā komponists rādīs, kā strukturēt radošās idejas un ar vienkāršas kodēšanas palīdzību veidot mūziku arī tiem, kuriem nav iepriekšējas programmēšanas pieredzes.

Viens no festivāla mērķiem ir organizatoriskajā procesā iesaistīt studentus, tāpēc «deciBels» top, sadarbojoties ar vairāku katedru studentiem, kā arī ar JVLMA Studējošo pašpārvaldi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu